Tussvikbær

– Dette har vi aldri opplevd før
– Vi plantet første åker i 2019. Dette er det femte året vi plukker, forteller jordbærbonde Vidar Henden.
Han har mange års erfaring med jordbærdyrking på friland i Valsøyfjord. Nå har kjærligheten ført ham til et småbruk i Tussvika i Surnadal. De fine solhellingene lå brakk før Henden tok tak.
– Jeg er egentlig pensjonist, men å sitte stille er ikke noe for meg, smiler han.
Bærene dyrkes etter økologiske prinsipper, og blir dermed ikke sprøytet. Siden åkrene ikke hadde vært i konvensjonell drift på mange år, fikk han Debio-godkjenning med en gang. Jordbæråkrene blir utvidet år for år, og han har lange lister med forhåndsbestillinger.

– Vanligvis sorterer vi bærene i to ulike klasser, A- og B-sortering. Etter en fuktig oppstart, lå det han til å bli en kjempesesong, forteller Henden.
– Men så kom varmen. Vi har måtte annonsere etter flere plukkere, så ikke arbeidsdagene skulle bli for lange og krevende. Det skal litt til å holde ut lange dager i solsteiken.
Minst ti grader for varmt
Den erfarne jordbærbonden forteller at tropevarmen gir store utfordringer.
– Bærene rekker ikke å utvikle seg skikkelig før de modnes. Det gir mange små bær med mindre sødme enn ønsket. Så i år greier vi nok ikke å levere A-bær til alle som ønsker det.
– Vi har aldri opplevd dette før. Hadde varmen gitt seg nå, kunne vi kanskje kommet greit i havn. Men værmeldingene ser ikke lovende ut.

Bærene modnes alt for fort i varmen, så plukkerne ikke rekker å ta unna alt. Derfor åpner Tussvikbær for første gang for selvplukk. Her inviteres folk til å plukke selv. Henden stiller med kurver og kasser, og opplæring blir gitt. Det er gode syltebær, og prisen blir under halvparten.
– Vi taper nok litt på det. Jeg har aldri vært ute for dette før. Det er rett og slett et unntaksår. Folk må benytte anledningen. Ved interesse kan de kontaktes på facebooksiden. De har åpent for selvplukk ei ukes tid fremover.
