Surnadal IL Håndball

Håndballdamer på rekke
Bilde etter sesongens første seier da damelaget i Surnadal fikk besøk av Leksvik første helga på november.

–Det er aller artigst å lede på slutten!

Torsdag hadde Surnadal sitt damelag sin siste kamp for sesongen. Da de møtte Frøya/Hitra på januar, tapte de med ett mål. Nå hadde de sjansen til å ta revansje.

Publisert

Da Surnadal møtte Frøya/Hitra i Frøyahallen på januar, lå surnadalingene under med fem mål til pause. De hadde en sterk andreomgang, men tapte knepent med resultatet 19-18. Nå skulle lagene møtes i Surnadal idrettshall, og det ble nok ikke en mindre spennende kamp denne gangen.

Første omgang

Surnadal stilte med 14 spillere; Emilie Holsbøvåg, Jorunn Merete Kvande, Kine Bjørseth, Synne Kvendset Fiske, Hedda Forslund, Hildegunn Henden Dalsegg, Oddrun Husby, Iselin Henden Dalsegg, Kristin Hilstad Garte, Guro Sletnes, Ingrid Almhjell-Ims, Kristi Fugelsøy, Eline Østbø og Hanne Dønnem.

Frøya/Hitra kom best ut de første minuttene. Ved tre og et halvt minutts spill, stod det 1-3 til gjestene. Surnadalingene kom seg raskt etter. På under fem minutter kunne de glede seg over utligning ved 4-4 da Kine fikk inn surnadals fjerde mål.

Lagene holdt tett følge til 7-7, men det må bemerkes at hjemmelaget klarte å dra godt fra fra det stod 5-6 i det 18. spilleminuttet til det stod 10-7 vél fire minutter senere.

Derfra byttet lagene på hvem som fikk ett og to mål etter hverandre, hvor gjestene tre ganger var kun ett mål under. Men hjemmelaget holdt seg foran og kunne gå ut i pause med en tre måls ledelse med stillingen 15-12.

Andre omgang

Neste omgang startet med to mål i første minutt. Først gjestene, så Hedda som skoret før det var gått et halvt minutt etterpå.

Gjestene satte inn et nytt mål, og Surnadal fikk inn tre hvor Synne fikk det tredje i det sjuende minuttet og økte ledelsen med stillingen 19-14 til hjemmelaget.

Frøya/Hitra gav seg ikke, og svarte med fire mål på rad. Spenningen økte da de bare var ett mål unna vertslaget ved nesten halvspilt omgang; 19-18 til Surnadal, som forøvrig var resultatet gjestene vant med på hjemmebane.

Det ble annenhvert mål til det stod igjen knappe åtte minutter og stillingen var 22-21. Men derfra var surnadalingene vanskelig å få fatt i, og de kunne glede seg over en firemåls hjemmeseier med resultatet 26-22 etter Ingrid satte inn Surnadal sitt aller siste mål for sesongen 55 sekunder før kampens slutt.

Siste tredjedel av førsteomgang og hele andreomgangen var hjemmelaget i ledelen, og som trener Roar Bævre sa etter kampen med et smil:

Bra avslutning

–Vi spilte veldig bra førsteomgang, men slet litt til å begynne med med å sette sjansene. Vi spilte og kom oss gjennom til gode sjanser, men vi skøt litt på keeperen og helst i føttene på keeperen. Da kom de litt før oss, sier trener Roar Bævre om starten av kampen.

Han roser jentene for tempoet gjennom størstedelen av kampen.

–Og det var veldig mange på scoringslista i dag, fortsetter han og forklarer at det var 10-11 målscorere av 14 spillere der to av de er målvakter, og at det var ganske jevnt fordelt der de fleste fikk mellom ett og fire mål.

–Det var bra spill i perioder i dag. Førsteomgangen var egentlig veldig bra hele omgangen. Andreomgangen var bra til å begynne med og så slappa vi av en periode der vi gjorde mange småfeil og gjorde ting vi ikke skal gjøre, ble litt stresset og avslutta tidlig angrepa. Og så fikk vi roet ned og kom tilbake på slutten, forklarer han.

–Det er artigst å lede på slutten, det er da det er aller artigst. Midt i kampen er det ingen som husker hvem som ledet, ler han.

