Vinterleikane 2023 nærmer seg:

Sigrid Sæterøy og rektor Kristian Lund Silseth foran Nordmøre Folkehøgskole.
Sigrid Sæterøy og rektor Kristian Lund Silseth er klare for å fylle Surnadal med liv og røre under "Vinterleikane 2023".

Klare for storinnrykk

Publisert Sist oppdatert

Det nærmer seg årets høydepunkt for mange, nemlig "Vinterleikane i Surnadal" som pågår fra 13.-15. mars. Nordmøre folkehøgskule er rutinert vertskap og gyver nå løs på sitt 29. år som arrangører. -Det er så herlige dager, man kan kjenne på glede og forventning allerede i det de første deltakerne kommer ut av bussene. Da vanker det mange gledelige gjensyn og gode klemmer, forteller internatleder og arrangør Sigrid Sæterøy varmt. For det er mange som kommer tilbake, år etter år. I år er det 65 påmeldte deltakere, alle med ulike former for utviklingshemming.

Gode møter

- Det startet i forbindelse med OL i 94, kan rektor Kristian Lund Silseth fortelle. Vi ville skape noe for dem som ikke har samme muligheter til å hevde seg i idrett, og gi dem også muligheter for både mestring og begeistring. Og siden har det rullet og gått. Her setter vi likestilling mellom utviklingshemmede og andre meget høyt, og samtlige elever på folkehøgskolen er delaktige under hele arrangementet. Det gjør en enorm forskjell i stemningen, for elvene går all in i rollen! Sæterøy forteller begeistret at selv den mest reserverte elev pleier å tø opp i løpet av dagene, og virkelig oppdager nye sider ved seg selv. -De er så flinke! Jeg tror min generasjon var mye mer forsiktige i møte med utviklingshemmede enn dagens ungdom. Nå er det virkelig god stemning fra start, og mange etablerer en flott kontakt med deltakerne. Det er så viktig at denne gruppa får gode møter med vanlig, blid ungdom. Ofte er de stort sett med i sammenhenger med andre utviklingshemmede. Både ledsagere og deltakere trekker frem dette som en stor kvalitet med arrangementet i Surnadal.

Hundekjøring på Nordmarka er populært
Hundekjøring på Nordmarka er populært

Vi har alle de samme behovene

-Selv om det i utgangspunktet var stort fokus på idrett, har vi sett at det like mye er et kulturarrangement og et sosialt høydepunkt for deltakerne. Her får de delta på sine premisser, og mange gir alt i de ulike konkurransene. For det er ikke noe tull, det er både skiløp og akekonkurranser, vandrepokal og premieutdelinger. Mestringsfølelse og glede blir synlig når elever står på sidelinjen og heier av full hals, med både trommer og kubjeller. I tillegg får deltakerne tilbud om å delta på ulike vinteraktiviteter, og snøscooter- og hundekjøring er svært populært. I tillegg har vi morgensamling med allsang, Boccia-turnering, kreativ aktivitet og Mario-kart på storskjerm. Måltidsfellesskap er selvsagt også sentralt, og vi koser oss mye med god mat.

På kveldene er det dans med live musikk på hotellet, og da er det liv og røre, humrer internatleder Sæterøy. Det er sjelden man opplever sånn danseglede, og både elever fra folkehøgskolen og deltakerne får virkelig svingt seg langt inn i de sene timer. -Vi har alle samme behov for sosial kontakt, det å reise et sted, spise god mat og få nye impulser, understreker Silseth. Derfor vektlegger vi det sosiale i stor grad, og det observeres man en flørt i løpet av dagene, sier han med glimt i øyet.

Happy teater opptrer også i år mandag kveld under Vinterleikane.
Happy teater opptrer også i år mandag kveld under Vinterleikane.

Likestilling mellom mennesker

-Dette handler om likestilling mellom mennesker, at vi alle har rett på å oppleve mestring og få gode opplevelser. Vi fikk faktisk Fylkets likestillingspris for noen år tilbake, forteller rektoren. Vi ser at dette arrangementet har stor verdi for både de deltakerne som kommer tilbake år etter år, men også våre egne elever. Det handler om danning, om forståelse og møter med andre mennesker. Derfor er vi svært glade for at Surnadal kommune, SpareBank 1 Nordmøre og Gjensidige har sponset oss i alle disse årene. Røde kors er også suverene i å stille opp med scootere og kjøring. Og så må vi takke vår trofaste speaker på Nordmarka, Magne Hansen. Han gjør en fantastisk innsats, og vi vet at mange av deltakerne synes det er stor stas at han kjenner dem igjen fra år til år.

Inntar Surnadal

De blide arrangørene håper at bygda igjen vil ta godt i mot gjestene våre. For med 65 deltakere, ledsagere og annet personell blir det liv og røre i bygda. Hotellet har fullt belegg, og omsetningen øker nok en del i butikkene når de mest ivrige shopperne skal utfolde seg etter idrettsarrangementet tirsdagen. De tilreisende kommer fra både Nordmøre og Trøndelag, og lengst fra Malvik, Trondheim og Oppdal. - Vi gleder oss enormt og ønsker alle hjertelig velkommen til den fine bygda vår, sier Silseth og Sæterøy.

Les mer om fjorårets arrangement her: https://www.trollheimsporten.no/nordmore-folkehogskole-surnadalsnytt/historien-og-tanken-bak-vinterleikane-i-surnadal/175263

Powered by Labrador CMS