Stiftet Surnadal Pride:

Styremedlem Mona Strand (bak f.v.), møteleder Lilly Gunn Nyheim, revisor Annett Ranes, styremedlem Lene Søyseth (foran f.v.), styremedlem Karina Kalvik og styreleder Sara Nicole Andersen under stiftelsesmøtet i Surnadal Pride fredag.

– Det skal gå an å være skeiv i Surnadal uten at man skal måtte være lei seg

I 2021 ble pride-paraden Surnadal Pride arrangert for første gang, og lørdag 18. juni 2022 gjentas suksessen. Fredag ettermiddag ble nemlig foreningen med samme navn stiftet, og nå lover gjengen bak at det blir årlige Pride-arrangement i Surnadal.

Publisert

Surnadalingene møtte opp i hopetall for å markere og feire, da pride-paraden Surnadal Pride gikk av stabelen 26. juni i år.

Med flere hundre oppmøtte fra både egen bygd og resten av regionen, har initiativtakerne bak Surnadal Pride brei støtte bak seg, når de nå stifter egen organisasjon.

Og fredag kunne møteleder Lilly Gunn Nyheim, som tok initiativet til paraden i Surnadal i juni, ønske et tosifret antall personer velkommen til stiftelsesmøte.

Der ble Sara Nicole Andersen valgt til leder i den ferske organisasjonen, som i stor grad frontes av de samme som stod bak sommerens arrangement.

Kari Evensen ble valgt til nestleder, mens resten av styret består av Britt Merete Flyum, John Glærum-Gaupset, Karina Kalvik, Lene Søyseth og Mona Strand. Mona Stenberg er varamedlem, Annett Ranes ble valgt til revisor og Tor Rune Halset og nevnte Nyheim utgjør valgkomiteen.

Vil sørge for mer åpenhet og engasjement

I foreningens vedtekter heter det at Surnadal Pride skal fremme verdiene Pride står for, gjennom Pride-arrangement, aktivitet i sosiale medier og andre aktuelle tiltak, som styret initierer.

På stiftelsesmøtet ble det også vedtatt at medlemskap i Surnadal Pride skal være helt gratis.

Leder Andersen forteller til Trollheimsporten at den gode responsen på årets Surnadal Pride gjorde inntrykk.

– Vi begynte seint å planlegge i år, vi hadde bare én uke på oss, men det vi fikk tilbake var et folkehav av mennesker. Det fikk oss til å tenke at vi må gjøre noe mer med dette, så nå stifter vi en forening. På den måten kan vi samles og skape litt farge og stemning i bygda hvert år, sier hun, og får støtte av Annett Ranes:

– Det er så bra at dette ikke bare blir en engangsbegivenhet, men at det blir noe som ruller og går – at ikke engasjementet bare daler. Vi må sørge for at vi får mer åpenhet rundt temaet, og at vi alminneliggjør det mer. Sånn må det være, spesielt i en så liten kommune, som det Surnadal er. Vi skal vise at det er greit å være seg selv, sier hun.

– Det må godtas at folk er ulike

Fredag ble det bestemt at neste års Surnadal Pride blir 18. juni, og det er allerede klart at Alti Surnadal markerer pride på senteret.

Selv om det ferske styret nå er tidlig i planleggingsfasen, ser Sara Nicole Andersen for seg at det blir satt opp scene ved Alti Surnadal, og lagt opp til en storslått pride-markering der.

– Vi håper folk er med på å feire at det finnes ulikheter i bygda, og at det skal gå an å være skeiv i Surnadal uten at man skal måtte være lei seg, sier Andersen, og legger til:

– Jeg har snakket med mange, som har måttet flytte fra bygda fordi de er annerledes. Sånn skal det ikke være, og det er derfor jeg er her i dag. Folk skal få lov til å være hvem de vil, uansett legning eller hudfarge. Nå er vi i 2021, snart 2022, og vet du hva – da må det godtas at folk er ulike. Så det blir fest neste år også!

Powered by Labrador CMS