Snøskred ved Gråsjøen

To store snøskred ved Gråsjøen

Publisert Sist oppdatert

Det er meldt betydelig snøskredfare i distriktet vårt (faregrad 3) gjennom hele påska.

Røde Kors skriver følgende i en pressemelding tirsdag kveld:

Midt på dagen tirsdag, gikk det to store snøskred i området ved Gråsjøen i Rindal/Surnadal. Det er fortsatt aktivitet i skredet, og det forventes flere skred i samme område i tiden som kommer. Skredene utgjør et område på omtrent én kvadratkilometer.

Røde Kors advarer om stor snøskredfare i hele Trøndelag og oppfordrer alle til å utvise stor varsomhet når de ferdes i fjellet. Planlegg påsketuren godt og ta gode veivalg. Vi anbefaler at alle oppdaterer seg på snøskredfare på varsom.no og setter seg inn i kjennetegn på snøskredfare.

Snøskredet i Rindal/Surnadal er et godt eksempel på et område som er varslet med stor snøskredfare. Selve skredet utgjør et område på en kvadratkilometer og består hovedsakelig av to større skred på henholdsvis 3-400m og 150-200m bredde. Det første skredet gikk omtrent 200m unna Gråhaugen fjellstue. Det er i tillegg meldt om ferske snøskred i området rundt fjellet Ruten i Heim kommune. Heldigvis ble ingen personer berørt av disse skredene.

Snøskred ved Gråsjøen
Snøskred ved Gråsjøen

Ifølge nettsiden varsom.no kan være lett å løse ut skred i leheng, og skred kan bli svært store. Hvis skydekket sprekker opp og det blir sol vil skredfaren øke dramatisk. Unngå alle bratte fjellsider som eventuelt får solinnstråling. En enkelt skiløper kan løse ut svært store skred. Fjernutløsning er også mulig. Stigende temperaturer i løpet av dagen gjør at det fortsatt kan løsne store skred av seg selv.

Ferdsel i skredterreng krever solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem. Generelt anbefales det å unngå skredterreng.

Filmet av Edvard Vasseng

Powered by Labrador CMS