Har gått oppover

Sesongen startet hardt mot de tre beste lagene i serien (Klæbu 2, NTNUI 5 og Åfjord) før de møtte Meldal SK/Orkdal som landet på en fjerdeplass. Mot de tapte de bare med to mål der de fikk ett mål mer enn motstanderne i andreomgangen.

Sesongens første seier kom i Surnadal sin femte kamp, da de fikk besøk av Leksvik første helga i november. Der vant hjemmelaget med hele fire mål.

Derfra ble det fire tap.

Med kun én seier i ryggsekken etter kampene før jul, møtte de Frøya/Hitra på bortebane 11. januar. De låg under med fem mål da de gikk ut i pause med stillingen 11-6, men spilte en knakende god andreomgang hvor de i en periode gikk fra å ligge under ved 13-7 til å lede ved 13-14. Det holdt dessverre ikke og de tapte knepent med resultatet 19-18.

Derfra ble det flere tap og et uavgjort mot Bjugn. Det var spent å se hvordan neste del av serien skulle bli, og om Surnadal kunne beholde plassen sin i fjerdedivisjon neste år.

Så skulle det vise seg at klisjéen om at det er i motbakke det går oppover, viser seg å stemme for Surnadal sitt damelag.

3. mars fikk de besøk av Alvdal/Tynset hvor hjemmelaget vant med hele fem mål. Helga etter klarte ikke ett av lagene å stille lag, og de vant med tre mål over Bjugn.

Påfølgende onsdag vant surnadalingene med tre mål over Ranheim 2 på bortebane. Tre dager senere ble det tap da de med lite mannskap besøkte tabelltreer Åfjord, før Surnadal fem dager senere - nå på torsdag - avsluttet serien med en firemålsseier på hjemmebane.

Med en niendeplass av tolv lag på tabellen, nådde de godt målet og kan velfortjent fortsette i fjerdedivisjon neste år.

Godt potensiale

Trener Roar Bævre forteller at det er noen lag i serien som de nesten ikke har sjanse til å slå, men også at det er lag på nivå med Surnadal.

–Det er en del lag som er rundt der vi er nå, som vi slår nå som vi ikke slo til å begynne med. Så de har spilt seg opp i løpet av sesongen, sier han.

–Det er mange ferske spillere som ikke var samspilt da sesongen begynte, både mer rutinerte og av de yngre som ikke har spilt så veldig mye sammen, fortsetter han og forklarer at det kom spillere både fra J15 og J16 pluss damelaget på femtedivisjon, og at det var en del som ikke hadde spilt sammen.

Treneren synes de fikk en hard start med å møte de fire beste lagene i serien, men at det var noen kamper senere hvor de kunne gjort det bedre og dermed kommet litt lengre opp på tabellen:

–Men så lenge vi berget divisjonen, er vi godt fornøyde, for det var det som var målet, å berge og så få til et stabilt lag i fjerde.

–Vi klarer å holde oss og til tider spiller de veldig bra håndball. Det er det å få det til og holde nivået over tid i flere kamper og hele kamper sånn at man er på et jevnere nivå. Jevnt over har det vært veldig bra.

De har hatt sine utfordringer. Det har vært mye sykdom, og det er mange studenter med jobb i tillegg. Treneren forklarer at når de har slitt med sykdom, blir de fortere sliten og må bytte oftere, noe som gjør at det blir mindre kontinuitet i spillet som de skulle hatt hele kamper og over mange kamper slik som det var nå på slutten.

–På sesongen så har det vært en bra avslutning. Og så har vi spilt bra og jevnt mot lag som ligger ganske mange poenger foran oss. De har gjort en bra sesong, og blitt en mer sammenspleiset gjeng, sier han og fortsetter:

–Det er en gjeng med veldig "gauve" ungdommer og jenter og likedan "gauv" de rutinerte som er med. De har veldig mye tro på hverandre, respekt av hverandre, og når de spiller bra, når de spiller som et lag og får til å sette fart og slippe ballen videre og kjøre avtaler, så spiller de enormt bra. Så det er et godt potensiale i denne gjengen, avslutter han.

Les og se bilder fra tidligere kamper ved å trykke på taggen "Surnadal IL Håndball" under saken.