Linn Wærdahl-Schei Hamnes og Dan Blekken fra Svorka tester julegaven til e-sportrommet.
Linn Wærdahl-Schei Hamnes og Dan Blekken fra Svorka tester julegaven til e-sportrommet.

Vi heier på e-sporten

Publisert Sist oppdatert

Før jul mottok Surnadal videregående skole fem luksus kontorstoler for bruk på programfaget e-sport. Svorka er glad giver og vil gjerne heie frem satsningen. Fredag kom nyheten om at finansieringa er på plass til å kjøpe inn 5 til. Elever og lærer jubler.

Utsendinger fra Svorka møtte pressen fredag morgen sammen med lærer på e-sport, Hege Fiske. Surnadal vgs er inne i sitt andre skoleår hvor de tilbyr programfaget e-sport. Kort forklart handler det om elektronisk konkurransespilling, på toppidrettsnivå.

– Dette hjelper oss veldig. Når elevene sitter bedre, presterer de bedre. Ergonomi er veldig viktig i all idrett, sier den engasjerte læreren. En kjøle gau gave!

Klasseforskjell på de gamle og de nye stolene på programfaget e-sport.
Klasseforskjell på de gamle og de nye stolene på programfaget e-sport.

Mange fordommer

Surnadal videregående skole har hatt tilbud om toppidrett i en årrekke. – E-sport trenger å løftes frem i lyset, det er dessverre fremdeles mange fordommer hos blant annet foreldregruppen. Lærer Hege Fiske har tydelig funnet sitt hjertebarn. - Dette er en fullverdig sport, som krever trening og fokus. Vi som utdanningstilbud må henge med i tiden og støtte ungdommenes interesser. Vi følger læreplan for toppidrett, og har tema som holdninger, samarbeid, restitusjon, fysisk trening, ergonomi og egentrening på timeplanen. I tillegg skal elevene føre logg og reflektere over egen progresjon. De lærer seg å sette realistiske mål og hvordan de skal klare å nå dem, forteller Fiske.

Roser tilbudet

Utsendingene fra Svorka roser opplegget, og sier de ser en rekke positive effekter av dette tilbudet. – Dette er fremtidens arbeidskraft! De lærer seg konsentrasjon, de lærer samarbeid, det å ta raske avgjørelser og viktigheten av presisjon. Slik arbeidskraft vokser ikke på trær. Linn Wærdahl-Schei Hamnes understreker at vi må knuse fordommene mot spilling og databruk hos ungdom. Dette er lystbetont læring av viktige egenskaper som forbereder dem for arbeidslivet. Kanskje det gjør at flere gjennomfører videregående opplæring også? Vi trenger alle å bli anerkjent for ting vi er gode i, og få mestringstro.

Dan Blekken fra Svorka synes det er stas at gaven blir så godt mottatt. - Det er nesten rart at vi har hatt et tilbud med såpass simpelt utstyr. Elevene fortjener at dette blir satset mer på. Kanskje andre bedrifter kan la seg utfordre til å sponse mer utstyr?

Svorka er glade givere
Svorka er glade givere

Fornøyde elever

- Det har vært overraskende bra, forteller 2. års elev Arne Berg. - Vi lærer mye om hvordan vi skal bli bedre og trene mot mål. Vi føler at det vi driver med er viktig. Medeelev Isak Sande Fjellås er enig: - Det er ikke bare spilling, men mye læring. Alle har blitt bedre. På spørsmål om det er slitsomt med lekser i e-sport, ler alle. De går av seg selv!

– Og så blir vi gode i engelsk, forteller Håkon Glærum Svanen. Vi er heldige som får gå her, vi har en veldig flink lærer og et godt fellesskap. Elevene fikk vite om tilbudet allerede på ungdomsskolen, og var positivt overrasket over muligheten til å praktisere interessen på skolen. – Nesten alle holder på med spilling, så det er litt status å gå her, forklarer elevene.

Fornøyde med nye stoler! F.v Tarjei Lysø, Håkon Glærum Svanen og Ole Edvard Bolme.
Fornøyde med nye stoler! F.v Tarjei Lysø, Håkon Glærum Svanen og Ole Edvard Bolme.

Interessant?

Hege Fiske avslutter med å minne om at fristen for å søke opptak til videregårende opplæring er 1. mars. - Da vil vi ha plass til å ta imot nye elever på e-sport. Vi tror e-sport er med på å gjøre skolen mer attraktiv, at elevene ser at vi tar dem på alvor og gir dem aktuelle tilbud.

Powered by Labrador CMS