Håvard Håskjold
Håvard Håskjold

Trollheimen klatresenter utvider tilbudet

Da Trollheimen klatresenter åpnet dørene for første gang i juni 2019 var det med en klatrevegg. Nå har eier Håvard Håskjold og kona Hege Fiske utvidet arealet med ny buldrevegg i andre etasje. Lørdag er det klart for konkurranse og nyåpning av senteret.

Publisert

-Veggen nede blir for unger, mens den oppe, er for de som er så store at de ikke trenger å ha med seg voksne på trening, sier Håskjold. Da kan ungene herje nede, mens de som vil trene eller klatre i rolige omgivelser, har mulighet til det oppe. Den veggen er også litt mer utfordrende med flere vinkler. Å dele opp i to områder er også gunstig for sikkerheten.

Rutene nede vil bli tilpasset unger, både med tanke på høyde og lengde. Etter hvert vil det og komme grep (de «steinene» klatreren tar tak i veggen) tilpasset de yngste.

Veggen i andre etasje vil by på 25 nye ruter til konkurransen, og så vil det bli fylt på med mer i ukene som kommer. Rutene er fargekodet etter vanskelighetsgrad, og skiftes ut med jevne mellomrom, på den måten holdes veggene utfordrende og spennende.

-Vi prøver å få til nye ruter omtrent én gang i måneden, sier Håskjold. Det kommer litt an på hvor mye tid vi har, og hvor mye som har foregått her, for eksempel i form av konkurranser.

.
.
Den nye veggen har ulike vinkler å prøve seg på. Håvard Håskjold tester ut.
Den nye veggen har ulike vinkler å prøve seg på. Håvard Håskjold tester ut.

God stemning

Til nå har Trollheimen klatresenter arrangert tre konkurranser. Det er populære arrangement. Håskjold forteller at under den første konkurransen var det 45 personer innom, da var det rimelig fullt i den etasjen som senteret bestod av den gangen.

-Men det var god stemning og sosialt, og slik skal det være. Klatring handler om så mye mer enn å komme til topps, mener Håskjold. Et mål er også å få fin flyt i veggen. Vi setter også fokus på det sosiale, og på mestring. Hadde fokuset vært bare på å komme opp, kunne vi like godt satt opp en stige, smiler han lakonisk.

Håskjold forteller om et miljø som er positivt og inkluderende med lite kniving, alle vil hverandre vel, og heier på hverandre.

Utvidelsen av senteret har vært et løft både arbeidsmessig og økonomisk. Firmaet Grip Grep i Trondheim har stått for byggingen. Sjøl har han vært deltidssnekker og håndlanger. Fredag kveld er han i gang med å skru opp de siste grepene i andre etasje.

Mange har bidratt i byggeprosessen, og Håskjold vil gjerne berømme samarbeidspartnerne Alti, Surnadal Transport, Surnadal kommune, Sparebank1 SMN, Sparebank 1 Nordmøre, Byggmakker, Møbelfiske og Trollheimen Klivarlag samt Lediard Foto som har laget promofilm.

Nathan Lediard har laget promofilm for klatresenteret
Nathan Lediard har laget promofilm for klatresenteret

-Uten dem hadde vi ikke fått til dette.

Konkurrerer under åpningshelga

-Vi er avhengig av at folk bruker senteret, om ikke går idet ikke. Vi gjør ikke dette for pengene, men vi synes at det skal være et slikt tilbud i bygda, sier Håskjold, som til daglig jobber som IT-sjef for Pipelife Norge.

Senteret har avtale blant annet med flere barnehager, Surnadal VGS, kommunen og NoFo. Elevene på NoFo og Trollheimen Klivarlag får rabatt, det samme gjør alle medlemmer i Surnadal Taekwon-do.klubb. Ellers tilbyr de både månedskort, drop-in, årskort og familiekort.

-Vi har valgt å legge oss på forholdsvis rimelige priser. Det er bedre at folk bruker senteret enn at det er så dyrt at de ikke synes de har råd

På nyåret er det planlagt Alti-cup som skal gå over tre runder med finale i sommer. Det er også planlagt en klatredag for barn og ungdom, hvor de kan komme og klatre gratis og få veiledning, i samarbeid med Sparebank 1 Nordmøre. Mer informasjon kommer på Facebook-sidene våre i forkant av arrangementet.

I helga er det imidlertid klart for åpningskokurranse i nyveggen. Konkurransene strekker seg over fire timer, fra 12 til 16, på lørdag og søndag. Deltakerne kommer innom i løpet av den tiden, og klatrer så mange ruter de klarer. Premiene er blant annet gavekort sponset av Alti. Foruten klatrere fra bygda, har Håskjold fått signal om at det også kommer deltakere fra Rindal og Sunndal. Deltakerne kan melde seg på, men det er også fullt mulig å bare møte opp.

-Vi har medaljer, men flest uttrekkspremier, forteller Håskjold. At folk kommer og deltar er vel så viktig som kampen om seieren.

Olve Mogstad Høivik, Asgeir Melling og Marit Sæter var blant dem som testet den nye delen av klatresenteret lørdag
Olve Mogstad Høivik, Asgeir Melling og Marit Sæter var blant dem som testet den nye delen av klatresenteret lørdag