ANNONSE:

.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe

Publisert Sist oppdatert

Vi kan alle oppleve store og små kriser der vi bor. Av og til er det behov for frivillig innsats og at noen kan bistå kommuner og nødetater når det trengs. Vi opplever oftere strømbrudd, men også leteaksjoner, brann, langvarig tørke eller evakueringshendelser. Her kan Omsorgsberedskapsgruppene i Norske Kvinners Sanitetsforening bistå. I 150 kommuner med over 3500 aktive medlemmer. Også her i Surnadal, Rindal og Heim. I fjor fikk NKS den nasjonale frivillighetsprisen, for vår lange innsats som en organisasjon som har lange tradisjoner for å bidra til trygge lokalsamfunn

Omsorgsberedskapsgruppa i Surnadal har i vår revidert sin formelle avtale med Surnadal kommune. Her befester Surnadal og Todalen sanitetsforening sitt samarbeid med kommunen om å bidra ved kriser, katastrofer og andre hendelser som skulle oppstå. Vi har medlemmer med lokalkunnskap, menneskekunnskap og omsorgserfaring. Trygghet, varme og tid er viktige faktorer for mennesker i kriser, og der kan vi bidra.

  • Våre frivillige er dermed et verdifullt supplement i det lokale beredskapsarbeidet i kommunen vår.
  • Våre frivillige kan hjelpe med hus, mat og omsorg
  • Vår frivillige kan hjelpe til ved leteaksjoner, brann, evakuering av sykehjem, pårørendesenter, og andre dagsaktuelle ting som vaksinering.

Vi samarbeider på det nasjonale nivå med Politidirektoratet, Helsedirektoratet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

Vi vet at vi har en fantastisk støtte i lokalsamfunnet i vår kommune. Vi vet at om vi spør, så stiller alle opp for å bistå ved en krise, sanitetsmedlem eller ikke. Det kan være til kaffekoking, smøre matpakker, frakte ut en suppekjele til letemannskap eller med noen trøstens ord til en nabo. Derfor vil dere utover høsten se at vi er mer synlige i vårt omsorgsberedskapsarbeid for å få med oss enda flere medlemmer for å stå på våre beredskapslister.

Men hva betyr dette å «stå på liste» tenker mange. -Jeg kan jo ikke det, jeg jobber jo innen helse og kan selv bli delaktig om en større krise skjer? Eksempel 1: Det brenner kraftig i et skogområde med flere hytter i Øvre Surnadal. Brannmannskapene jobber på spreng, og må gå døgnvakt i inntil 72 timer etter de har fått kontroll. Omsorgsberedskapgruppa blir forespurt om å levere mat tre ganger daglig til deres base. Noen må handle inn, noen må smøre opp og noen må frakte ut. Eksempel 2: Fruktbonden i Stangvik må høste inn 50 frukttrær innen et døgn for levering til Bama. Han ligger på sykehus med hjerteinfarkt og en fortvilt høygravid kone ringer landbrukskontoret for bistand. Familien trenger hjelp til å berge avlingen, og vi kan for eksempel bistå med plukking, pakking og mat til de frivillige.

Vi trenger med andre ord mange til å bistå om en uventet krise skulle oppstå, og de som har anledning på beredskapslista vår stepper inn. Noen av oss jobber på dagtid, andre kveldstid, andre er uten jobb. Det vi har til felles er at vi kan og vil bidra i kommunen vår om noen behøver oss.

Vil DU bidra når du kan?

Hilsen Omsorgsberedskapsgruppa i Surnadal,
ved Todalen sanitetsforening og Surnadal sanitetsforening

Powered by Labrador CMS