Aeed fra Kethom sushi og thaimat

Aeed Kethom
Aeed Kethom

-Jeg har mange ideer

Hos Aeed Kethom kan du bestille sushi og thaimat. Hun har blitt veldig populær blant matglade surnadalinger.

Publisert

I fjor vår snakka Aeed med søstera si som bor i Hong Kong. Norge og resten av verden var nedstengt på grunn av korona, og mange måtte derfor tenke alternativt i restaurantbransjen. Søstera hadde derfor starta et take away- firma som leverte bestillinger på thaimat.

- Det kan vel jeg også gjøre, tenkte Aeed.

Vokste opp på gård

Aeed kommer fra Sisaket, nordøst i Thailand. Her vokste hun opp på en gård sammen med foreldre og fire søstre.

Hjemme på gården til Aeed Foto: privat
Hjemme på gården til Aeed Foto: privat

- Jeg hadde en flott barndom, forteller Aeed. Foreldrene mine dyrka ris og hadde kyr og storfe. Fra jeg var åtte år gjette jeg kyrne våre i skogene rundt gården. Vi var en hel gjeng som gjette, barn fra nabolaget og søskenbarna mine. Det var aldri kjedelig. Vi klatra i trær og leika oss hele dagen. Da vi var i skogen glemte vi alt, sier Aeed og smiler lunt.

- Jeg var eldst av søstrene mine, og hadde mye ansvar. Jeg laga mat og passa småsøsken. Alle barna jobba, men vi hadde det bare bra. Vi tenkte aldri at livet var vanskelig. Vi hadde lite, men manglet ingenting.

Familien var sjelden på butikken. De hadde det de trengte hjemme.

- Vi spiste bare fersk mat, gården, hagen og skogen rundt huset ga oss grønnsaker, ris og frukt. Vi fikk fisk fra en fiskedam i hagen, og egg fra hønene, sier Aeed og smiler. Vi hadde en fryser, men den brukte vi bare for å oppbevare iskrem, ler hun.

Ut i verden

Da Aeed var 16 år flytta hun hjemmefra. Hun hadde mange forskjellige jobber, og sendte penger hjem til familien sin. Hun jobba i klesbutikk og på apotek, og i sju år jobba hun hos en familie som nanny. Ei stund jobba hun på en jeansfabrikk i Taiwan.

Det var på en ferietur hjem fra Taiwan hun møtte mannen sin. Han jobba på båt og var på ferie i Thailand. De ble forelska og gifta seg. Mannen hennes bodde i Norge, men jobba turnus, derfor var han fleksibel på hvor han bodde da han hadde fri.

- Vi kjøpte oss hus, og jeg starta et vaskefirma, forteller Aeed. Så fikk vi dattera vår, Anne.

Flytta til Norge

I 2018 bestemte vi oss for å flytte til Norge. Anne hadde blitt 13 år.

- Vi flytta til Norge for Annes del, sier Aeed. I Norge har hun bedre sjanser, arbeidslivet er bedre, for ikke å snakke om lønna.

- Hva savner du mest med Thailand?

- Vet ikke om jeg tør å si det, sier Aeed. Mora mi blir skuffa om jeg forteller det. Jeg savner hundene mine og katten mi mest, skjønner du, sier Aeed og ler. Jeg tror dyra savner meg også.

Sommerhuset i Thailand Foto: privat
Sommerhuset i Thailand Foto: privat

Aeed forteller at hun sjølsagt savner foreldrene og søstrene sine også, men hun vet de har det godt. Ei av søstrene hennes har tatt over gården, og bor sammen med foreldrene deres der. Aeed og mannen hennes har også bygd seg et sommerhus på gården.

Elsker sushi

For noen år siden begynte Aeed å lage sushi.

- Jeg og Anne laga sushi sammen. Vi så på youtube og jeg snakket med venninna mi som eier en sushirestaurant i Tjekkia. Hun hjelper meg med oppskrifter fortsatt.

Aeed leiter ofte etter nye oppskrifter på internett, og hun har mange ideer på hvordan hun skal lage nye sushiretter.

Sushi fra Aeed Foto: privat
Sushi fra Aeed Foto: privat

- Jeg elsker sushi, sjøl om jeg har opp til 25 sushibestillinger hver uke, drar jeg faktisk på sushirestaurant når jeg er i byen, sier Aeed og ler.

Aeed vil at Trollheimsporten skal skrive hvor takknemlig hun er for all hjelpen hun har fått.

- Hadde det ikke vært for mannen min, vennene og lærerne mine hadde jeg ikke fått det til. Jeg har fått mye hjelp med papirarbeid og registrering. Så mange har gitt meg gode råd, oppmuntra meg, og heiet på meg. Jeg er veldig takknemlig, sier Aeed.

Språkutfordringer

I begynnelsen var det litt vanskelig å forstå hva folk sa og skrev da bestillingene haglet inn.

- Det er ikke alltid jeg forstår, og jeg skriver ofte feil når jeg svarer på bestillinger. Jeg håper kundene har forståelse for at jeg ikke er så flink i norsk, sier Aeed og smiler.

Annonse:

Dersom du vil bestille sushi eller thaimat kan du gå på facebooksida Kethom sushi og thaimat, ringe eller sende SMS til 90832982 .