Positive koronatester skyldtes feil ved laboratoriet

Ordfører Vibeke Langli og kommuneoverlege Mari Wold hadde noen hektiske timer, før de fikk beskjed om at koronatestene fra Rindal ikke var positive likevel.
Ordfører Vibeke Langli og kommuneoverlege Mari Wold hadde noen hektiske timer, før de fikk beskjed om at koronatestene fra Rindal ikke var positive likevel.

Ingen koronasmitte i Rindal likevel - Et veldig spesielt døgn

Rindalsordfører Vibeke Langli er lettet og glad for beskjeden fra laboratoriet i Trondheim, om at koronatestene fra Rindal ikke var positive likevel.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld fikk kommunen beskjed om at fem tester fra Rindal var positive. Men det var merkelig nok ikke noen sammenheng mellom de personene som hadde testet positivt, sier ordfører Vibeke Langli til Trollheimsporten.

Senere på kvelden fikk kommunen beskjed om at laboratoriet hadde hatt mistanke om at det hadde blitt gjort feil ved analysen av testene, og at det derfor hadde blitt tatt nye prøver av de aktuelle personene dagen etter. Resultatet av de nye testene var klare torsdag morgen, og alle var negative.

Ønsket å være føre-var

Allerede tidlig på dagen onsdag begynte kommuneledelsen i Rindal å snakke om å skjerpe inn rutinene og gå ut med nye og mer tydelige anbefalinger.

– Dette var tenkt som føre-var-tiltak, siden det er stort smittetrykk i Trondheim, og i flere kommuner nær Rindal, sier ordføreren.

Beskjeden om fem positive tester fra Rindal kom som et sjokk på kommuneledelsen onsdag kveld.

– Smittesporingsgruppa i kommunen var raskt i gang med arbeidet, og det fungerte veldig bra, sier Langli.

Selv etter at kommunen hadde fått signaler om at testresultatene muligens var feil måtte de fortsette å jobbe ut fra at prøvene var positive, fram til de nye testresultatene var klare torsdag morgen.

– Det er ingen grunn til å tvile på de nye testresultatene. Vi har fått det bekreftet fra øverste hold ved testlaboratoriet, sier Langli.


– Vi kan ikke slappe av

Rindal er altså fortsatt en av få kommuner i Trøndelag uten påvist smitte. Men ordføreren tar hendelsen som et varsel om hvor nær smitten er.

– Vi har fått testa at smittesporingsgruppa fungerer veldig bra. Og vi har gjort noen erfaringer som vi skal ta med oss videre, slik at vi blir enda bedre, sier Langli.

– Dette viser at vi må være "på" hele tida. Vi kan ikke slappe av. Nå går vi ut med anbefalinger om smittevern som er sterkere enn de nasjonale anbefalingene.

Ordføreren anbefaler folk å holde seg i ro hjemme i nyttårshelga.

– Vi får eventuelt treffes utendørs og finne alternative måter å feire på. Vi må bare gjøre det dette året, sier hun.

Avisa Sør-Trøndelag har snakket med kommuneoverlege Mari Wold, som sier at hun ante uråd da hun så at det ikke var noen sammenheng mellom de personene som hadde testet positivt. Heldigvis er det sjelden at det gjøres feil med testene.