Student ved NTG Lillehammer

Alfred Blomstrand Harang
Alfred Blomstrand Harang

Freeskitalentet Alfred hopper i det

Publisert

Alfred Blomstrand Harang (snart 16) er oppvokst på Harang i Surnadal. Han har vunnet NM i Telemark Race Classic og tatt uoffisiell bakkerekord på Norges største hopp. Nå ser han frem til tre år på Freeski-linjen ved NTG Lillehammer.

Første uka på NTG

Forrige lørdag besøkte Trollheimsporten familien på gården på Harang da Alfred er hjemme på besøk for første gang etter å ha vært en uke ved NTG Lillehammer.

-Det er kjedelig med skole, men det er gøy med treninger, kan Alfred bekrefte etter den første uka.

-Vi har en spennende tid i møte, legger mor til fra sidelinjen.

Ungdommen fra Surnadal kan fortelle at han går i en klasse med omkring 25 elever, en klasse som har elever fra forskjellige linjer og nevner både klatring, terrengsykling, landevei og alpint. Syv elever går Freeski-linjen.

Opptak

De forteller at Alfred var på opptakssamling for Freeski-linjen i vår. Da Trollheimsporten spør hva de gjør der, svarer det unge talentet:

-Der måtte vi vise hva vi klarer uten å drepe oss selv.

-I tillegg ser de på hvordan elevene er sosialt, det å være en inkluderende person er veldig viktig, legger mamma til.

Fornuftig ungdom

Alfred er en fornuftig ungdom som ser risikoen i sporten han driver. Han sjekker forholdene og vurderer nøye før han går til verks.

Trass alt han har gjort, har han ikke fått noen skader under hopp. Han har brukket venstre arm i forbindelse med at bakken var uvanlig isete og forstuet skikkelig foten da snøen var smeltet såppas at han satte fast foten i en rail.

-Det rykket godt, foten kom nesten ut av den trange alpinskoen.

-Han er en fin gutt å være Freeski-mamma for. Han er litt redd. Det han gjør er veldig gjennomtenkt; han sonderer godt før han hopper og passer på så godt han kan for å kunne lande på føttene etter hoppene, sier en stolt mamma.

Historie

Alfred fikk sine første alpinski da han var 2-3 år. Pappa forteller at han startet med å renne nedover den brøytede gårdsveien hjemme, og fikk skyss i oppoverbakken ved å henge etter en kost etter pappa.

Siden har han rent på ski. Freeski startet han med i parken i Sæterlia. Femteklassen gikk Alfred i Tromsø, da familien bodde der et år. Han var veldig glad for at de også der hadde anlegg hvor han kunne drive med Freeski. Men det var ikke en freeski-gjeng der. De aller fleste rente alpint.

Da de kom tilbake fortsatte han i Sæterlia, som familien skryter veldig av. Mamma synes det er et veldig bra anlegg og roser de som ordner der:

-Det er et veldig aktivt miljø i Surnadal. Halvor Drøpping er primus motor, og han gjør en kjempejobb.

I tillegg til treningene, har Alfred hoppet masse på trampoline og lært mange triks på denne måten.

Telemarkkjøring

Både mor og far renner i alpinbakken. Far en ivrig telemarkkjører. Han mimrer tilbake til en påskehelg i Oppdal hvor sønnen rente med telemarkutstyr i alpinbakken.

Gutten gjorde uvant opptreden som man ellers ikke ser av de som bruker telemarkski, 540 (hoppet samtidig som han snudde seg en og en halv runde rundt seg selv i luften) og andre kule triks. Dette var det flere som så, og det førte til at han ble invitert til Frankrike for å bli med i reklame for en telemarkbindingsleverandør, en kontrakt han ennå har.

-Han og faren stod i Alpene da alt ble stengt på grunn av korona, forteller moren, men de var vel akkurat ferdig med det de skulle da.

-Men jeg kunne gjerne blitt der en uke til, kommer det kjapt fra sønnen.

