plakat og inngang til svinviks arboret
Velkommen til Svinviks arboret.

Demonstrasjon i poding av frukttre ved Svinviks arboret

Publisert Sist oppdatert

Tiden er kommet for poding av frukttrær

sti og hus
Svinviks arboret podeverksted.

Palmesøndag 24. mars var det duket for årets podekurs i Svinviks arboret i regi av Nordmøre museum. Folk strømmet til for å få instruksjon i denne edle kunst. I tunet utenfor huset var det satt opp bord hvor man kunne finne podekvister fra forskjellige eple og pæretrær blant annet. 

bord med podekvister på
Bordet bugner av podekvister klar for poding.

Teknikk og valg av riktig grunnstamme og podekvister

kvister i potter
Podekvister og grunnstammer.

Dette er en trivelig anledning for folk som vil lære å pode frukttrær, og her treffer man også andre med samme interesse, og man kan dermed utveksle erfaringer.

Her fikk vi lære oss hvilken teknikk vi skal bruke ved podingen. Hva vi skal fokusere på ved valg av grunnstamme og podekvister, og hva som skal skje etter at podingen er ferdig.

Dyktig instruktør er viktig

to menn som holder på med hagearbeid
Instruktør Sven Olav Svinvik og Martinus Grønnes gjør seg klar til å pode.

Det er slett ikke så vanskelig dette med poding, men man må fokusere på en del viktige ting for at resultatet skal bli bra. Blant annet er det viktig å ha en bra saks for å kutte stammen. En bra og kvass podekniv til å skråskjære podeflatene er særdeles viktig. Valg av riktig grunnstamme i henhold til podekvistene. Teknikken med godt renhold av podeflatene og sørge for at skjøten blir tett og kompakt, strikk for å surre rundt podestedet og til slutt oppvarmet voks for å smøre på rundt podestedet og kuttflaten på toppen av det podede treet. 

Sven Olav Svinvik er dyktig instruktør og han har dyktige medhjelpere i Katarina Wedelsbäck Bladh, museumsbotaniker fra Nordmøre museum og Ola Bruset, vaktmester i Surnadal kommune og Maja Frønes, avdelingsleder fra Nordmøre museum.

vannkanne og tre potter
Her er Grønnespære, Gravensteineple og Bonne Louise-pære ferdig podet.

Kaffeservering til slutt

kjøkken med servering av boller og saft
Etter at podingen var ferdig ventet god forpleining på kjøkkenet.

Værgudene tatt i betraktning, så var det et bra oppmøte i Svinviks arboretum denne palmesøndagen. Litt oppholdsvær, litt duskregn og en snøeling på tur hjem, men dog reiste man hjem med egenpodede frukttrær og noen erfaringer rikere. De som hadde ekstra god tid kunne ta seg en tur inn og få seg kaffe og kaker og en smaksprøve på eplejuice fra Svinviks arboret fra høsten 2023. 

eplejuice på flaske og glass
Smaksprøve på eplejuice fra Svinviks Arboret presset høsten 2023.

Åpningstider for 2024

Åpningstidene for sesongen 2024 lanseres snart. Det anbefales å ta en tur og oppleve rhododendronenes særegne blomstring som skjer snart. 

podekniv
Podekniv.

 

Powered by Labrador CMS