Tonje Dahl Hjelkrem er ny fastlege i Surnadal
Tonje Dahl Hjelkrem er ny fastlege i Surnadal

Tonje er på plass som ny fastlege i Surnadal

Publisert

Tonje Dahl Hjelkrem (29) har nettopp lagt bak seg sin første uke som fastlege i Surnadal kommune.

Kristiansunderen jobbet som turnuslege i Surnadal fra september 2020 til mars 2021, og likte seg så godt at hun søkte på kommunens ledige fastlegehjemmel.

- Jeg liker meg veldig godt her, og stortrives sammen med både kollegaer og pasienter. I tillegg er samboeren min, Eirik Gjerdevik, fra Surnadal, så jeg kjenner bygda litt fra før, sier Hjelkrem.

Tonje er født og oppvokst i Kristiansund. Allerede som 14 - 15-åring bestemte hun seg for å bli lege, og jobbet målrettet gjennom hele ungdomsskolen og videregående.

- Etter videregående skole søkte jeg meg til profesjonsstudiet i medisin, med NTNU som førsteønske. Jeg kom ikke inn der, men fikk plass i Bergen. Pappa kjørte flyttelasset nedover, og etter nøyaktig én uke fikk jeg beskjed om at jeg hadde fått plass på NTNU. Da måtte pappa komme og hente meg igjen, og kjørte flyttelasset til Trondheim, sier hun.

Våren 2019 var Tonje ferdig utdannet lege ved NTNU, og startet som turnuslege ved Kristiansund sykehus. Først et halvt år på kirurgisk avdeling, før hun i mars 2020 ble flyttet over til medisinsk.

- Mars 2020 er en kjent måned for mange. Det var veldig spesielt å jobbe på sykehuset i starten av pandemien, og pasienter som var syke av viruset kom til medisinsk avdeling. Min to år lange yrkeskarriere har vært sterkt preget av korona. Utrolig nok har jeg fortsatt ikke blitt smittet av viruset, sier hun.

Liker seg på bygda

Våren 2021 fikk Tonje et ti måneders vikariat på Hommelvik legekontor i Malvik kommune, og flyttet dermed tilbake til Trondheim. Ikke lenge etter fikk hun tilbud om jobben som fastlege i Surnadal.

- Jeg takket ja til tilbudet i Surnadal, men hadde et ønske om å jobbe ferdig vikariatet i Malvik – noe Surnadal kommune godkjente, sier Hjelmkrem.

Nordmøringen var overbevist om at Trondheim var drømmeplassen, men det tok ikke lang tid før hun kjente at det var feil.

- Jeg trodde jeg var en byjente, men det skulle vise seg å ikke stemme. Ingen av mine studievenner var i Trondheim lenger, det var mye bråk og jeg kjente på hvor godt jeg trivdes i Surnadal. Her bor min svigerfamilie, og det er kort vei til familien min i Kristiansund. Det ble derfor en enkel avgjørelse å takke ja til jobben som fastlege, sier Hjelkrem.

Etter at vikariatet i Malvik var ferdig, tok Tonje seg to måneder ferie før hun 1. mars var på plass på Surnadal legesenter.

Nå ønsker Tonje og Eirik å etablere seg i Surnadal, og er på jakt etter hustomt.

- For øyeblikket bor vi i sokkelleiligheten til svigers, men på sikt ønsker vi å bygge eget hus. Vi følger spent med på planene rundt nye tomter på solsiden av bygda, smiler hun.

Surnadalinger er fine folk

Tonje forteller at hun er veldig glad i jobben sin, og gleder seg til det som venter henne på Surnadal legesenter.

-Jeg valgte legeyrket først og fremst fordi jeg er glad i folk. Som fastlege kommer du tett innpå pasientene dine, og får muligheten til å følge ulike mennesker gjennom mange år. Jeg har blitt tatt imot på en utmerket måte av mine kollegaer, og jeg har et inntrykk av at surnadalingene er fine folk. På mange måter føler jeg at jeg har kommet hjem, smiler Hjelkrem.

Når Tonje skal koble av, tar hun seg gjerne en tur i slalåmbakken.

- Det flotte anlegget i Surnadal alpinsenter er en god grunn i seg selv til å flytte hit. I tillegg til slalåm liker jeg å gå tur, se på serier, strikke og være sammen med familien, sier hun.

Hjelkrem har totalt 1000 plasser på sin fastlegeliste. Ifølge nettsiden legelisten.no har Hjelkrem i skrivende stund 254 ledige plasser.

- Jeg går ut ifra at lista blir fylt opp etter hvert, sier hun.

Hjelkrem er den sjette fastlegen i kommunen, noe som betyr at alle hjemlene er besatt. I tillegg til fastlegene jobber det også en turnuslege ved Surnadal legesenter.

Powered by Labrador CMS