Hjemme igjen med sølvmedalje fra EYOF

To menn, en ung gutt og ei dame står opstilt ved siden av hverandre. Gutten holder flere blomsterbuketter.
Banksjef Magne Bjørnstad (t.v.), ordfører Mildrid Kattem Aune og Knut Rist fra styret i Rindal IL (t.h.) slo seg sammen for å gratulere Magnus Øyen med prestasjonen i det europeiske mesterskapet.

Gratulantene står i kø

Magnus Øyen (16) er hjemme i Rindal igjen etter ei uke i Slovenia, der han fikk med seg en sølvmedalje fra 3000m i European Youth Olympics Festival (EYOF). Dette er naturlig nok stort i hjembygda, og det var så mange som vil gratulere den ungen friidrettsutøveren med medaljen at det var greit å slå seg sammen.

Fredag kveld kunne vi se Magnus løpe inn til sølvmedaljen på 3000m i EYOF i Slovenia. EYOF er et stort multisport-arrangement, et slags mini-OL for europeiske juniorer.

– Helt fenomenalt!

Etter hjemkomsten står gratulantene i kø, deriblant Rindal kommune, Rindal Sparebank og Rindal IL. Siden Magnus er en travel ung mann, som nå har full fokus på nye konkurranser ut over sommeren og høsten, så var det like greit at disse tre slo seg sammen for å gjøre litt stas på han.

– Det er voldsomt artig å kunne gratulere deg med en kjempefin andreplass i en stor gren. 3000-meter, det har vi prøvd, alle sammen. Dette er en inspirasjon både til unge og de litt eldre, sa Knut Rist, som representerte hovedstyret i Rindal IL.

– Vi synes det er så moro å følge deg, og se hva du mestrer. Dette kommer jo ikke av seg sjøl. Vi gleder oss allerede til neste mesterskap, og det er jo ikke lenge til, sa ordfører Mildrid Kattem Aune.

Rindal Sparebank har vært idrettslagets hovedsponsor gjennom mange år, og også for dem er dette stort. Banksjef Magne Bjørnstad gratulerte Magnus med fremragende prestasjoner, ikke bare i dette løpet, men fin progresjon over flere år. Banksjefen har merket seg at Magnus har årets beste tider i sin årsklasse i Norge på tre distanser, 1500m, 3000m og 5000m. Han har også slått den rekorden Jakob Ingebrigtsen hadde på 3000m da han var på samme alder.

– Hvis du holder den progresjonen så blir det mye heder og ære framover. Det er veldig morsomt å følge deg. Jeg er veldig imponert over hva du har fått til, helt opp på internasjonalt nivå. Det er helt fenomenalt, sa Bjørnstad.

Etter overrekkelse av blomster og gaver bød ordføreren på kaffe/brus og kake, og en reprise av 3000-metersløpet på storskjerm. Gratulantene fikk også en prat med Magnus om oppevelsen i Slovenia, videre konkurranser og trening.

– Skikkele gøttj

På spørsmål om hvordan denne opplevelsen har vært svarer Magnus at det var skikkelig "gøttj". Da mener han ikke bare løpet, men hele turen. Han var i Solvenia i ei uke, og det var et skikkelig og godt organisert opplegg, forteller han. Han fikk se flere steder og oppleve mye sammen med mange andre unge idrettsutøvere fra hele Europa. Mange nordmenn var med, blant annet flere løpere, turnere og mange håndballspillere.

Valgte mellom to distanser

Hvert land får bare ha en deltaker på hver distanse i EYOF, og det ble bare en distanse på hver utøver. Magnus er i norgeseliten både på 1500m og 3000m, og favorittdistansen er 1500m, men her valgte han 3000m. Han forteller at grunnen til det er at en annen norsk utøver, Kristian Bråthen Børve, hadde lik tid som han på 1500m, mens Magnus har klart best tid på 3000m. Derfor var det naturlig at det ble Magnus som skulle løpe 3000m, selv om gullsjansen kanskje hadde vært enda større på 1500m. Børve vant nemlig sitt løp i EYOF... Norge gjorde det generelt bra i mesterskapet.

En ung gutt med medalje rundt halsen foran en TV-skjerm
Magnus stilte opp til fotografering med sølvmedaljen. Vi kan se han i løpet i EYOF på skjermen i bakgrunnen.

Magnus forteller at de fleste konkurrentene i hans løp var ett år eldre enn han selv, født i 2006, mens vinneren fra Serbia er i samme årgang, født i 2007.

Det alltid er en større utfordring å løpe i mesterskap, der alle tenker mest på plassering, og ikke tid, sier han.

Trener seg selv

Det er ikke mindre imponerende at Magnus er sin egen trener, og det har han tenkt å fortsette med. Så langt har det fungert bra, og så lenge det er progresjon så er det ingen grunn til å forandre på opplegget, sier han.

Hjemme i Rindal løper han både på grusveier og asfalt, og mye bakkeintervall. For å trene på tartandekke må han til Surnadal eller til Trondheim. Han trener også en del styrke og spenst, forteller han. Han løper mye sammen med treningskameraten Sebastian Børset, og de skal begge begynne på idrettsfag på Strinda videregående skole i Trondheim nå i høst. I Trondheim blir treningsforholdene mye enklere. Magnus skal gå spisset toppidrett, og bruker da fire år på videregående mens han satser for fullt på idretten.

En ung gutt som holder fram en sølvmedalje.
Det er ikke mange rindalinger som har medalje fra et internasjonalt idrettsmesterskap.

Høstens konkurranser

Nå ser den unge rindalingen fram mot flere nasjonale konkurranser. Først skal han til Norgeslekene på Jessheim, om knappe to uker. Så blir det Junior-NM i Sandnes i slutten av august, og UM i friidrett i Bergen i september. Det er også store sjanser for at han deltar i nordisk mesterskap i terrengløp på Island i november.

Powered by Labrador CMS