Gutt 10 år og bestemor viser fram ferdigsydd lammerull
Haakon (10) og bestemor Lisbet godt i gang med årest lammerullar

Slekters gang: No er det oldebarna sin tur til å sy lammerull til jul

Oldemor Anna Gausen starta å sy lammerull da ho var i slutten av 20-åra, etter ho las om det i den store kokeboka si. No er ho 81 år og kan sjå på dei neste tre generasjonane vidareføre tradisjonen.

Publisert

Tradisjonen tro startar juleførebuinga i familien Gausen med å sy lammerull. Lamma er kjøpt lokalt frå Nordvik, og blir brukt til både pinnekjøtt, fenalår, lammelår og grytekjøtt. Slagsida av lammet blir bruka til lammerullen.

Slagsida blir fyllt opp med bogkjøtt og krydder før den blir rulla saman. Så blir den festa med tannpirkarar før den blir sydd til ein rull. Lammerullen blir surra, kokt og pressa og så er det heimelaga julepålegget ferdig!

Gutt 10 år lager lammerull på kjøkken
Haakon har nettopp lært korleis ein syr lammerull. I år laga han to heilt eigne rullar.
Barnebarn og bestefar lager lammerull
Her er Elise (28) i gang med å skjære opp kjøttet, og bestefar Jan (87) syr saman rullen.
Lammerullkjøtt og fjøl og kniv på bord med juleduk
Slagsidene blir lagt ut og fylt med bogkjøtt og krydder
Farmor og barnebarn ved bord med lammerull på
Farmor Lisbet viser barnebarnet Odin (1) kva ein lammerull er.

Anna Gausen og mannen Jan Gausen har stått for syinga sjølv kvart år i over 50 år. I fjor og i år var fire generasjonar med på lammerullsyinga. Dotter Lisbet Gausen, barnebarna Emil og Elise og oldebarna Haakon, Storm og Odin tykkjer det er fint å få vidareføre tradisjonen.

Kvinne 80 år og barnebarn lager lammerull
Anna (81) tykkjer det er "kjøle gøttj" at Emil (30) og resten av familien ønskjer å lære korleis man lagar lammerull
Kvinne viser fram ferdig sydd lammerull
Lisbet har lært korleis ein syr rull frå mor si. No lærer ho det vidare til sine barn og barnebarn. Her viser ho fram den ferdigsydde lammerullen.

-Det er verdifullt å få vere med å lage maten sjølv, og vite kor han kjem frå. Det gir ein nærheit til maten, og det smakar mykje betre, seier Emil.

Anna og Jan er glade for at familien ønskjer å lære korleis man lagar lammerull og at dei vil fortsette med juletradisjonen. Anna oppfordrar fleire til å prøve det ut, og tipser om at det er slagside å få kjøpt i matbutikken, om ein ikkje får kjøpt av nokon som slaktar sjølv.

Eg har inntrykk av at fleire og fleire ønskjer å lage heimlaga mat no, og det tykkjer eg er artigt, seier Anna.

ferdig lammerull og nål ved siden av
Ferdigsydd lammerull klar til koking og pressing
Mange lammeruller på ei fjøl
Årets lammerullar er ferdige!
Powered by Labrador CMS