Ett år med korona:

Hilde Staveli Solli er daglig leder ved Surnadal Frivilligsentral og Surnadal Ungdomsklubb.
Hilde Staveli Solli er daglig leder ved Surnadal Frivilligsentral og Surnadal Ungdomsklubb.

– Arbeidet natt og dag for å kunne åpne 10. mars, og så ble det helt bråstopp

Surnadal Frivilligsentral feirer denne uka at det er ett år siden åpning. Daglig leder Hilde Staveli Solli forteller om et år som ble helt annerledes enn planlagt, og om håpet for det neste.

10. mars i fjor åpnet Surnadal Frivilligsentral og Surnadal Ungdomsklubb, etter en intens kamp mot kalenderen for å få lokalene på Skei ferdige i tide. Etter mange lange dager og med god hjelp fra frivillige, kom Hilde Staveli Solli og Surnadal kommune i mål, og kunne dermed ønske velkommen til storstilt åpning.

Lite visste de da, om at åpningsdagen skulle vise seg å bli den eneste åpningsdagen fram til slutten av oktober.

– Vi var skikkelig uheldige med timinga. Vi åpna 10. mars i fjor, og 11. mars var jeg borte på kurs, så da var det ikke åpent. 12. mars kom nedstengningene, sier Hilde Staveli Solli.

Til tross for at de måtte holde frivilligsentralen og ungdomsklubben stengt, rent fysisk, spilte Surnadal Frivilligsentral en viktig rolle for mange, i en vanskelig koronatid.

– Vi hadde litt aktivitet, i form av at vi bistod med utkjøring av varer og litt handling til de som satt i karantene, eller av andre grunner var ekstra sårbare. Mange i risikogruppene var skeptiske til å gå ut, så det var trivelig å få hjelpe dem, med god hjelp fra frivillige, sier Staveli Solli.

– Handler om hva man skal prioritere

Behovet for frivilligsentralen ble dermed tydelig allerede fra start av, og selv i en tid der samfunnet var nedstengt.

– Det er uendelig med behov, det handler bare om hva man skal velge å prioritere.

Delvis på grunn av mangel på renholder ble det altså oktober før frivilligsentralen og ungdomsklubben igjen kunne holde åpent.

– Det var jo ikke flust av aktiviteter vi kunne arrangere, siden det ikke var anbefalt, men ungdomsklubben fikk åpnet igjen, og vi hadde litt førjulsåpen kafé i egen regi, med litt innleid hjelp, sier Staveli Solli, som medgir at også tiden etter gjenåpningen var preget av uforutsigbarhet.

– Det har vært veldig spesielt, litt som et vakuum. Man føler ikke at man får gjort det man ønsker i det hele tatt, og man sitter jo bare og ønsker at det skal gå over - men det gjør jo alle.

Høsten 2020 hadde Surnadal Pensjonistlag kafé i Surnadal Frivillighetsentral sine lokaler, men etter tre kafédager besluttet de å avslutte ordningen på grunn av smittefare. Det at smittefaren blomstret opp igjen før jul, ble også frivillighetssentralens førjulskafé dårligere besøkt enn man normalt kan forvente.

Endelig åpent igjen

Etter nyttår førte koronarestriksjonene til at både frivilligsentralen og ungdomsklubben måtte stenge i halvannen måned, men nå er det åpent igjen, forteller Staveli Solli, som også kan glede seg over at Dagsenteret benytter seg av lokalet tre dager i uka.

– Det har de gjort siden september, og de skal være her minst ut april, sier hun.

Mens vaksinasjonsprosessen gjør at håpet om bedre tider ser mer og mer berettiget ut både internasjonalt, nasjonalt og lokalt, er det altså allerede nå positivitet å spore ved Surnadal Frivilligsentral og Surnadal Ungdomsklubb.

– Utstyrssentralen er åpen hver torsdag, så folk må bare komme og låne utstyr. I tillegg er Språkkafeen til Folkeakademiet fast her hos oss, så det er fullt mulig for eksterne aktører å leie lokalene våre. Vi prøver også å ha litt åpen kafé i egen regi, sier Staveli Solli.

Hilde Staveli Solli viser fram utstyrssentralen ved Surnadal Frivilligsentral.
Hilde Staveli Solli viser fram utstyrssentralen ved Surnadal Frivilligsentral.

Hun forteller at det av smittevernhensyn foreløpig ikke vil bli holdt store arrangementer hos Surnadal Frivilligsentral.

– Så det blir en rolig, forsiktig feiring av ettårsjubileet, smiler den daglige lederen, og legger til at hun håper at det neste året blir bedre.

– Ja, når man sitter her med et nytt lokale og en ny stilling er det frustrerende å ikke få gjort det man har tenkt. Jeg håper vi får begynne med litt flere aktiviteter etter hvert. Vi har gjort en del, det er ikke det, men det blir ikke i nærheten av det vi hadde planlagt. Vi arbeidet natt og dag for å kunne åpne 10. mars, og så ble det helt bråstopp.

Bare det å kunne blande klassetrinnene på ungdomsklubben, som nå kun kan åpnes for ett trinn av gangen, vil være en stor lettelse for både Staveli Solli, de frivillige og ungdommene selv.

– Vi har også lyst til å kunne holde åpent på ettermiddagstid, men skal vi utvide er det selvfølgelig også et spørsmål om økonomi, sier den daglige lederen, som er ansatt i 50 prosents stilling.

Vil lage gratis sommeraktiviteter for ungdom

Surnadal Frivilligsentral har i samarbeid med ungdomskontakt Kristin Børset søkt Gjensidigestiftelsen om prosjektmidler til sommeraktiviteter for ungdom.

– Det håper vi går i orden. Da blir det to dagsturer, og det er snakk om både kajakkpadling og matservering på frivilligsentralene for ungdommene som deltar, sier Staveli Solli.

Hun forteller at Lars Inge Harang leies inn for å ha ansvar for to av dagene med aktivitet, mens Hilde selv og Kristin Børset skal ha ansvaret for resten. Svar på søknaden ventes i løpet av de neste par månedene.

– Det er stort behov for aktiviteter for ungdommer, og dette blir jo i så fall gratis aktiviteter, siden vi får kostnadene dekket, sier Staveli Solli, som har tro på at søknaden blir innvilget.

Hun forteller at hun nå er mer enn klar for at koronapandemien skal gå over.

– Ja, det venter vi veldig på! Selv om det ble et stort antiklimaks rundt åpningen for et år siden, må vi være optimister nå.

Powered by Labrador CMS