LESERINNLEGG:

portrettbilde av en mann med et fjøs og en traktor i bakgrunnen. Påskrift på bildet: 'Vi vil sikre matjorda og bonden. Surnadal mdg'
Ronny Aasgård

Hvordan skal et landbruk i Norge se ut?

Publisert Sist oppdatert

I noen år fikk jeg jobbe tett innpå bønder. Jeg hadde som bedriftssykepleier helsekonsultasjoner med bønder over et nedslagsfelt fra Sunndal og Tingvoll til Frøy og Hitra. Flere hundre bønder for året. Fantastiske mennesker! Og de aller fleste har det bra, men likevel syntes jeg å kunne se en retning mot uhelse. Økte krav, økte utgifter, stagnerte inntekter og en mer eller mindre konstant følelse av å være på etterskudd.

La meg forsøke å danne et bilde for dere, av en situasjon mange av dagens bønder er i. Et krav som kommer, er omlegging til løsdriftsfjøs. Tanken bak er basert på dyrevelferd, at kua skal få slippe å stå på samme båsen året rundt, men heller få gå fritt rundt i fjøset. Klø seg selv på de utplasserte klø-børstene, lunte bort til melkeroboten når den kjenner det er behov for det. Og dette tenker jeg er riktig vei å gå, men så er det dessverre noen fartshumper på denne veien, og de tendere til å bli høyere etter hvert som traktoren tar seg frem.

Sitter du der med et gammeldags båsfjøs, må du i de fleste tilfeller bygge et helt nytt fjøs. Dette ligger fort et sted på mellom 7 og 10 millioner kr. Du skal ha ganske bra omsetting for å forsvare et lån på den størrelsen. Derfor må du ha flere dyr som produserer mere melk. Dette er kvotebasert og har en pris på pluss/minus 15 kr pr liter. Så skal du opp 100 000 liter så må du først investere 1,5 millioner. Siden du nå har flere dyr, trenger du mere gress. Riktig nok ligger leie på underkant av 200 kr pr mål, men største problemet er at engene ligger 2 mil unna. Det er langt å kjøre med tungt redskap bakpå den gamle Massey Ferguson din. Du trenger en større og rasker traktor, kanskje. Disse ligger på 750 000- 1 mil. Så la oss si at du ikke kjøper de dyreste og bruker bare 1,5 millioner kr. Nå begynner vi å nærme oss noe. Du har et lån på, tja, si 12 millioner.

Viste du forresten at bankene tilbyr noe som heter landbrukslån? Et flott tilbud du ikke kan si nei til, fordi bankene ikke vil gi deg annet lån. Renten på landbrukslån ligger stort sett 1 % over vanlige huslån (pluss/minus).

Så kan du tenke deg der du sitter til vanlig med et huslån og billån på til sammen 2-3 millioner og prøver å få enden til å møtes. Hvor mye hadde du måttet tjene for å forsvare lån på 12 millioner til høyere rente en det du har i dag. Tenk samtidig at du har samme inntekt i dag som du hadde for 10 år siden. Jeg kan sikket arresteres på noen av tallen jeg presentere her, man langt i fra sannheten er jeg nok ikke.

Så kanskje ikke rart at noen bønder trenger en ekstra helsekonsultasjon og synes det er godt å prate med noen.

Jeg drømmer om et landbruk der vi ikke trenger å ha større produksjon en at vi er i balanse på økonomi, dyrevelferd og tid til å leve. Det er derfor jeg stiller til valg for MDG. Du kan lese hele programmet vårt her: https://surnadal.mdg.no/dette-meiner-vi-om-landbruk-og-matproduksjon/

Hobby sauebonde og fulltidsansatt
Ronny Aasgård

Powered by Labrador CMS