Tilbyr kurs for pasienter med Parkinsons sykdom og deres pårørende:

En kvinne med helseuniform
Trine Glåmen

Surnadal etablerer friskliv, lærings- og mestringstilbud

Publisert Sist oppdatert

Trollheimsporten har snakket med Trine Glåmen på fysioterapitjenesten i Surnadal som er organisert under Enhet Helse og familie. Hun er fysioterapeut, folkehelsekoordinator og leder for dette prosjektet.

I ett par år har de arbeidet med prosjektet friskliv, lærings- og mestringstilbud. Nå har de fått støtte fra Møre og Romsdal fylkeskommune til å sette i gang. Dette handler om å gi gode tilbud knyttet til helsefremmende, forebyggende og behandlende tiltak for å fremme helse og livskvalitet i befolkninga.

Parkinsons sykdom

I Surnadal er det blant annet stor forekomst av muskel og skjelettlidelser, økning av legemiddel til behandling av diabetes type 2 og negativ utvikling av hjerte- og karsykdommer.

De har ingen konkrete tall på hvor mange i Surnadal som rammes av Parkinson, men Surnadal Fysioterapi har i en årrekke hatt treningsgruppe for denne diagnosegruppa.

25. mai vil det være et digitalt kurs med opplæring for pasienter med Parkinson og deres pårørende. Dette er i samarbeid med spesialisthelsetjenesten via nevrologisk avdeling ved Molde sykehus og lærings- og mestringssenteret.

Kurset vil være i Molde, men det er et tilbud for de som vil møtes i Surnadal. Da samles alle påmeldte i kommunestyresalen og er med på kurset via en storskjerm digitalt.
Der er det nevrolog, sykepleier, fysioterapeut og ergoterapeut som står for programmet. Møre og Romsdal Parkinsonforening stiller med gratis lunsj. Dette gir pasienter og pårørende mulighet til å slippe reisevei samtidig som de får delta på et fysisk sted og møte andre i samme situasjon.

På kurset kommer de blant annet til å snakke om hvordan man kan leve med en kronisk sykdom og gi mer kunnskap om selve sykdommen.

Påmelding

Om man ønsker å være med på kurset må man melde seg på gjennom fastlegen sin innen 9. mai.

Dette er ikke kun for pasienter i Surnadal, det er også åpent for de med Parkinson i nabokommunene som ønsker å delta.

Detter er et dagskurs som vil vare i ca. 6,5 time.

Andre tilbud

Etterhvert vil de også komme liknende kurs for andre pasienter med andre sykdommer og helseutfordringer.

I Bøfjorden starter Friskliv og Meistring opp med det nye tilbudet «Spreke Seniorer» ganske så snart, der May Iren Dønheim Hovde har sertifisert seg som kursleder og skal tilby trimgruppe en gang i uka.

Powered by Labrador CMS