Håvard Gjeldnes, Kalas ESport Racing Team

Gjeldnes første nordmann med seier på e-syklingens høyeste nivå:
– En sinnssyk prestasjon

Toppdivisjonen i Zwift Racing League er det høyeste nivået i verden innen e-sykling, og mandag var det klart for fjerde ritt i andre sesong. Først av alle over målstreken var Håvard Gjeldnes fra Kvanne, som i konkurranse med bøttevis av profesjonelle syklister tok Norges aller første seier på dette nivået.

Publisert Sist oppdatert

Jubelen stod i taket hos Kalas ESport Racing Team da Håvard Gjeldnes fra Kvanne vant mandagens ritt i Zwift Racing League - Premier Division.

Rytterne syklet snaut 42 kilometer, og rittet gikk i deler av løypa som ble brukt da verdens beste landeveissyklister syklet VM i Harrogate i 2019. Etter målgang beskrev kommentatorene løypa som "en av de tøffeste vi har sett".

Den gangen stakk danske Mads Pedersen av med verdensmestertrøya, mens det denne gangen altså var Håvard Gjeldnes som kunne juble aller høyest.

Innspurten ble av det spennende slaget, med massespurt, der Matteo Cigala fikk en liten luke med rundt 300 meter igjen.

Drøye hundre meter senere hadde Gjeldnes og australske Freddy Ovett tatt igjen og passert Cigala, og det ble klart at kampen om seieren skule stå mellom disse to.

Ovett jaktet sin tredje pallplass av fire mulige denne sesongen, og den tidligere BMC-rytteren lå like foran Gjeldnes med hundre meter igjen.

Da startet kvennagardingen for alvor å spise meter på australieren, og da de to passerte målstreken var det bortimot umulig å skille dem.

Den endelige resultatlista var imidlertid klar i sin tale: Gjeldnes passerte målstreken én fattig hundredel foran Ovett, og tok dermed sin, lagets- og Norges første seier på det absolutte toppnivået i verden innen e-sykling.

Den belgisk Zwift-mesteren Lionel Vujasin ble nummer tre, og tok dermed sin fjerde pallplass på rad.

Se den siste kilometeren, med den spennende innspurten, fra 2.02.46 i videoen nederst i saken.

Lyktes med taktikken

Selv var mannen med kjempekreftene storfornøyd med seieren.

– Dette var gøy, selv om det var på håret. Vi ble enige innad i laget om at vi skulle spare oss til spurt mot mål, og ikke sprenge oss for å ta poeng underveis, slik at vi kanskje hadde en sjanse, sier Gjeldnes, og legger smilende til:

– Det er jo i mål man blir lagt merke til.

Om langspurten og den spennende avslutningen sier han:

– I avslutningen var det bare å være blant de 5-10 første når spurten gikk, og så bare holde den helt inn over målstreken.

Gjeldnes kjente tidlig at han hadde gode bein mandag.

– Ja, jeg så gjennom hele rittet at dette var en grei dag, og jeg hadde veldig lyst til å gå på de innlagte poengene, men klarte å holde tilbake. Det lønte seg sikkert.

Kalas ESport Racing Team-rytteren forteller at laget og lagledelsen var avgjørende for at det ble seier til slutt.

– En god lagleder og lagkamerater som pusher på gjennom et ritt, og veileder en gjennom rittet, er alfa og omega, sier han.

Håvard Gjeldnes (fremst), slik han fremstår i Zwift-løpene. Bildet er fra første ritt i inneværende sesong.

– Å være først i dette selskapet er hinsides

Og det Gjeldnes setter pris på laget rundt seg, er det ingen tvil om at følelsen er gjensidig.

Syklende lagkoordinator, Tom Ove Kaland, er full av lovord om det Gjeldnes leverte på Zwift-sykkelen mandag kveld.

– Det var en sinnssyk prestasjon. Jubelen stod i taket, sier han, og forteller at han er enig med Gjeldnes i at lagets taktikk lønte seg.

– Taktikken var enkel: droppe innlagte poeng og få flest mulig på poengplass over mållinja. Vi hadde mer igjen for det i denne løypa.

I forrige ritt i toppdivisjonen i Zwift Racing League ble Gjeldnes' lagkamerat Vidar Mehl, som tidligere har en 12. plass fra eVM, nummer to. Med Gjeldnes' seier mandag har det hardtsatsende laget nådd en ny milepæl.

– Det ser ut til at dette er den første norske seieren på dette nivået, ja. Å være først over mållinja i dette selskapet er hinsides, sier Kaland, og legger til at de er en stolt gjeng i Kalas ESport Racing Team tirsdag.

Etter den foreløpige opptellingen av poeng fra fjerde ritt, er Kalas nummer 3, med 62 poeng. Det er deres beste notering så langt i sesongen.

Treer Lionel Vujasins lag, Canyon ESports, vant, med sine 71 poeng. Canyon vant også sesong 1 av Zwifts toppdivisjon sammenlagt.

Gjeldnes, som nylig også vant et ritt i Norges Cykleforbunds Vintercup, kaller seieren "en god formsjekk".

– Dette tyder på at treningen jeg gjør nå er bra, sier han.

Fakta: Slik avgjøres rittene og sesongen

Slik avgjøres lagenes plassering i et ritt i Zwift Racing League:

  • Det deles ut poeng til rytterne som er først over innlagte flate sprinter og bakkesprinter. Hvor mange som får poeng varierer fra ritt til ritt. Mandag var det topp 3 ved hver av de fire sprintene som sanket poeng for laget sitt.
  • De 30 første i mål får poeng etter følgende modell: 40 til vinneren, 35 til nummer to, 30 til nummer tre, deretter fra 27 til nummer fire og ett og ett poeng mindre helt til nummer 30 - som får ett poeng.
  • Lagene rangeres etter det totale antallet poeng rytterne deres sanker. Laget med flest poeng til sammen, vinner enkeltrittet.
  • Dersom to lag ender på like mange poeng i et ritt, vinner laget med den høyest plasserte rytteren i mål rittet.

Sammenlagtvinner for sesongen kåres slik:

  • De 20 lagene med flest poeng i et "scratch"-ritt eller en lagtempo får såkalte seriepoeng. Vinnerlaget i et ritt - altså det laget der rytterne til sammen har sanket flest poeng i løpet av rittet - får 20 seriepoeng. Lag nummer to får 19, nummer tre 18, og så videre helt ned til 20. plassen, som får ett seriepoeng.
  • På slutten av sesongen, vinner laget med flest seriepoeng.
  • Dersom to lag ender sesongen med like mange seriepoeng, vinner laget som oppnådde best plassering i sesongens siste ritt.

Kilde: Zwift Racing League

Powered by Labrador CMS