Styret i Surnadal kunstforening, som gleder seg over høst og Lauvfall, fra v.: Berit Johansen, Gunhild Anne Hyldbakk, Marit Elin Eid, Anne Marie Rognskog og Sissel Halset
Styret i Surnadal kunstforening, som gleder seg over høst og Lauvfall, fra v.: Berit Johansen, Gunhild Anne Hyldbakk, Marit Elin Eid, Anne Marie Rognskog og Sissel Halset

Klart for Lauvfall - og en spennende kultur-lørdag

Lørdag 24. september åpner utstillinga Lauvfall 2022 i galleri Finstuå på Surnadal kulturhus. Det er 20 år siden kunstforeningen for første gang arrangerte denne juryerte høstutstillingen, og det er stor stas å kunne ønske velkommen til kunstnere og publikum.

Surnadal kulturhus ble offisielt åpnet i 2002, og dette året arrangerte Surnadal kunstforeningen det aller første Lauvfall i galleri Finstuå. Det var umåtelig kjekt for kunstforeninga å endelig få tilgang til et fast galleri, etter mange års nomadetilværelse uten fast utstillingslokale. «Lauvfall markerte en ny satsing for kunstforeninga, der vi engasjerte profesjonelle til å være jury», sier Marit Elin Eid i styret i Surnadal kunstforening. «De første årene arrangerte vi Lauvfall hvert år, men vi så snart at denne utstillinga var veldig arbeidskrevende, så vi har nå landet på annethvert år. Så kom det også en pandemi, som bidro til at dette er første Lauvfall siden 2019. Dette er den 14. Lauvfall-utstilinga, opplyser Eid. Og vi gleder oss veldig!

Lauvfall – en populær møteplass

Lauvfall har etter hvert befestet seg som en populær møteplass for kunstnere tilknyttet Møre og Romsdal. Nå er det også åpnet for andre å melde seg på, og det har kommet påmeldinger fra hele landet. Denne høstutstillinga er et stort løft for Surnadal kunstforening, og vi gleder oss over all den positive responsen vi får med å dra i gang dette prosjektet. Det er tydelig at behovet er stort for ei juryert utstilling på våre trakter også.

20 kunstnere – 25 arbeider

Juryen har i år vært ledet av Cecilie Nissen, og blant de 43 håpefulle som sendte inn, til sammen 125 arbeider i ulike teknikker, var det 20 kunstnere og 25 arbeider som ble antatt. For første gang har det vært digital innsending av arbeider, der hver kunstner har vært representert med et nummer for juryen.

«Rabarbra og akvedukt» på Surnadal Billag

Lauvfall åpner kl. 15, og kl. 18 samme dag åpnes utstilling på Surnadal billag, «Rabarbra og akvedukt». Det er kunstnerne Cecilie Nissen (Lauvfalls juryleder) og Tine Aamodt som stiller ut. Denne utstillingen er den del av et større prosjekt, som består av følgende innhold: åpent atelier og kunstnersamtale med Jon Arne Mogstad, maleri-workshop som er åpen for alle, med utstilling etter endt kurs, og foredrag med relevant tema. Utstillingen består av to separate utstillinger som er et samarbeid mellom Tine Aamodt og Cecilie Nissen. Begge er utdannet ved kunstakademiet i Trondheim på 90-tallet. Tema for utstillingen er vann, tilfeldigheter, dynamikken mellom mennesker og landskapet rundt oss, og menneskelig påvirkning.

Fra prosjektbeskrivelsen, som gjelder hele prosjektet: Naturen er i forandring på grunn av klimaendringer og menneskelig aktivitet. Og når naturen forandres, endres igjen premissene for menneskelig tilstedeværelse. Slik er natur og mennesker forbundet i et evig samspill. Eller kanskje ikke evig, men så lenge mennesket eksisterer. For naturen kan eksistere uten mennesker, men ikke omvendt. Surnadal er, som de fleste andre steder, en blanding av flere typer kulturlandskap. Samfunnet der er tuftet på jordbruk, dyrehold og industri, og elva og sjøen er grunnlaget for livet og virksomhetene i dalen.

Som en del av dette prosjektet blir det kl. 13 på lørdag et foredrag med Svein Sæter på Surnadal Billag. Senere altså åpent hus og pubkveld fra kl. 18 samme dag.

-Mellom de to utstillingsåpningene vil vi også feire 20 år med Lauvfall, med tapas a la Øra på Hammerstuene, opplyser Marit Elin Eid. Her har vi invitert alle påmeldte kunstnere samt kunstforeningens medlemmer, så denne lørdagen blir en stor kunst- og kulturdag, hele dagen!

Powered by Labrador CMS