Tre dager til ende:

Snøscooterkjøring
Røde kors stiller med scootere og sleder - til stor begeistring!

Vinterlekene 2023

Publisert Sist oppdatert

Nok en gang har Nordmøre Folkehøgskole vært vertskap for årets høydepunkt for mange: Nemlig Vinterlekene i Surnadal 2023. Her møtes over 65 deltakere med utviklingshemming for å konkurrere, mestre, ha det artig og få nye opplevelser. Sentralt står sang og musikk, dans, god mat og uteaktiviteter.

Første post på programmet var lagkonkurransen "Den gylde sko". Her konkurreres det i tilsammen 7 ulike "grener", med alt fra å kaste ball, gjette riktig sang, smake seg frem til riktig brustype og identifisere gjenstander i en "føle-boks". Noen har mer enn nok med å observere det hele, mens noen igjen kaster seg ut i de fleste utfordringer med liv og lyst. Vinnerlaget får med seg en vandrepokal hjem.

Mix-laget fra Trondheim/Tingvoll gjorde det godt i konkurransen "Den gyldne sko" på mandag.

Nye utfordringer

Elevene på folkehøgskolen engasjerer seg i alt av program. Rektor synes det er artig å se hvordan de byr på seg selv, med både underholdning, heiarop i skiløypa, organisering og ikke minst i det å by opp til dans. Han tror disse dagene er viktige for danningen av fremtidens medmennesker. Mina fra Oslo går på linja filmproduksjon. - Dette er noe helt annet enn det jeg vanligvis gjør, en morsom utfording, sier hun. Emir som kommer fra både Bergen og USA, er enig. - Her møter vi en helt annen type folk enn det vi er vant med. Det er kjempegøy! Sammen med Sigve fra Volde, har de tre blant annet ansvar for å organisere køen til hundekjøringa tirsdag. -Det er så fint å gå på skolen her, det er alltid noe å finne på, forteller Mina. Hun er nesten overrasket over hvor mye hun har lært og opplevd, og løfter frem møter med nye mennesker og det sosiale livet på skolen som absolutte høydepunkter.

Elevene Mina, Emir og Sigve fra NOFO bidrar gjerne under vinterlekene.

- Gjør noe som gjør deg Happy hver dag!

Før middag fikk alle super underholdning fra deltakere fra Oppdal. Happy Teater samles ukentlig hele året, og er et viktig møtested for utviklingshemmede i området. Nå fikk de innta scenen og fikk virkelig vist hva de kan: Her var det vokalister som synger lange tekster på både norsk og engelsk, spilling av luftgitar og fele, dans og kostymeshow. Publikum var villig med på en egen versjon av NRKs kjente "Bli med"-dans. Til slutt hadde de et eget ABBA-nummer med flotte kostymer. Her fikk frivillige fra salen også mulighet til å kle seg ut og bli med på scenen. Det er ingen tvil om at musikk er viktig og gir mye glede! Leder av teatergruppen avslutter med å oppfordre alle fra scenen til "å gjøre noe som gjør deg happy hver dag". Det kan vi alle ta med oss.

Dansing av Bli med-dansen på scene og i sal.
Happy Teater stilte med show mandag ettermiddag, og fikk varmet opp gjengen med en egen versjon av NRKs "Bli med"-dans.

Festmiddag og dans

De fleste av oss kan sette pris på et festlig lag med god mat og musikk. Utviklingshemmede er intet unntak, og det var topp stemning på hotellet begge kvelder. Her får både deltakere, ledsagere og folkehøgskoleelever svingt seg til live musikk til langt på kveld. Mange er tydelig aktive med sang og dans til vanlig, og setter pris på å få en arena til å utfolde seg på. Det er heller ikke fritt for at det blir litt flørting og mye god stemning.

Vinteraktiviteter

Vinterlekene hadde som utgangspunkt å tilby et alternativt OL for målgruppen i forbindelse med OL i 94. Siden den gang har arrangementet rullet og gått, med unntak av under pandemien. Tradisjon tro tilbragte deltakerne tirsdagen på Nordmarka skistadion med vinteraktiviteter og konkurranser. Her ble det konkurrert i langrenn og aking, mens alle som ville fikk sitte på med både hundeslede og snøscooter. Det er meget populære aktiviteter, og køene var lange til begge deler. Været var stort sett overskyet og greit, og la ingen demper på dagen utendørs. På kvelden var det duket for festmiddag og premieutdeling, etterfulgt av dansekveld.

Topp stemning ved start i akekonkurransen.
Topp stemning ved start i akekonkurransen.
Smilende deltaker i hundeslede.
Hundekjøring er meget populært på vinteraktivitetsdagen på Nordmarka.
Deltakere i langrenn
Langrennskonkurranse må være med i et alternativt OL. Med mange heiarop går runden som en lek!

Mer informasjon om bakgrunn for Vinterlekene finner du i tidligere omtale:

https://www.trollheimsporten.no/nordmarka-skisenter-nordmore-folkehogskule-surnadalsnytt/klare-for-storinnrykk/225240

Et år til neste gang

Onsdagen bød på kjente aktiviteter som "Det kreative hjørnet", Dans i speilsalen, Boccia-turnering, Mario-kart på storskjerm og "Beat for beat". Det er viktig for deltakerne at de kommer til noe som er kjent, da er det vesentlig lettere å bli med på ting og bidrar til at de kjenner på trygghet i nye omgivelser. På dag tre hjemmefra er det fort gjort å bli litt sliten, det er mange inntrykk som skal fordøyes. Ryktene forteller at noen sovnet godt i bilen på vei hjem. Mange sitter igjen med gode opplevelser, nye bekjentskaper og mange minner å fortelle om der hjemme. Så nå er det bare å begynne å glede seg til neste år!

Aking
Akekonkurransen gir skikkelig adrenalin-kick!

Takk til elever på Nordmøre Folkehøgskole for flotte bilder!

Powered by Labrador CMS