Seks damer står ved og foran et lerret som viser film.
Fra venstre: Kristin Ulvund (avdelingsleder på langtidsavdelinga), Ingunn Mikkelsen (fagutviklingssykepleier), Eva Husby (styreleder i Pårørendeforeninga for Surnadal sjukeheim), Kathrine Mauset (daglig leder i Sparebankstiftelsen Surnadal sparebank), Grete Torvik (medlem i Brukerutvalget ved Surnadal sjukeheim) og Mona Rita Rønning (leder i Brukerutvalget ved Surnadal sjukeheim).

Krydrer hverdagen til beboerne med hjemmekinoanlegg

Publisert

Det kan være en utfordring å komme seg på kino for beboerne på sykehjemmet. Nå har de fått eget hjemmekinoanlegg så de kan få se film på sykehjemmet i egen avdeling.

Ikke alle beboere kommer seg på kino av ulike årsaker og det krever mye ressurser å dra. Leder i brukerutvalget ved Surnadal sjukeheim Mona Rita Rønning forteller at de tenkte at hva om de fikk til noe på huset som kunne gi alle muligheten for kinokvelder. Å se film på en liten skjerm på rommet skaper ikke samme opplevelsen.

–Det gir mer kinofølelse å se på et lerret, sier Rønning.

Brukerutvalget sitter ikke med penger, men bidrar på andre vis. De kontaktet Pårørendeforeninga for Surnadal sjukeheim som fikk et godt tilbud på en samlet pakke fra Power Surnadal. Så ble det sendt inn søknad til Sparebankstiftelsen Surnadal Sparebank for støtte.

Daglig leder fra sparebankstiftelsen Kathrine Mauset forteller at de ser gjerne på blant annet at det skal komme mange tilgode og bidra til bolyst for alle aldre og alle grupper. De synes dette er et kjempefint tiltak for å øke trivsel og bolyst for de eldre, og søknaden ble innvilget.

I tillegg til 20.000 kroner fra sparebankstiftelsen, fikk de 4.000 fra pårørendeforeningen. Kinoanlegget innebærer prosjektor, HDMI-kabel, Blu-ray DVD-spiller, lydplanke, basshøyttaler og et stort, flyttbart lerret. Dette gir klart bilde og god lyd. De kan spille av DVDer og kople på datamaskin for å vise fra nettet.

Anlegget er brukervennlig. De har ordnet en bruksanvisning som skal gjøre det enkelt for de ansatte å ta det i bruk, og det kan flyttes til de ulike avdelingene etter ønske. Det at de kan ta det ut i avdelingene, gjør også at det krever lite av de ansatte.

Angående å vise filmer, har de sjekket lover og regler, og de vil bli fulgt.

Brukerutvalget og pårørendeforeninga er glade for å kunne glede beboerne med denne muligheten, og er svært takknemlig for støtten fra sparebankstiftelsen.

–Vi gleder oss til å få tatt utstyret i bruk, og er helt sikre på at dette vil være med å øke trivselen og glede mange ved Surnadal sjukeheim, sier Rønning og Husby.

–De som bor her de har vokst opp med å se filmer på lerret, fortsetter Husby.

–Vi tror dette blir kjempeartig.

Husby og Rønning forteller også om demensavdelingen og at de er mange som bidrar for beboerne på sykehjemmet. Og alle vil legge tilrette for brukernes beste.

–Jeg brenner for sykehjemmet og alt de får til, sier Rønning.

–De har det så supert her. Det er god stemning, omsorg fra de som jobber her, det er koselig. Det er godt å være pårørende når du vet at dine har det så bra, smiler Husby.

Om noen kan tenke seg å låne ut vanlige filmer, serier, private filmer eller filmer fra Surnadal og historien her, ta gjerne kontakt på tlf nr 48 19 88 72.

Powered by Labrador CMS