Rindal skimuseum og Rindal skole:

Tre jenter i vinterkjeledresser og ei dame i ullgenser kjører ski nedover en slak bakke i snøen. Tre av dem holder en gammeldags skistav i tre mellom seg.
Museumspedagog Berit Kvam tester treski sammen med skolebarna.

"Kjempegøttj å renn på treski"

Publisert Sist oppdatert

Mandag denne uka arrangerete Rindal skimuseum treskidag for elevene på 3. og 4. trinn på Rindal skole. Treskimaker Thomas Aslaksby kom på besøk for å lære dem å gå på treski.

Rindal Skimuseum har gått inn et samarbeide med ski- og skimakerforeninga om å skape formidlingsprosjekter rettet mot barn og unge, der de formidler treskihistorie. Museet har gått til innkjøp av 50 par treski i barnestørrelser, og hadde hyret inn skimaker Thomas Aslaksby for å demonstrere og fortelle om hvordan man lager treski og hvordan de brukes.

Mange barn og noen voksne i en halvsirkel i snøen rundt to menn som deler ut ski til dem. Flere par treski er plassert i snøen med tuppen oppover.
Alle barna fikk utdelt hvert sitt skipar.
En mann med jakke og lue i et friluftsområde med snø, bak han står flere par treski plassert i snøen med tuppen oppover. Noen av skiene er kledd med pels på undersiden.
Skimaker Thomas Aslaksby med noen av skiene sine, og skifeller på gammelmåten.
Mange barn på ski, klare til å begynne å gå.
Klare til avgang
På andre sida av Igltjønna er det noen fine bakker.

Kjempegøttj!

Ungene fikk teste hvordan det føles å ha ekte treski på beina. Mellom lysløypene på andre sida av Igltjønna fant de et fint område som er godt egnet for frileik på treski i løssnø. De prøvde seg både i bakker, hopp og kuleløpype, og i naturlig kupert terreng

Bodil Børset, som er ny avdelingsleder ved Rindal skimuseum, forteller at dette var helt topp.

– Ungene hylte av fryd og syntes det var kjempegøttj, sier hun.

Lærte teknikkene

Spesielt artig var å lære om ski til jakt, og leke jeger og vilt, forteller hun. Ungene fikk prøve seg på å være jegere på treskia. De jaktet på lærerne, som var elg, rein og hjort og måtte springe fra dem i løssnøen. Ungene lærte fort teknikker for å komme seg fort framover, og de fikk prøve seg med ulike typer staver, både en og to staver, både i løssnø og i løsløypa.

Treskia fungerte veldig bra i løssnøen. De er brede, slik at man ikke synker så lett ned i snøen. Ungene lærte seg fort å løfte foten slik at brettet (tuppen) ikke kjørte seg ned i snøen.

Da det var tid for å avslutte var det mange som syntes det var alt for tidlig å dra. De kunne ha tenkt seg å holde på mye lenger, forteller Bodil Børset.

Ei smilende dame står i skogen med gammeldagse treski på beina. Under skia er det festet dyrepels. Hun holder en gammeldags lang skistav av tre i hendene.
Ski med feller på gammelmåten, og gammeldags skistav
Et barn som hopper på ski i en kuleløype i en snødekt bakke.
Kuleløype.
Flere barn som renner på ski nedover en bakke i ei preparert skiløype.
Full fart i løypa!

På nettsida husflid.no ligger en liten film om skimakeren Thomas Aslaksby:

Powered by Labrador CMS