Troll iTrollheimen

Onsdag kveld kunne Åse Børset og Gøran Bolme endelig presentere de ulike personlighetene i 'Home of the trolls'.
Onsdag kveld kunne Åse Børset og Gøran Bolme endelig presentere de ulike personlighetene i "Home of the trolls".

– Vi har laget et univers av troll

Onsdag kveld inviterte Åse og Gøran i opplevelsesbedriften iTrollheimen til åpent informasjonsmøte om troll. Her fikk store og små mulighet til å bli litt kjent med Trollheimstrolla, som (kanskje) har vært der i uminnelige tider.

Publisert Sist oppdatert

I følge Åse Børset og Gøran Bolme har kunnskapen om trolla i Trollheimen vært en godt bevart hemmelighet inntil nylig. Deres bakgrunnshistorie er at de har jobba med "trollforskning" siden oppstarten av bedriften iTrollheimen for sju år siden. De sier at Rindal kommune har forvaltet funn fra tidligere tider, og holdt på hemmeligheten i alle år, men etter at Gråsjøen ble tømt i fjor kom det fram så mange nye ting at det ikke nytta å holde troll-aktiviteten hemmelig lenger.

Gøran og Åse framstiller troll-forskningen som meget seriøs.
Gøran og Åse framstiller troll-forskningen som meget seriøs.
Oversikt over troll-observasjoner i Trollheimen,
Oversikt over troll-observasjoner i Trollheimen,

Alltid noe som er sant

Den viktigste ledetråden, og kanskje starten på eventyret, er at da Gråsjøen ble dannet i forbindelse med kraftutbygginga på slutten av 60-tallet, så måtte setrene flyttes opp over høyeste regulerte vannstand, dersom de skulle bevares. Mange av setrene ble flytta, og på ei av setrene ble det under flytting angivelig funnet en gammel papirlapp i et hemmelig rom på et hjørneskap. På lappen var det nedskrevet et dikt, signert av Ola Follerdal, 1789.

Diktet på papirlappen har blitt til en sang, tonesatt av Henning Sommerro. Sangen ble nylig gitt ut på Spotify, og finnes også på YouTube.

Det er Gøran Bome som synger. Musikerne er Henning Sommerro, John Pål Inderberg og Jo Inge Nes. Henning Sommerro har laget melodi til denne og flere sanger som kommer, og arrangementet til alle sangene. Trollmusikken er spilt inn i Dreamfarm Studios i Surnadal.

Arten troll

Troll skal angivelig være dokumentert gjennom bilder på iTrollheimens spesialutviklede viltkamera og lyttebokser flere steder i Trollheimen.

– Vi mener at vi har påvist arten troll i Trollheimen, sa Gøran.

Troll omtales altså som en art, på linje med andre dyrearter, men arten troll tydeligvis nokså spesiell.

Det skal ha vist seg at det ikke bare er i Trollheimen at troll finnes, men også i andre fjellområder i landet.

Gøran fortalte videre blant annet at de fleste troll har sin egen "ravnestein". Den helt spesielle steinen kan gjøre trolla usynlige, slik at de kan være ute om dagen.

De fleste troll har også en egen funksjon i naturen, forklarte han. Trolla tar godt vare på naturen i Trollheimen, det er derfor den er så frodig.

Åse og Gøran har fått hjelp av trolleksperten Ivar Rødningen fra Gran til å lage modeller av trolla de har funnet i Trollheimen, og Gøran og Åse viste fram trolla og presenterte dem etter tur.

Boll og Bøllu - kliss ulike tvillinger.
Boll og Bøllu - kliss ulike tvillinger.

Hittil har de blitt mest kjent med småtrolla Boll og Bøllu, som visstnok er kliss ulike tvillinger. Disse har fått sin egen sang, for trolla er musikalske, de synger en del.

Åse og Gøran har i samarbeid med musikerne som før er nevnt, laget en del sanger om trolla. De synger også de fleste selv. Gjennom sommeren vil en og en sang bli utgitt på Spotify. Den første kanskje om et par uker, tror de.

Trolpresentasjonen fortsatte med far til Boll og Bøllu, som heter Fold. Han er overhodet til Trollheimstrolla. Tvillingenes mor er Minill, som opprinnelig kommer fra Minilldalsmyrene i Rennebu/Oppdal. Hun har også fått sin egen sang, og her er det Jeanette Paulsen som synger.

Et annet troll er Fausk, fra Fauskådalen. I Vindøldalen har man også observert småtrollet Tinn, som har navnet sitt fra Tinnfjellet. I en av Gjevilvasskammene bor Gjevil, et troll med usedvanlig lange armer. Snart kommer en sang om han på Spotify.

Det største og eldste av trolla heter Storli. Han har en overvåknings-rolle i Trollheimen, og han er så gammel at det vokser trær på ryggen hans.

Boka kommer i august

Dette er bakgrunnshistoria for prosjektet. Etter flere år med "trollforskning" har Åse og Gøran skrevet bok, der man får lære alt om Trollheimstrolla. Ivar Rødningen har laget illustrasjonene til boka, på grunnlag av bilder fra Trollheimen, slik at den som er kjent i Trollheimen vil kunne kjenne seg igjen på enkelte plasser.

Boka skal straks i trykken, og plana er at den kommer ut midt i august. Den kan allerede forhåndsbestilles på hjemmesida "Home of the TROLLS" - homeofthetrolls.no. På nettsida kan man allerede lese om trolla, og mer stoff kommer nok etter hvert.

– Vi gleder oss til boka kommer, for vi har jobba lenge med dette, sier Gøran og Åse.

De forteller videre at de er i ferd med å bygge opp et univers av troll, og at det er iTrollheimens bidrag til prosjektet "Rindal inn i framtida". Nå jobber de også med et verktøy som skal gjøre det mulig for andre å oppleve trolla i naturen, slik de selv har gjort. På høstparten kommer det mer informasjon om dette, lover de.

Bildeserie:

Etter møtet fikk publikum se nærmere på trolla.
Etter møtet fikk publikum se nærmere på trolla.
Fold
Fold
Bøllu
Bøllu
Fausk
Fausk
Tinn
Tinn
Fold og Minnil
Fold og Minnil
Boll og Bøllu
Boll og Bøllu
Fausk
Fausk
Storli
Storli
Gjevill
Gjevill
Tinn
Tinn
Minill
Minill

---

Powered by Labrador CMS