MDGs møte om fremtidens landbruk

Samling med mennesker sitter foran en skjerm som viser en presentasjon om fremtidens landbruk.
Kjell J. Larsen (MDG) åpner møtet.

Norge trenger bonden, og bonden trenger Norge

Mandag kveld holdt MDG Surnadal et åpent møte på Surnadal Kulturhus om landbruk, ressursbruk og matsikkerhet. En rekke aktører møtte opp for å holde innlegg om egne opplevelser, tanker, ideer og beregninger.

Publisert Sist oppdatert

Det stod ikke på oppmøtet når MDG Surnadal arrangerte møte i Svorkasalen mandag kveld. Det var Kjell Johan Larsen (MDG) som åpnet møtet. Alle aktører fikk holde en presentasjon om sitt tema før det ble åpnet et spørsmålspanel, der de i salen fikk mulighet til å stille spørsmål relatert til presentasjonene eller landbruket generelt.

Mann står ved talerstol og snakker
Kjell J. Larsen (MDG)

Først ut var «kårkalljn» Trond Ivar Qvale, via videochat. Han presenterte tilnærmingen regenerativt jordbruk, og hvordan en skal opprettholde jordas økosystemer samt tilfredsstille menneskenes behov på en og samme tid. 

Neste ut var Turid Nordbø, ysteribestyrer på Grindal ysteri og småbruker, som viste små- og jordbruk ifra et økonomisk og bærekraftig perspektiv.

En skjerm som viser en presentasjon. På skjermen står det 'regenerativt landbruk'.
Trond Ivar Qvale presenterte konseptet "regenerativt landbruk" for samlingen
En kvinne står ved talerstolen og holder en presentasjon.
Turid Nordbø presenterte hennes opplevelser som småbruker i Rennebu, spesielt med økonomisk og bærekraftig vinkling

Lokallagslederen for Norges Bondelag, Eirik Fiske, som også er både melke- og grisebonde, tok opp blant annet tema innen den store drøvtyggerdebatten. Drøvtyggere, deriblant kyr, blir gjort til klimaværstinger grunnet deres utslipp av metan. Fiske refererer til lovende forsøk på å redusere metanproduksjonen ved å innføre endringer i fôr.

En mann står ved talerstolen og prater til en samling mennesker
Eirik Fiske, lokallagsleder for Norges Bondelag, utdyper hvordan landbruksindustrien kan utnytte forskjellige metoder til å redusere bl.a. klimagassutslipp

Ola Kvendset, lokallagsleder for Norges bonde- og småbrukerlag, var også til stede, for å informere om hvor landbruket er på vei. Ifølge Kvendset viser statistikken at inntekten til bonden er lik mens både kostnad og gjeld har blitt høyere. Antall gårdsbruk har gått nedover, samtidig ønsker regjeringen å oppnå 50% selvforsyning.

En mann står ved talerstolen og prater til en samling med mennesker.
Lokallagslederen for NBS, Ola Kvendset, viser statistikk som kan tyde på hvor landbruket går fremover slik det ser ut i dag

Det var ikke mangel på engasjement fra både aktører og salen, heller ikke når det ble åpnet for spørsmål mot slutten av møtet. 

Tre personer sitter i panel og prater til en samling mennesker. En fjerde person er til stede på video.
(fra venstre) Eirik Fiske, Turid Nordbø, Ola Kvendset, og Trond Ivar Qvale (via video) var mer enn klare til å svare på spørsmål som måtte komme fra salen
En mann står ved talerstol mens han gestikulerer mot salen med mennesker
En mann står med ryggen til og ser på en skjerm som er bak tre andre personer som sitter ved et bord.
Powered by Labrador CMS