Marit Mo og Jan Terje Moen i SIL Diskgolf ønsker enda flere med på laget.
Marit Mo og Jan Terje Moen i SIL Diskgolf ønsker enda flere med på laget.

Ønsker flere jenter inn i voksende miljø

Publisert

Snøen smelter, og knoppene skyter straks fart. Det våres! Og det betyr også at det er tiden for å blåse støvet av plastdiskene. Marit Mo og Jan Terje Moen i SIL Diskgolf inviterer alle og enhver til å bli med på sesongstart og dame-/jentekveld.

Diskgolfmiljøet i Surnadal har vokst mye siden diskens spede introduksjon i bygda i 2015. Det som først startet med et par kurver for spesielt interesserte på skoleområdet på Øye, har nå utviklet seg til å bli en egen diskgolfgruppe i Idrettslaget. På Øye finnes det nå både en full 18-hullsbane og en mindre 9-hullsbane. I tillegg ble Sagdammen diskgolfpark i Øvre Surnadal åpnet i fjor. Også Sagdammen blir 18-hullsbane fra og med 1. mai, når Surnadal Open skal arrangeres.

Marit Mo er styremedlem i SIL Diskgolf og Jan Terje Moen er entusiast og baneeier av Sagdammen diskgolfpark. De to møter Trollheimsportens utsendte og forhenværende plastkaster ved diskgolfbanen på Øye i Surnadal. Mo og Moen ønsker at enda flere skal kaste seg med på sporten, og det viktigste budskapet til duoen er å ufarliggjøre det å ta turen og prøve selv.

Et inkluderende og voksende miljø
– Da jeg begynte å delta på rundene i fjor kom jeg veldig raskt inn i miljøet. Det var så lærerikt og artig! Jeg var helt ny, men man får tips og innføring av reglene. Jeg var ikke redd for å gå sammen med flinke folk, for man kan ikke måle seg med andre uansett. Det var rett og slett bare lærerikt og artig, skryter Marit av mottakelsen.

Jan Terje Moen senker putten
Jan Terje Moen senker putten

Første år med seriespill i Surnadal frisbeeklubb var i 2016. Den gangen var det 16 deltakere i seriespillet, og klubben hadde 10 betalende medlemmer. I 2021, altså i fjor, var tallet på 47 deltakere i seriespill og 23 betalende medlemmer. Av de 47 som deltok i seriespill i fjor var bare tre av dem i dameklassen. Mer om det litt senere.

Nøkkelord: Lavterskel
Et mønster som danner seg i praten med duoen er hvor lett man blir revet med.
– Det første jeg ble med på var vel klubbmesterskapet i 2017. De er jo så inkluderende disse folkene, så da ble jeg med. Etter det har det tatt helt av med alt for mange disker, alt for mye utstyr og en hjemmetrenekurv, ler Jan Terje.

Også Marit Mo snakker om hvor lett man blir revet med.
– Jeg begynte med diskgolf under lockdown i juni 2020, sier Marit. Jeg kom vel egentlig inn i miljøet da veksten startet. Jeg startet og fikk raskt dilla. Jeg ble med noen serierunder den høsten før jeg ble med på klubbmesterskap. Etter det har jeg vel bestilt omtrent like mange disker og utstyr som Jan Terje.

– Det som er litt rart er at de aller fleste som begynner med diskgolf i Surnadal er menn over 20 år. I byene er det mange ungdomsgjenger som går runder sammen, sier Jan Terje. Det er derfor ikke så rart at vi nå vil prøve å med flere damer og flere unge. Der har vi et stort potensial for å øke aktiviteten vår.

Diskgolf er en lavterskel-idrett der man får luftet både kropp og sinn - så lenge man treffer den kurven naturligvis.
Diskgolf er en lavterskel-idrett der man får luftet både kropp og sinn - så lenge man treffer den kurven naturligvis.

– Det er til og med plasser rundt om der eldre folk går rundt og bidrar i miljøet. Diskgolf stiller ingen krav til alder eller fysikk for å komme i gang, skyter Marit inn. Det passer for alle!

SIL Diskgolf arrangerer ukesgolf onsdager og søndager. Skal vi tro duoen er dette en veldig fin måte å komme inn i miljøet på.
– Det er absolutt ikke skummelt! Man kan ta det enten som trening eller som konkurranse, men for oss er det treningen vår. Man konkurrerer jo mest med selv, sier Marit.

Etterlyser jentene
Neste steg i rekrutteringsprosessen nå er å få flere jenter på banen.
– Det er en gang slik at det er få jenter som er med på dette. Jeg ser at det går flere damer og jenter på banen, men i SIL Diskgolf er det bare jeg og søstera mi som er med, sier Marit.

Marit Mo inviterer til Dameaften torsdag 28. april. Her klirret det i kjettingen.
Marit Mo inviterer til Dameaften torsdag 28. april. Her klirret det i kjettingen.

– Det er vel kanskje sånn at man blir litt skremt av disse folka med store sekker som går rundt og spiller serierunder, at det høres litt skummelt ut. Men det er det ikke. Dette er en individuell sport, men jeg har aldri vært med på en sport der man heier mer på hverandre. Og så lærer, hjelper og støtter man hverandre. Det er nok mange som ikke vet hvordan miljøet er.

Det er nå opprettet et arrangement som kalles Dameaften diskgolf. Det er et lavterskel-tilbud for jenter fra 14 år og oppover. Dameaften diskgolf arrangeres torsdag 28. april klokken 18:00.
– Ta med en venninne og kom, er oppfordringen fra Marit.

Powered by Labrador CMS