Avan Mohammedzada og søsteren Lavin jobbet hos Kiwi under Operasjon Dagsverk 2020, som ble arrangert torsdag 29. oktober.
Avan Mohammedzada og søsteren Lavin jobbet hos Kiwi under Operasjon Dagsverk 2020, som ble arrangert torsdag 29. oktober.

Over 200 deltok på Operasjon Dagsverk

Elever ved Surnadal vidaregåande skole bidro i forbindelse med OD-dagen torsdag.

Publisert Sist oppdatert

Ved Surnadal vidaregåande skole er det fast tradisjon å delta i Operasjon Dagsverk, som omtaler seg selv som "Norges største solidaritetsaksjon av, med og for ungdom".

Tanken rundt aksjonen er at elever ved norske skoler skal få lære mer om globale spørsmål, og de kan frivillig velge å jobbe en dag til inntekt for et prosjekt valgt ut av Operasjon Dagsverk.

Inntektene fra Operasjon Dagsverk 2020 går til å hjelpe sørsudanesisk ungdom på flukt. Rent konkret går årets aksjon til et livsmestringskurs for 10 200 ungdommer mellom 13-19 år, som har flyktet til Uganda fra den brutale borgerkrigen i Sør-Sudan.

Kurset består hovedsakelig av traumebehandling, dialog og utdanning.

Tittelen for prosjektet, som arrangeres i samarbeid med Strømmestiftelsen og deres lokale partnere i nordlige Uganda, er "Push grensene".

Over 200 elever ved Surnadal vidaregåande skole deltok torsdag på OD-dagen, og blant dem var Avan og Lavin Mohammedzada.

Søstrene hadde for anledningen fått seg jobb hos Kiwi i Surnadal, der de blant annet rydder og plasserer ut varer. De to forteller til Trollheimsporten at de trives på Kiwi.

– Vi synes det er gøy her. Det er spennende å jobbe med andre, og å samarbeide med kunder, sier Avan.

Hun er 18 år og går Vg2 Studiespesialisering.

Storesøster Lavin, som er 23 år gammel og går førsteåret på helsefag, forteller at hun og Avan synes det er bra at pengene går til Sør-Sudan.

– Det er bra, for da får ungdommene gå på skole. De får ting de trenger og annen hjelp, sier hun.

Kiwi Surnadal-sjef Astrid Valsø forteller at hun synes Operasjon Dagsverk er et veldig flott tiltak, som Kiwi alltid bidrar til.

– Inntektene går til en god sak, og mange får prøve seg litt i arbeidslivet, sier hun, og roser de to skoleelevene hun har hos seg under årets aksjon:

– Lavin og Avan er oppegående og flinke, så de gjør en veldig god jobb.