Trondheim Internasjonale Olavsfest

Gåte

Gåte + support Birkeland

Norges Eurovision-håp spiller sommerens eneste trondheimkonsert under Olavsfest.

Sett av torsdag 1. august – da står nemlig selveste Gåte på hjemmebane i Borggården. Da har de allerede hatt hele Europas øyne og ører rettet mot seg under finalen av Eurovision i Malmö i mai, der de levnes gode sjanser med låta «Ulveham». Dette skriver Trondheim Internasjonale Olavsfest i en pressemelding.

Billetter i salg fra onsdag 17.april

For bandet blir konserten et kjærkomment gjensyn med en arena de spilte på allerede i 2003, da de akkurat hadde hatt sitt store nasjonale gjennombrudd. Tidligere i vinter spilte de også en intimkonsert for 100 heldige fans i Herresalen i Erkebispegården, bokstavelig talt på den andre siden av veggen til Borggården.

600 konserter

Gåte fikk sitt gjennombrudd på starten av 2000-tallet og skulle raskt vise seg å bli en nasjonalskatt. Deres unike kombinasjon av tradisjonell norsk folkemusikk, eksplosiv rock og et gnistrende sceneshow løftet dem ut av øvingskjelleren og inn på store scener på rekordtid. Deres musikalske univers har siden brakt norsk folklore ut til Europa og verden.

Det trondheimbaserte folkrockbandet har spilt over 600 konserter i Skandinavia, gitt ut fem album og vunnet flere priser og utmerkelser, blant annet Spellemannprisen i 2002 for «årets nykommer» med debutalbumet «Jygri».

Etter en pause på 12 år gjorde bandet comeback i 2017, og i 2018 kom albumet «Svevn» som ble hyllet av flere anmeldere.

Etter comebacket og utskiftninger i bandet, framstår Gåte anno 2024 som mer vitale enn noen gang. I dag består bandet av vokalist Gunnhild Sundli, gitarist Magnus Børmark, trommeslager og Jon Even Schärer, bassist Mats Paulsen og John Stenersen på nøkkelharpe og tangenter.

I fjor hadde Gåte en suksessfull norgesturné med mange utsolgte konsertlokaler på plakaten, blant annet Rockefeller i Oslo. Norway Rock Magazine skrev blant annet følgende om Oslo-konserten:

«Det var litt av en norsk rockebonanza som foregikk i et visst kvartal i Oslo da Kaizers Orchestra solgte ut Sentrum Scene samtidig som Gåte skulle spille foran et like utsolgt Rockefeller. Veldig godt å se at norsk rockehistorie fortsatt både lever og leverer.» 

Norges store håp

Tidlig i januar 2024 ble det kjent at Gåte er med som årets deltakere i Melodi Grand Prix med låta «Ulveham». Låten ble fort en favoritt blant det norske MGP-publikummet, men også blant internasjonale Eurovision-fans.

Under finalen i Trondheim Spektrum 3. februar fikk låten aller flest stemmer, og dermed skal Gåte representere Norge under Eurovision-finalen i Malmö 7.-11.mai.

Birkeland - Langlysan

Support: BIRKELAND

Før Gåte sørger for en elektrisk avslutning på kvelden, sørger vi for at festen får en knallstart med det ferske trønderske bandet Birkeland. Ledet av Johndoe-vokalist og «Stjernekamp»-deltaker Jonas Skybakmoen, er bandet i nærheten av et trøndersk all-star band med folk fra en rekke suksesskonstellasjoner.

Skybakmoen er nevnt, han har fått med seg gitarhelt Terje Uv fra Johndoe. Bassist Gjermund Landrø spilte i originalbesetningen av nettopp Gåte. Multiinstrumentalist Jo Sverre Sande har hatt suksess som soloartist, mens trommis Richard Sagen har fartstid i band som The Cute Crash Combo.

Bandet selv beskriver musikken sin som «countryinspirert distriktsrock med trønderske tekster» og «kunstnerisk interessant bruksmusikk». De har fått solid oppmerksomhet for sine to første singler «Bomtur igen» og «Langlysan», og de begeistret 10 000 publikummere da de varmet opp for selveste Åge & Sambandet under Trondheimsnatt-konserten sommeren 2023.

Birkeland slipper debutalbumet «Åker og industri» i løpet av 2024.

 

Alle konserter i Borggården under Olavsfest 2024:

29. juli: Chris Holsten + support Emelie Hollow
30. juli: Angélique Kidjo + support Beharie
1. august: Gåte + support Birkeland
2. august: Sigrid + support Moyka og Katarina Barruk
3. august: Bigbang med venner + special guest Darling West

Powered by Labrador CMS