Kavlvegen kultursti

To holder i tauet og en klipper. Mange menneker bak.
Ordfører Margrete Svinvik og Daniel Fiske klipper snoren og Kavlvegen kultursti er herved åpnet.

Surnadalskloppa
Kavlvegen kultursti er åpna

Publisert Sist oppdatert

Kavlvegen har allerede blitt et populært turmål for mange. Det er lett tilgjengelig, og det er godt tilrettelagt for at rullestolbrukere kommer seg frem til Kvilebua som ligger ved Lomtjønna. Fredag 1. september var en stor dag da det ble snorklipping for Kavlvegen kultursti med inviterte bidragsytere og støttespillere.

Utrolig mange har bidratt på ulike vis for å fått til denne kulturstien, og mange har allerede et nært forhold til den. Den binder fortiden med nåtiden der vi får følge fara fra forfedrene våre mens den bærer oss tørskodd over myra.

Stien ligger rett ved hovedveien. Fra parkeringsplassen ved Galtmettet på Eidet er den universell utformet hvor man kan ferdes med rullestol frem til en hvilebu på den ene siden. Det er to stier, én for rullestolbrukere og den andre er laget etter hvordan det er tolket at de lagde kavlveg for snart 1000 år siden. Disse to stiene går sammen på to plasser. Det tar ikke mange minuttene før kavlvegen tar deg et godt stykke innover myra, hvor du kan nyte synet av nydelig, beroligende natur som Lomtjønna med fjell i bakgrunnen.

Kjært barn har mange navn, både "Surnadalskloppa" og "Norge sin sherpatrapp" ble brukt fredagen. Turen til Kvilebua er uten bratte bakker, men den er en innmari fin tur som viser vår egen kultur i vakker norsk natur.

Fire mennesker på myr og sti av trestokker på myra.
En svært fornøyd ordfører holder opningstale. Hun er imponert og begeistret over alt arbeidet som er gjort, og ser frem til god bruk av Kavlvegen i årene som kommer. Bak henne ser vi prosjektleder Anne Lise With Vullum og kulturleder Lilli Husby som holder snoren og Daniel Fiske som er klar for klipping.

En tydelig stolt prosjektleder Anne Lise With Vullum - som ordfører Margrete Svinvik sa har lagt att litt av hjerte sitt på Eidet - introduserte talerne da vi ankom Kvilebua. Og alle talerne var mektig imponert over arbeidet og såg verdien i Kavlvegen.

Direktør i Nordmørsmusea Eigunn Stav Sætre sa:

–Den er et godt eksempel på bærekraft. Den bær oss over myra, den bær kunnskapen igjennom tida og den gir oss ny kunnskap som bær oss videre inn i nye prosjekt og fremtidige samarbeid.

Overingeniør NTNU Vitenskapsmuseet Raymond Sauvage fortalte at de kunne se på det som et forskningprosjekt der de så en mulighet for å hente ut data som har nytte både for å forstå hvordan en kavlveg har vært bygd og hvordan den ser ut, men også til forskning senere.

De fikk dokumentert hvordan det ble bygd, og det er bygd en rekonstruert del, hvor de måtte prøve å tenke hvordan forfedrene våre tenkte.

–Det var veldig mye arbeid. For en innsats det var!

Den originale kavlvegen som ble funnet på Eidet, som er utgangspunkt for hvordan de har laget deler av den nye, er datert til 1100-talet. Byggleder Husasnotra/Nordmørsmusea Torgeir Leivdal er svært imponert over hva folk gjorde på denne tiden. Det var få folk, men mye arbeidskrevende jobb de fikk bygd på denne tiden.

Han syntes det har vært en artig jobb håndverkmessig.

Det har vært mye felling og mye draging. Leivdal rettet en stor takk til Robert Otnes som har lagt ned mest veg på myra, og de oppmøtte gav han en velfortjent applaus.

Fylkeskonservator/Møre og Romsdal fylkeskommune Bjørn Ringstad fortalte blant annet om spennende funn også tidligere fra samme område. Endre Holten som vokste opp på Eidet har også funnet liknende stokker.

Kulturleder i Surnadal kommune Lilli Husby holdt en takketale hvor "ingen nevnt, ingen glemt"-prinsippet ikke var brukt. Hun listet opp alle aktører og hvordan de hadde bidratt og var tydelig svært takknemlig for alle og enhver som har vært med på å fått dette prosjektet til å bli en realitet.

Sist på listen til kulturlederen stod Anne Lise With Vullum som fikk en egen lang liste over alt hun har gjort for prosjektet og en stor blomsterbukett:

–For et pågangsmot. Hun er en sjelden god prosjektleder. Uten henne, ingen sti.

Mange mennesker på en sti av treplanker på en myr.
Daniel Fiske ledet følget over myra.
To damer. Ei holder en blomsterbukett.
Kulturleder Lilli Husby og prosjektleder Anne Lise With Vullum er strålende fornøyd.
Vél 20 mennesker oppstilt sammen i og foran gapahuken.
Det er en stor gjeng som må til på ulike vis for å lage kavlveg selv på 2000-tallet. Her fra åpningen av noen av de som har bidratt.

Etter talene ble det servert turmat og kaffe. Folk koste seg og snakket sammen i Kvilabua og på plattingen utenfor i lukten av bål ute i det fri. Noen kikket mer på den rekonstruerte stien og byggverkene som er gjort, mens andre gikk for å se nærmere på den nye grusstien som går videre til Åsen bygdemuseum.

Det er også parkeringsplass der, så man kan også gå derfra hvor man starter turen på en skogsvei og videre på en ny grus-sti frem til Kvilabua. Det er offisiell åpning for publikum søndag 3. september. Da går turen fra museet.

Bildeserie av Kavlvegen og naturen rundt nederst.

Se hvor godt den gamle kavlvegen har blitt bevart etter så mange år, fra denne saken fra 2019. Kanskje vil den nye også vare i 1000 år?

Sti av trestokker på en myr.
Kavlveg på gammeldags vis.
Sti av treplanker på en myr
Kavlveg i nyere drakt
Sti av planker. Tjønn på venstre side, gapahuk på andre sida.
Kavlvegen ender ved en hvilebu ved Lomtjønna. Derfra er det en grussti til Åsen bygdemuseum.
Bålpanne
Her kan man grille utenfor hvilebua.
Dødt tre, myr, trær og fjell.
Over myra i natursjønne omgivelser. Dette er rett ved plattingen utenfor gapahuken.
Skilt hvor det står 'Museum - Åsen 1,3 km'.
En tjønn bak skiltet.
Fra gapahuken går det en sti av grus mot Åsen bygdemuseum.
Tre foran en tjønn. Ved ved treet.
Lomtjønna rett ved kavlvegen og hvilebua.
Powered by Labrador CMS