Toppresultat

Pappa Lars Inge forteller videre om alpin-treninger og -race og om telemarktrening i Bjorli. På sistnevnte plass ble Alfred med på NM U15 Telemark Race Classic.

Senere har han deltatt i kretscupkonkurranser i flere år i Sør-Trøndelag skikrets. Forrige sesong var han den yngste som deltok i juniorklassen, og kom på delt førsteplass. Og han har blitt kretsmester som yngre junior.

Innen Freeski er det to ulike konkurranser i Norge - Slopestyle og Big air – og Alfred er med i begge.

-I Big air skal man gjøre triks på ett stort hopp, mens i Slopestyle er det en lengre bakke med rails og hopp hvor man skal utøve triks. Nesten som skateboard på ski, forklarer mamma.

Det morsomste trikset synes Alfred er Switch Cork 540, som betyr at han kjører baklengs mot hoppet og snurrer rundt to akser før han lander framlengs etter hoppet.

-Det er enkelt og behagelig å gjennomføre. Da er det bare å flyte i luften og ikke tenke på noe.

Bakkerekord på Norges største hopp

Alfred var på NM i Trysil i år. Det var Big air- konkurranse.

-Det var vanskelig føre og alle kulet, det vil si at de fikk så liten fart at de landet på kulen.

Men surnadalingen visste råd. Han rente i hockey mot hoppet, tok trikset Cork 900 hvor han rente baklengs mot hoppet, trikset videre med å snurre to og en halv runde i luften pluss en baklengs salto, og slo pusten ut av seg da han nesten landet på magen på flaten.

-Jeg satt hjemme og så på, speakeren var oppe i fistel, skyter Berit inn, som var veldig spent på hvordan det gikk med sønnen sin.

Over mikrofonen hørte de: -Det er bakkerekord på Norges største hopp!

-Jeg mistet bare pusten, sier Alfred rolig, men han anbefaler ingen å slå den rekorden.

Takker mamma og pappa

Mamma synes gutten er ung til å flytte hjemmefra. Men hun føler seg veldig trygg da han bor på hybelhus første året sammen med andre førsteklasseelever ved NTG. Den som kommer lengst unna kommer fra Alaska.

-Der er det trygge voksne som passer på dem og som de kan kontakte ved behov, om det så er bare at de lurer på hva de skal lage seg til middag, forteller mamma.

Alfred takker mamma og pappa for at de har hjulpet han med lekser og det å renne på ski.

-De er med, følger med og støtter opp.

Ser frem til en spennende tid

-Det blir spent fremover. Jeg gleder meg til skisesongen.

Snart skal de til Sverige og trene på helårs-airbag i Kläppen.

På etterjulsvinteren blir det norgescup. Da blir det turer til Oslo, Dombås, Trondheim, Kongsberg og Geilo.

Sist på sesongen blir det norgesmesterskap i Trysil.

Alpene

Alfred skal gå ved NTG i tre år. Det han gleder seg mest til er Alpene; det å dra på tur dit og renne på ski der.

NTG-gjengen skal ha tre samlinger i Alpene. De skal til isbreen Hintertux i Østerrike og på Absolut Park i samme land, som er landets største snøpark.

Dessverre er det litt usikkert om det blir tur til isbreen i høst, da det har smeltet veldig mye av isbreen i sommer.

Målet for skoletiden

Målet hans ved NTG i år er å lære trikset Double Cork 1080. På godt norsk betyr det tre runder i rundt seg selv samtidig som han tar to baklengs salto før han treffer bakken stående før bakken flater ut.

Han har gjort det trikset før, hvor han både har falt og stått når han har landet. Men han føler seg ikke trygg på det trikset ennå.

Men det aller høyeste målet er å ha det gøy.

Nå blir det tre år på NTG. Etter det blir det trolig et år i militæret, så får vi se hva som skjer.

Powered by Labrador CMS