Daniel Bøe med kjøleelementer foran badekaret som har vært flittig i bruk.

100 dager med isbading

Publisert

Daniel Bøe fra Bøfjorden har slitt med blant annet en vond skulder, og da han gjorde egne undersøkelser kom han over konseptet isbading. Det opprinnelige målet om å klare 30 dager på rad ble overgått med grei margin.

– Jeg ville teste om det fungert fordi jeg har problemer med en skulder og generelle smerter. Jeg kom over siden til Wim Hof (kjent eventyrer og fjellfarer, red.anm.), og der sto det litt om fordelene – som redusert stressnivå, sterkere immunsystem, økt energi og bedre søvn for å nevne noen.

– Det ville jeg prøve. Det verste som kunne skje var at jeg ble kald!

Daniel fylte derfor badekaret med det kaldeste vannet krana kunne produsere. På det kaldeste var temperaturen nede i 2-3 grader, og for å presse temperaturen ned ble det blant annet brukt kjøleelementer til kjølebag.

Vanntemperatur på 3,2 grader kan nok være i laveste laget for de fleste.

– De første par gangene var det helt forferdelig. Men jeg leste litt om det å kontrollere egen pust, noe jeg for så vidt har litt erfaring med fra før gjennom dykking og taekwondo. Så da jeg lærte å få kontroll over pusten løsnet mye, det ble nesten enkelt. De gangene jeg lå lengst var det tungt å stå opp, fordi jeg var stivfrossen, ler Bøe.

12 minutter i isvann. Noen bedre?

– En brutal start på dagen

– Målet var å klare 30 dager på rad, men det ble jammen til 100. De fleste dagene ble badet gjennomført i badekaret, men det ble noen sjøbad også. Jeg holdt på i perioden 30. januar til 10. mai. Det blir kanskje 101 dager det, sier han lattermildt.

Og prosjektet har båret frukter ifølge Daniel selv. Både makspuls og hvilepuls har sunket, og blodtrykket har også falt litt.

– Jeg står opp kvart over fem for å gjøre dette. Det er en brutal start på dagen, men jeg merker at jeg blir i godt humør og mer opplagt utover dagen, og så har muskelsmertene og betennelsene blitt mye bedre.

– Det har fungert bedre enn forventet! Jeg kommer helt klart til å fortsette med det, om ikke hver dag slik jeg har gjort. Det er til og med noen som har blitt inspirert av galskapen min og prøvd det selv. Jeg har fått en del oppmuntringer, men også noen negative kommentarer. Men det er slik man må regne med, smiler han.

Daniel har brukt de kjøleelementene han har for å presse vanntemperaturen så langt ned som mulig.
Forfriskende bad i naturskjønne omgivelser.

13 prosent badet ute

I samme slengen passer det fint å viderebringe NTBs sak om isbading. Ifølge en undersøkelse fra Ipsos, badet hele 13 prosent av alle nordmenn ute i vinter.

Det er fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv som har tatt initiativ til undersøkelsen.

– Dette er en morsom og sosial trend, og det er hyggelig å se at isbading har fått en plass i manges liv på lik linje andre vinteraktiviteter ute, sier generalsekretær Bente Lier.

Powered by Labrador CMS