Fotokavalkade fra produksjon og eting av sildball

Oversiktsbilde med serveringsbordet framfor hallveggen til høyre. Viser menn bak bordet som fyller på mat og gjester som venter med tallerkenen sine. Til venstre i bilde ser vi flere bord med gjester som spiser.

Sildballfestivalen er i gang

Det er nå 16. gang Rindal IL arrangerer Sildballfestival. Siden første festivalen i 2008 har det vært mange forskjellige arrangement under festivalen; som sildballpub, after-ballj, foredrag, kapp-eting og konkurranse om beste sildball. Som i alle tidligere år, starter det også i år med sildball-buffe. Nytt i år er at det blir gauquiz om kvelden og basar på søndag. Alt skjer i Rindalshuset.

Publisert Sist oppdatert

Det viktigste er uansett sildballen. Trollheimsporten besøkte dugnads-kokkene på kjøkkenet ved Rindal Helsetun, der 1500 sildballer ble produsert.

mann i hvit kokkejakke og blå lue pakker sammen sildballdeigen. kjelen står klar ved vinduet til venstre i bilde
Ola Bakken former sildballene.
Dame i hvite kokkeklær sliper ferdigstekt bacon i en komme, men ei stor firkanet panne er full av baconbiter og smelta smør.
Allerede da fotografen så vidt hadde passert fotballbanen, kunne hun kjennelukta av stekt bacon fra helsetunet. Aud Gunvor Helgetun steker baconbitene og passer på at det også blir passe med "fæt".
Dame og mann i hvite kokkeklær bak hver sin store kjel med sildball smiler mot fotografen
Anne Marte Sogge og Bjørn Inge Glåmen passer på at sildballene putrer i gryta på akkurat passe temperatur.
Ekstra stor automatisk spesial-kjel full av sildball i lake. stor tresleiv hviler på toppen.
I fjor var det laga 1500 sildballer, det er bestillinga til kjøkkengjengen i år også. 60 kg bacon, 50 kg kålrabbi, 30 kg spekesild og "mykkjy" potet, både rå og kokt, går med til så mange sildballer. Og minst10 kg meierismør. Kun 20 av 60 kiloene med bacon som var bestilt kom, så Rindal IL måtte ut på bygda for å kjøpe det som manglet. Er det tom for bacon i Rindal i helga, så har sildballfestivalen skylda.

.

5 voksne mennesker sitter ved bord med hver sin porsjon sildball. I bakgrunnen mange tomme bord, men også 4-5 bord det sitter folk ved.
Høttrindalingene Kjartan og Hege Raudøy, Liv, Tore og Tommy Hammernes var blant de første som sikret seg en porsjon sildball. Kjartan gikk flere ganger for påfyll. I fjor klarte han 6 baller og kunne fornøyd konstatere at det klarte han i år også.
Anne Grete og Linnea Smevoll benyttet seg av tilbudet om "ta med ball" for å kunne spise maten hjemme.
mann tømmer melk i glass fra melkekartong, står bak et bord med mange plastglass med innhold i hvit, rødt og gult
Hvilken drikke foretrekker du til ballen din? Arild Haugen mener å se at alderen har noe å si for hvilken drikke du velger. De aller eldste går stort sett for kulturmelk.
Oddbjørn Heggem var den som hadde ideen til Sildballfestival. Den første ble arrangert i 2008, årets arrangement er det 16. Her sitter han ved gevinstbordet og selger lodd til basaren på søndag. Basaren er en del av Sildballfestivalen, det samme er gauquizen som holdes nå denne lørdagskvelden. Oddbjørn forteller at det fortsatt er mulig å etteranmelde quiz-lag.
Det ble solgt 260 billetter til sildballbuffèn i Rindalshuset.

Trollheimsporten gratulerer Bente og Magne Svinsås med gull-bryllup under sildballfestivalen! Mens fruen er på Rindal Helsetun og lager maten, kan kaillen nyte maten i Rindalshuset.

To damer med hvite korterma kokkejakker står plassert mot hverandre på hver sin side av bilde og skreller
Bente Svinsås og Heidi Hagen i full gang med å skrelle 50 kg kålrot.
3 mannfolk sitter ved et bord i en idrettshall og spiser
F.v Rune Løfald, Jon Inge Kvam og Magne Svinsås.
Powered by Labrador CMS