Fra venstre: Hedda Hansen Berg, Anders Larsen, Anne Kleivset, Lone Eines, koret Wok og Henning Sommerro
Fra venstre: Hedda Hansen Berg, Anders Larsen, Anne Kleivset, Lone Eines, koret Wok og Henning Sommerro

Flott avslutning på kirkejubileet

Med start i juni har 150-årsjubileet for Øye og Ranes kirker omfattet både utstillinger, jubileumsgudstjeneste og bokutgivelse. Søndag kveld ble det hele avsluttet med en mektig konsert i Øye kirke.

Toner fra Indre Nordmøre gikk som en rød tråd gjennom konserten, som hadde tittelen Kling no klokka etter den kjente julesalmen, tonesatt med en folketone fra Surnadal. Repertoaret spente over en lang historisk periode med Hymne fra 1300-tallet som den eldste tonen.

Henning Sommerro hadde rollen som konferansier og hadde også komponert et av verkene. Gjennom OAL, et stykke til minne om Ole Andreas Lindeman, tok Hedda Hansen Berg på piano og Anders Larsen på fiolin oss med inn i et forrykende miks av ulike stemninger og humor. Der fikk vi også nikke gjenkjennende til glimt fra flere kjente melodier, blant annet Håvard Hedde.

Henning Sommerro med Lone Eines (t. v.) og koret Wok i bakgrunnen
Henning Sommerro med Lone Eines (t. v.) og koret Wok i bakgrunnen

Sommerro fortalte om Lindemanslekta, en av de største musikkslektene på Nordmøre. Han sendte også en takk til Edvard Brein og Kristian Halse for jobben de i sin tid gjorde med å skrive ned folketoner slik at de er bevart for ettertiden.

Anne Kleivset
Anne Kleivset

Anne Kleivset sang nordmørstoner som Den lyse dag forgangen er og Rind nu opp i Jesu navn, etter henholdsvis Gjertrud Øverland og Marit Sivertsdatter Glærum. Kleivset framførte også Munnharpeslått, en folketone fra Sunndalen, før det ble bryllupstemning med Bruremarsj fra Todalen.

Fra Stangvik til 007

Larsen kunne by på Romanse av Johan O. Svendsen, mens Hedda Hansen Berg framførte Juleverset, en folketone fra Stangvik bearbeidet av Trygve Brøske. I følge Sommero er dette kanskje den aller mest kjente folketonen fra Nordmøre.

Anders Larsen framførte Romanse av Johan S. Svendsen
Anders Larsen framførte Romanse av Johan S. Svendsen

Henning Sommerro delte en spesiell historie med nettopp denne folketonen som kulisse. En gang overvar han nemlig Juleverset spilt ved åpningen av det skotske parlamentet mens skottenes egen 007, Sean Connery kom gående.

Publikum fikk også trimmet stemmebåndene denne søndagskvelden med Vår Gud han er så fast en borg og Kirken den er et gammelt hus.

Koret Wok fra Sunndal med dirigent Lone Eines imponerte, ikke minst fordi de steppet inn på ganske kort varsel. Surnadalstonen Kling no klokka, i et flott korarrangement, markerte slutten på konserten.

Fornøyd med jubileet

Leder og nesteleder i Ranes og Øye sokneråd, Maret Heggset og Lars Polden er fornøyde med å ha dratt jubileet i havn.

Lars Polden og Maret Heggset sier seg fornøyd med markeringen av jubileumsåret
Lars Polden og Maret Heggset sier seg fornøyd med markeringen av jubileumsåret

-Når man tenker på at det har vært et år med korona, må vi si oss fornøyd med avviklingen av jubileet, sier nestleder Lars Polden

-Vi startet med Kalla-utstilling i kirka, deretter utstilling av kirketekstiler i Kallastua, smiler Maret Heggset. På programmet har det også vært jubileumsgudstjeneste med biskop og prost, forestillingen Haugespor, om Hans Nilsen Hauge, samt pilegrimsvandring. Dessuten har soknerådet gitt ut bok med kirkehistorie fra Ranes og Øye, ført i pennen av Bernt Bøe

-Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på boken, som jo er en flott julegave, smiler Maret Heggset