Leserinnlegg:

Johan Ragnes

Industrieventyrene i Surnadal

«Hva tenker du på» er ordlyden når du åpner Facebook. Etter en sykkeltur rundt om Røtet og Skei kom tankene om hvor heldig vi er i Surnadal med et så rikt og variert næringsliv.

Publisert Sist oppdatert

Tankene begynte å ta form om dette da jeg passerte Piplife AS, landets største plastrørprodusent og ikke minst den jobben de har gjort med alle sertifiseringer opp mot en bærekraftig utvikling. Et internasjonalt stort konsern der hovedkontoret for deres tre fabrikker i Norge ligger i Surnadal.

Videre gjennom Røtet hvor jeg først passerte Kvatro som har spesialisert seg på ferdige takelementer, takstoler og elementbygg, forbi havna med M& R største tømmerlager med en beliggenhet og størrelse som kan dekke hele Midt Norges behov for transport sjøveien.

Videre forbi Roald Moen AS med unge innovative ledere som omsetter landbruksutstyr og stålbygg for hundretalls av millioner, Trollheim AS med et unikt tilbud innenfor opplæring og kurs rettet mot næringslivet på Nordmøre og Trøndelag, faglig hjelp og opplæring til de som av ulike grunner har utfordringer med å komme seg ut i arbeid eller falt ut av arbeidslivet og ikke minst de som har behov for en varig fast og trygg arbeidsplass.

Passerte Remidt sin nye flotte avfallsplass, kommunens brannstasjon og kommunalteknisk avdeling. Her har vi den siste tiden også fått nyetableringen Midtnorge Bil og Bobilformidling.

Videre til KIAS som har spesialisert seg på vedlikeholdsfrie isolerte dører og porter mot næringsmiddelindustrien, svømmehaller og ellers bygg hvor myndighetene setter store krav til disse pga. renhold og smittefare.

Kom så til Surnadal Transport AS som er et av landets største transportselskap og disponerer hundrevis av biler som transporterer varer ut og inn av regionen.

Må også nevne maskinentreprenører, snekkerfirmaer og bilverksteder som ligger i dette området.

Passerte Eiksentret som er hovedbase for Midtnorge og har flere avdelinger på Møre og i Trøndelag. Vis a vis finner vi Sollid Mek.Verksted med unge driftige eiere og ansatte.

Som deltaker gjennom Surnadal Utvikling er jeg stolt over å se hva Norsk Kvalitetsmat har fått til. Hvem skulle tru at fra sin spede begynnelse på Surnadalsøra skulle bli en stor aktør innen fisk matproduksjon, og det i «innlandskommunen» Surnadal. I samme bygget, den gamle møbelfabrikken Holten og Aasgård, finner vi et snekkerfirma, en rørleggerbedrift og et moderne treningsstudio. Videre forbi OxyVision som produserer spesialprodukter opp mot lakseoppdrett. I samme område finner vi også Mikkelsen Maskin og betongstasjonen Surnadal Betong

Så kom jeg til Møretre hvor vi også finner Byggmakker og Hageland og som eies av familien Talgø. Det er bare å ta av seg flosshatten og bukke dypt over hva de har fått til. Talgøkonsernet er den største industriarbeidsplassen i kommunen og de har en unik evne til å se framover og hva markedet etterspør av produkter. I tillegg har de bygg varebutikker i flere kommuner.

Nyheten om at de trenger 70 nye ansatte og kunne nå en omsetning på en milliard om noen år er bare helt fantastisk. Så vil dere bli med på laget er det bare å ta kontakt 😊

I Røtet finner vi også Sveen Auto og Sveen Mek. Verksted som har spesialisert seg på konstruksjoner til stålbygg.

En industri som var Surnadals største på 90 tallet, møbelindustrien, har vi bare to møbelfabrikker igjen og som har klort seg fast i et særledes vanskelig marked. Vil nevne de to familieeide fabrikkene Holten Treindustri og Kvande og Nordvik som har klart å tilpasse seg markedet, noe som ikke er forgitt.

Jeg glemmer sikkert noen men da får dere ha meg unnskyldt.

Det som er særegent og som kjennetegner alle de familieeide bedriftene i Surnadal er at de ikke tar ut utbytte men pløyer sine overskudd inn i bedriftene for ytterligere vekst.

For at dette innlegget ikke skal bli for langt vil jeg komme tilbake til eiendom, handels og servicenæringen med «motorene» Alti og Amfi, etablert i Surnadal av Lars Løset , jord og skogbrukskommunen Surnadal, samt det offentlige tjenestetilbudet.


Ærbødigst

Johan Rangnes

Powered by Labrador CMS