Stigende smitte i Surnadal - kommuneoverlegen med oppfordring:

Kommuneoverlege Bjørn Buan
Kommuneoverlege Bjørn Buan

Feir gjerne nyttårsaften, men kyss bare den du pleier å kysse

Publisert Sist oppdatert

På årets siste dag kan kommuneoverlege Bjørn Buan melde om i underkant av ti smittetilfeller av Covid-19 i Surnadal.

- Smitten er knyttet opp mot et par familier med videre forgreininger. De det gjelder sitter i isolasjon, og vi har kontroll på situasjonen. Når det er sagt, er vi forberedt på at dette kan snu fort, sier han.

Tallet vil trolig stige de nærmeste dagene, da flere med positiv hurtigtest venter på svar på PCR-test.

- Dette er som forventet etter julefeiringen, hvor folk har beveget seg inn og ut av kommunen, sier Buan.

Foreløpig er det ikke påvist omikron i Surnadal, men Buan sier det bare dreier seg om tidsspørsmål før smitten kommer hit.

- Omikron er i ferd med å bli den dominerende varianten av viruset i store deler av landet, og jeg har en mistanke om at vi snart får tilfeller her også. Da havner vi i en helt ny situasjon, med et virus som er mye mer smittsomt enn Deltavarianten. Det vil utfordre kapasiteten vår når det gjelder testing og smittesporing, og vil kunne skape utfordringer på flere steder, blant annet innen helse- og omsorgstjenesten, sier Buan.

- Kyss den du pleier å kysse

Kommuneoverlegen er forberedt på en travel start på det nye året.

- Vi vil nok se en oppblomstring av viruset etter jul- og nyttårsfeiring. Jeg er sikker på at det er en del skjult smitte i bygda, og vil oppfordre alle til å teste seg ved symptomer. Beklageligvis har ikke kommunen nok tester til alle for øyeblikket, og vi kommer til å prioritere helse- og omsorg og skole- og oppvekst i første omgang. Jeg håper og tror vi vil få tilsendt flere tester innen kort tid, sier Buan.

Nyttårsaften er en kveld som er forbundet med sosiale sammenkomster i festlig lag. Buan ønsker alle en fin kveld, men ber om at folk tar hensyn til situasjonen vi står i.

- Først og fremst må alle som har symptomer på Covid-19 holde seg unna store forsamlinger. Nyttårsaften er smittedag nummer én, med mye klemming og nærkontakt. Det som skjer i kveld, vil legge føringen for hvordan starten på 2022 blir i Surnadal. Vær mest mulig ute, begrens alkoholinntaket og hold god avstand, sier han.

Nyttårskysset ved midnatt er ikke avlyst, men;

- Kyss bare den du pleier å kysse, oppfordrer Buan.

Buan har også en klar oppfordring til arbeidsgivere og skoleelever i Surnadal.

- De første dagene på nyåret blir avgjørende. Alle har et ansvar for å begrense smitte. Jeg oppfordrer derfor sterkt til at alle som kan benytte seg av hjemmekontor, gjør det. Elever må teste seg med hurtigtest før oppmøte på skolen. Dette er enkle, men viktige tiltak som jeg forventer blir gjennomført, sier han.

Buan sier alle må være forberedt på en tøff vinter, men at det er lys i tunnelen.

- Jeg tror vi ser en ende på pandemien, men veien dit blir tøff. Da tenker jeg særlig på de som jobber innen helse- og omsorg, hvor slitasjen er stor. Men det er håp. I Sør-Afrika er smitten på vei ned, og det vil etter hvert skje her også. Omikron vil dominerer i vinter, men det er lov å håpe på bedre tider etter påske. Alle vil få tredje vaksinedose innen den tid, og kanskje også den fjerde. Vi har en fantastisk god beskyttelse, men problemet er at vaksinen ikke bremser spredningen, sier Buan.

Powered by Labrador CMS