Byttedag på Nordmøre Folkehøgskule

Mye folk som går rundt og ser på klær.
Speilsalen, som normalt brukes til trening.

– Vanskelig å gjøre noe alene, så det er fint å gjøre noe i lag

Lørdag åpnet Nordmøre Folkehøgskule dørene og inviterte alle på byttedag. Her kunne du bytte klær, eller kjøpe plagg billig. Det var også en rekke aktiviteter man kunne delta på.

Publisert

Elevene begynte å samle inn klær i forrige uke, og på selve dagen møtte de opp for å organisere aktiviteter og forberede til byttingen.

Mye klær

Skolen har arrangert interne byttedager i mange år, men først i fjor åpnet de arrangementet for det offentlige. Dette er en del av solidaritetsuka de har på skolen hvert år.

I år ble mye klær samlet inn, og speilsalen var full av klær, sko og div. vinterutstyr.

Reglene for klesbytte var enkle. Ta med max ti plagg og legg i byttekurven, møt opp på byttedagen og ta med nye plagg hjem. Man kunne også kjøpe klær for 20 kr pr plagg.  

Traller med plakater på.
Her leverte mange klær.

Samarbeid med voksenopplæringen

Voksenopplæringen fikk en spesiell invitasjon til byttedagen. Torsdag & fredag har elever på NoFo fått i oppgave å ha et opplegg for voksenopplæringen. 

På filmgruppa har Andriy og andre fra voksenopplæringen fått lov til å produsere manus og skrekk/humor-film ilag med elevene.

Bilde av filmproduksjon med fokus på kameradisplay
Filmproduksjon

Andriy sier at dette var veldig morsomt, og at det var stas å vise det fram etterpå.

Ei fra Taekwondo-gruppa sier at hun det var gøy å prøve noe nytt. Hun forteller videre at hun skulle ønske at slike byttedager kunne vært arrangert flere steder.

Årlig solidaritetsuke

Voksenopplæringen var steget videre i solidaritetsuka. Eli Vullum Kvande, som er hovedansvarlig, forteller at de startet uka veldig internt med «hemmelig venn». Så tok de steget videre med å inkludere voksenopplæringen, og steg var å hjelpe til med å bygge opp områder i Mexico.

Eli forteller videre at de arrangerer solidaritetsuka for å lære elevene om å gi uten å få tilbake, medmenneskelighet, og om ulike måter å hjelpe andre på.

Flere av elevene sier at det var mye arbeid, og litt slitsomt til tider, men det var verdt det. De synes det er fint at man blir utfordret på litt andre måter enn vanlig.

Hyller med sko.
Diverse sko.

Ecosystem restoration camp

I år, som i fjor, går overskuddet til “Ecosystem restoration camp”. Elevene har selv fått bestemme hvor pengene skal gå. I år går de til Mexico for å hjelpe med matproduksjon, sysselsetting og jordforbedring.

Fin tradisjon

Emma Rose, som sitter på ansiktsmaling, forteller at dette er veldig likt opplegget på VGS, og at det er bra at folkehøgskulen fortsetter med dette. 

Som student er det vanskelig å hjelpe andre når man ikke har mye å rutte med, så det er fint å kunne jobbe i lag for å hjelpe de som trenger det, synes hun.

Hun forteller at det å gi norskopplæring til voksenopplæringen føltes veldig nyttig, og det kjekkeste var å bli kjent med andre.

Ei smilende jente med en del sminke foran et speil.
Emma Rose holdt på med ansiktsmaling.

Dørene åpnes

Dørene åpnet klokken 12, og allerede før tiden sto folk klare. 

Gikk man inni speilsalen var det bare å lete etter plagg, mens hvis man bevegde seg litt rundt fant man forskjellige aktiviteter. Dette inkluderer volleyball, tegning, ansiktsmaling og Mario kart.

En plakat som viser veien til ulike aktiviteter.
Ungdommer med et spill på en stor skjerm.
Mario Kart

Klærne som ble samlet inn var både fra lokale, elever og fra gjenglemt. Det var en ny måte å utnytte klær på, og forsikre seg på at de faktisk går til noen som kommer til å bruke dem. 

To jenter som sitter ved et bord med et pengeskrin og plakater med VIPPS-nummer.
Her holder de orden på hvor mange plagg en har donert.

Byttedagen var en suksess, og en fin måte å runde av uka på. 

Elevene kan ta helg med god samvittighet, og det kan vi som byttet klær også. Man har spart både penger og miljøet! Dette er et flott opplegg som enda flere burde dra nytte av.

Powered by Labrador CMS