Anita Våbenø (til venstre) og Helga Krangnes ønsker velkommen til messe

Ønsker velkommen til julemesse

For 8. gang arrangerer driftige damer julemesse denne lørdagen i Korsen grendahus på Honnstad. I overkant av 20 aktører tilbyr et bredt utvalg av varer. Arrangementet har etablert seg som en av distriktets koseligste messer.

Publisert Sist oppdatert

-Jeg hadde tenkt å være med på messe i Todalen, men så ble det ikke noe av den det året. Da tenkte jeg at det må da gå an å ordne noe selv, sier Helga Krangnes.

Siden 2014 har hun sammen med Gunn Elin Sæter Lesund og Anita Våbenø, arrangert julemesse i Korsen grendahus. Messa på Honnstad har fått et godt ry, og er en del av førjulstradisjonene for mange.

I overkant av 20 utstillere tilbyr varene sine i Korsen lørdag mellom 11 og 16. Helga sier at det er flere som tar kontakt og gjerne vil være med, men at de må si nei til noen, enten på grunn av plassmangel eller sortimentet.

-Vi er nøye på å få variasjon i tilbudet, sier Krangnes. Vi vil ikke ha flere med akkurat de samme varene. Etter endt messe setter vi oss ned og evaluerer. Hvem skal de ha med neste år? Årest deltakere, får førsterett.

I Korsen grendahus er det klarte for årets julemesse lørdag

Tradisjonskost

Det er ikke akkurat manko på julemesser i helgene før jul, og det er ikke til å unngå at det blir flere på samme helg. Helga Krangnes ser ikke det ikke som noe problem.

-Om folk er utgått på å gå på messe, drar de gjerne innom flere. Den som vil få det med seg, rekker det, mener hun.

Klart til kaffelag

I kjelleren er det duket og klart til kaffesalg, der er det alltid full fres hele dagen. Det er jammen godt at folk stiller opp, både som kakebakere og kjøkkenhjelp. Messa er en skikkelig dugnad der hele grenda stiller opp.

Dravle

I dag er det kanskje en del som ikke har kjennskap til denne tradisjonsretten.

Dette sier Wikipedia om Dravle:

Dravle er en rett tilberedt av melk. Den lages noe forskjellig, men i hovedtrekk er det melk som kokes i en gryte og «sprenges» med løype eller surmelk, og ostemassen danner da større og mindre klumper i en saus av myse. Noe melk eller myse tas ut, mens resten kokes videre sammen med ostemassen, avhengig av om man ønsker lys eller mørk dravle. Egg, sukker, fløte eller rømme og kanel er med som smakstilsetning i noen oppskrifter. Dravle spises vanligvis fra dessert- eller suppetallerken, som festmat [1] med spekekjøtt eller som ren dessert.

Blant formkake og bakels finner vi også en mer eksotisk matrett.

-Det var noe som bare datt ned i hodet til Gunn Elin, sier Helga, da var det bare å sette i gang og koke.

Hun snakker om tradisjonsretten dravle, som kan kjøpes på kafeen under messa. De som vil kan få kjøpe med seg dravle hjem også. De selger så lenge de har. Da vi snakker med Helga fredagen før messa, er de på andre dagen med dravlekoking. Det er alltid spennende å koke dravle, går det som det skal? Nå er imidlertid alt i boks, de fikk melka til å sprenge i år og.

Tilbyr både Snota og Sula

Else Nyheim er i full gang med å stille ut duker. På standen, som hun har sammen med Hildegunn Stengel, skal det også være engler, kort og diverse annet. Begge damene er ivrige lappeteknikksyersker, og møtes hver uke til sykveld i Husflidslaget hus på Nymoen.

Den som skal stille ut lange duker, kan ikke ha høydeskrekk. Else Nyheim har tatt stolen til hjelp

En annen som fredag kveld rigger seg klar til messe, er Torunn Nordvik. Sortimentet har variert litt gjennom årene, kan hun fortelle. Men de siste årene har det gått mye i saueskinn med påtrykk. Ellers er hun kjent for de tovede sitteunderlagene sine, mange av dem med artige påskrift. I tillegg strikker hun luer og pannebånd etter oppskrift av Marte Helgetun. Både Trollhøtta, Snota og selvdesignede Sula er med.

-Det var allerede en lue som het Snota, og da synes jeg det skulle være en som het Sula også, smiler Torunn, som bor på Nordvik ved foten av Nordviksula.

Dermed satte hun i gang med å designe Sula-lua, og nå er den inne i sortimentet til Marte Helgetun.

-Jau, det e nå gøytt å hallj på med nå, smiler Torunn.

Torunn Nordvik har blant annet sitteunderlag til kalde bakender

Fint å kunne hjelpe

Mange fine varer blir tilbudt, men det er spesielt to aktører damene på Honnstad synes det er stas å ha med.

Det første er skolekorpset, som selger julenek.

-De får være her gratis, sier Helga. Når en ser hva de strever med for å holde korpset i gang, er det kjekt å kunne hjelpe dem.

Og nekene går unna. Det er flere som ringer og vil ha tak i nek.

Sanitetsforeningens julegaveaksjon er den andre aktøren de synes det er stas å ha i Korsen. Surnadal sanitetsforening samler inn julegaver til flyktninger. I år har de beholdere både på Sport1 og Europris der folk kan legge gaver i (se artikkel om innsamlingen her) Nå blir de altså å finne i Korsen.

Powered by Labrador CMS