Håvard Gjeldnes i aksjon under onsdagens Zwift-ritt i NCF Vintercup.

Gjeldnes til topps i nasjonalt ritt

På pallen i NCF Vintercup for tredje gang på rad.

Publisert Sist oppdatert

Håvard Gjeldnes spurtet inn til seier i onsdagens ritt i Norges Cykleforbund (NCF) sin Vintercup.

Rittene arrangeres på plattformen Zwift, som kort fortalt er en treningsapp for sykling og løping. Der arrangeres det også konkurranser, og e-sykling har på kort tid blitt en vært populær konkurranseform utenfor landeveissesongen.

Onsdagens ritt var nummer tre av åtte i NCF Vintercup, og i begge de to første hadde Gjeldnes tråkket inn til andreplass, bak Vidar Mehl.

Mehl er lagkamerat av Gjeldnes i hardtsatsende Kalas ESport Racing Team, og er ingen smågutt i Zwift-sammenheng.

I VM i desember i fjor tok han en råsterk 12. plass, foran sykkelstjerner som Domenico Pozzovivo (nummer 22), Rigoberto Uran (25), Victor Campenaerts (31), Edvald Boasson Hagen (35), Michael Valgren (43), Thomas De Gendt (52), Daryl Impey (60) og Esteban Chaves (63).

For å sette disse rytternes nivå litt i perspektiv:

  • Uran (1), Boasson Hagen (3), De Gendt (2) og Impey (2, inkl. én lagtempo) har vunnet etappe(r) i Tour De France.
  • Campenaerts er dobbel Europamester, dobbel belgisk mester pluss VM-treer på tempo.
  • Chaves har vunnet to i Giro d'Italia og tre i Vuelta a España (Spania Rundt), og blitt henholdsvis nummer to og tre sammenlagt i de to verdenskjente treukersrittene. Han har også vunnet klassikeren Lombardiet Rundt.
  • Valgren har vunnet prestisjetunge Amstel Gold Race.
  • Klatreren Pozzovico har vært topp 6 sammenlagt i både Giro d'Italia og Vuelta a España, og vært topp 5 i Liege-Bastogne-Liege.

Poenget med opplistingen er rett og slett å understreke det skyhøye nivået Gjeldnes og Kalas-lagkameratene møter, eller kan møte, i internasjonale Zwift-ritt. De er fulle av profesjonelle landeveissyklister, og i Zwift-VM slo Vidar Mehl alle de nevnte.

Onsdag ble han selv slått av Kalas-lagkamerat Håvard Gjeldnes fra Kvanne i Surnadal. Se fullstendige resultater her.

Fakta: Slik avgjøres rittene og sesongen

Slik avgjøres lagenes plassering i et ritt i NCF Vintercup:

  • Det deles ut poeng til rytterne som er først over innlagte flate sprinter og bakkesprinter. Hvor mange som får poeng varierer fra ritt til ritt. Ulike etapper kan også inneholde oppmøtepoeng.
  • De 30 første i mål får poeng etter følgende modell: 35 til vinneren, 30 til nummer 2, 28 til nummer 3, og deretter fra 27 poeng og nedover, plass for plass.
  • Poeng ved målgang, spurtpoeng og klatrepoeng summeres, og rytteren med flest poeng sammenlagt på etappen vinner rittet.

Sammenlagtvinner for sesongen kåres slik:

  • Poeng opptjent i de åtte ulike rittene blir omgjort til seriepoeng og tildeles i henhold til plassering i det enkelte ritt: 35 poeng til vinneren, 30 poeng til nummer 2, 28 poeng til nummer 3, og deretter fra 27 poeng og nedover til 1 poeng, plass for plass.
  • Cupen består av totalt åtte ritt - og rytterens seks beste blir tellende. Rittene sykles hver onsdag.

Kilde: Zwift.

Vant etter langspurt

Gjeldnes sier til Trollheimsporten at han er godt fornøyd med gjennomføringen, og det han beskriver som "god timing og bra kraft".

– Det ble en veldig tøff kamp. Jeg måtte gå for poeng på alle spurter og klatringer om det skulle være mulig å vinne, sier han.

Rittet, som du kan se opptak fra ved å trykke her, gikk i "Knickerbocker"-løypa i New York, over 45,5 kilometer.

Avslutningen ble av det spennende slaget, for i jakten på seier tok Gjeldnes sjansen på å trykke til relativt tidlig.

– Jeg lå bakerst i feltet da jeg startet på en lang spurt, og fikk rimelig god fart gjennom feltet. Jeg tjente opp et bra forsprang, som holdt helt inn, men det krevde en del kraft å holde unna, sier han.

Som faktaboksen i saken viser, får rytteren som er først over målstreken 35 poeng, og spurtseieren førte Gjeldnes opp på totalt 47 poeng. Mehl på andreplass endte på 40, mens Stian Lersveen ble nummer tre med sine 34 poeng.

Går for ny sammenlagtseier

Gjeldnes vant NCV Vintercup sammenlagt i fjor, og etter tre av åtte ritt - der de rytternes seks beste ritt til slutt blir tellende - ligger han på andreplass bak Mehl.

– Men det er rimelig mange tøffe etapper som står igjen. Neste uke skal vi opp en stigning på over 1100 høydemeter og 12 kilometer, så da kan det bli tøft å være en av de tyngste i feltet, sier han, og legger til at han setter pris på de tøffe duellene med Mehl:

Det er gøy, han er en skikkelig god og real lagkamerat.

Kvennagardingen legger likevel ikke skjul på at han er svært lysten på å gjenta fjorårets sammenlagtseier:

– Ja, det må være målet. I tillegg har jo laget en internasjonal serie hver mandag, som betyr mye, sier Kalas ESports Racing Team-rytteren.

Her kan du se sendingen fra onsdagens ritt:

Powered by Labrador CMS