Julehilsen fra kommuneoverlegen

Kommuneoverlege Mari Wold
Kommuneoverlege Mari Wold

Vi kan ikke snuble på oppløpet...

Annerledesåret 2020 er på hell, og det har vært mye hardt arbeid, og stor innsats fra alle og enhver. Mange er sliten og lei etter måneder med usikkerhet og stadig nye regler. Nok en gang vil jeg berømme innbyggerne for at dere har tatt smittevernet på alvor.

Etter en forholdsvis rolig sommer og høst, ser vi dessverre nå en økning i smitten rundt oss på alle kanter. Flere kommuner opplever ukontrollerte smitteutbrudd. Derfor er det nå viktigere enn noen gang, at vi ikke lener oss bakpå, og snubler på oppløpet, men fortsetter det gode arbeidet som alle har bidratt med så lenge. Jeg vil derfor understreke og presisere de nasjonale retningslinjene:

  • Begrens dine sosiale kontakter; ha gjerne de samme kontaktene du omgås. Lag gjerne regler for familien og vennegjengen om at det er "oss" som omgås nå. Ikke inviter nye hjem hver dag · Hold deg hjemme om du er syk, og ha lav terskel for å bestille deg test på www.c19.no
  • Overhold karantenereglene
  • Unngå fritidsreiser så langt det lar seg gjøre, og unngå å oppsøke steder med mye folk.
  • Dersom du skal til steder der det er forventet mye folk hvor det er vanskelig å overholde 1 meter (kjøpenseter etc), anbefales bruk av munnbind

Det finnes mange måter man kan løse ulike problemstillinger på:

Hvordan skal man for eksempel gjøre det med gaveoverlevering: Ta på deg jakke og lue og gå ut på trappa eller gårdsplassen. Her klarer man å holde god avstand.

Hvordan kan man møtes et knippe venner på en trygg måte: Innendørs er det vanskelig å holde mer enn 1 meter til enhver tid. Ta derfor i stedet et treff ute, tenn opp bålpanna og ha med deg en termos.

Hvordan håndtere julekvelden: Er man for mange til å møtes hjemme med forsvarlig avstand, del opp storfamilien og tenk at sånn blir det i år.

Ring en venn eller bekjent som du vet er ensom, en telefonsamtale kan bety så uendelig mye.

Ut på nyåret 2021 kommer det endelig en vaksine. Vi vet ikke alt rundt dette enda, men det blir nok like prioriteringer som ved influensavaksinen. De eldste og sykeste blir prioritert først. Det jobbes med å få til gode måter å kommunisere dette ut på, derfor oppfordrer jeg innbyggerne til å følge med i lokale medier og på kommunens hjemmeside.

Vær varsom, og vis omtanke for dine medmennesker.

Med ønske om en trygg, smittefri og fredfull jul,

Mari Wold
Kommuneoverlege, Rindal kommune