Brage Ulvund, Ola Magnar Tellesbø, Sigve Holten og Åsmund Humberset er klare for hovedrett
Brage Ulvund, Ola Magnar Tellesbø, Sigve Holten og Åsmund Humberset er klare for hovedrett

Bli med på 4-stjerners middag!

Publisert

Inspirert av TVNorge-serien “4-stjerners middag”, bestemte kameratgjengen fra Surnadal seg for å lage sin egen variant av matprogrammet. De fem 12-åringene besøker hverandre på omgang, og på menyen står både velkomstrett, middag, dessert og underholdningsinnslag. Hver middag blir avsluttet med at gjestene gir verten terningkast for prestasjonen.

Kameratene Ola Magnar Tellesbø, Brage Ulvund, Sigve Holten, Åsmund Humberset og Lars Håkon Halle er elever på 7. trinn på Surnadal barne- og ungdomsskule. De er mye sammen på fritiden, og er stadig på jakt etter nye opplevelser.

Før jul lanserte Ola Magnar ideen om å arrangere “4 -stjerners middag” - på samme måte som de gjør i TV-serien med samme navn.

- Alle syntes det var en god ide, så da var det bare å starte planleggingen, sier Ola Magnar.

Åsmund lager Texas-gryte
Åsmund lager Texas-gryte

Ikke lov å jukse

Ola Magnar, Brage og Sigve har allerede vært i ilden. Lørdag var det Åsmund sin tur, og det hele avsluttes hos Lars Håkon. Sistnevnte var forhindret fra å delta på middagen hos Åsmund.

Trollheimsporten fikk være med på middag hos Åsmund Humberset. 12-åringen på Sylte hadde satt sammen en spennende meny for anledningen.

- I dag får gjestene servert ingefærshot og sjokolade som velkomstrett. Til middag blir det Texas-gryte med spagetti, og til dessert blir det “kladdekake” med vaniljeis, sier han.

Ingefærshot og sjokolade som velkomstrett
Ingefærshot og sjokolade som velkomstrett

Det er strengt forbudt å jukse seg til et godt resultat.

- Maten må være hjemmelaget, og det er ikke lov å få hjelp av foreldre. Vi skal gjøre det meste selv, sier Åsmund.

I timen før gjestene ankom, var det full aktivitet på kjøkkenet. Åsmund hadde god kontroll på gryteretten som putret på komfyren. Sjokoladekaka ble satt på stettefat, og velkomstretten ble dandert på vakkert vis. Bordet ble deretter pyntet med lysestaker, bordkort og servietter.

Ola Magnar, Brage og Sigve kom presis, og kunne fortelle at de hadde store forventninger til maten. De gledet seg til å smake på det Åsmund hadde laget.

-Det er godt å bare være gjest, for det var mye stress med å være kokk, smiler guttene.

Åsmund har laget bordkort
Åsmund har laget bordkort

-Vi er tydeligvis glad i kjøtt

Som initiativtaker fikk Ola Magnar æren av å innlede “4-stjernerns middag” tidlig i januar. Han serverte milkshake, kyllingkebab og pannacotta med multer. Underholdningsinnslaget var å se film.

Brage hadde satt sammen en meny som bestod av cider, elgburger og hyttekake, og underholdte med en quiz på Kahoot.

Hos Sigve fikk gjestene servert løvbiff og oreokrem, og som underholdningsinnslag fikk han med seg kameratene på musikkrommet i kjelleren for å lage en sang.

Ryktene sier at Lars Håkon skal lage noe med hjortekjøtt.

- Vi er tydeligvis en gjeng som er glad i kjøtt, ler Åsmund.

Perfekt kladdekake!
Perfekt kladdekake!

Tilbake til lørdagens middag hos Åsmund: Gjestene hadde satt seg godt til rette rundt bordet, og verten innledet måltidet med en skål med ingefærshot.

Videre fikk guttene servert Texas-gryte med spagetti som hovedrett, og så fort tallerkenene ble tomme var det klart for underholdning.

Åsmund hadde nemlig forberedt en konkurranse hvor kameratene skulle lukte seg frem til ulike sorter krydder. Det skulle vise seg å bli en vanskelig oppgave, for det er ikke bare enkelt å huske navnet på timian, rosmarin og spisskummen.

Det ble en jevn konkurranse, men til slutt kunne Åsmund kåre Brage til vinner.

Det var ikke enkelt å lukte seg frem til kryddersortene på brettet
Det var ikke enkelt å lukte seg frem til kryddersortene på brettet

Høye terningkast

Det meste virket til å gå etter planen for Åsmund - med et lite unntak. Like før desserten skulle serveres, gikk det opp et lys for verten.

- Oisann, jeg glemte visst å servere drikke til maten.

Guttene begynner å le. Det var nemlig noe alle hadde tenkt på under middagen.

- Jeg savnet noe å drikke, men tenkte det var uhøflig å kommentere det, smiler Ola Magnar.

På samme måte som i TV-serien, ble middagen avsluttet med at gjestene skulle gi Åsmund termingkast etter hvor fornøyde de var med velkomstrett, middag, dessert og underholdning.

Først ut var Sigve.

- Du får 4 poeng for velkomstretten. Når det gjelder middagen, så er jeg ikke i tvil. Der får du 6 poeng fra meg. Du får 5 poeng for desserten og 5 for underholdningen, sier han.

Ola Magnar var også fornøyd med kameratens innsats.

-Du får 5 poeng for velkomsretten og 5 for middagen. Du får 4 poeng for desserten, og det er først og fremst fordi det ikke er helt min type kake. For underholdningen får du 4 poeng. Det var “kjøle godt påkomme", sier han.

Brage sørget for kveldens høyeste poengsum.

-Ingefærshoten “svei” litt, men du får likevel 5 poeng. Jeg gir middagen en klar 6`er. Du får 5 poeng for desserten, selv om den var litt mektig. Jeg gir også underholdningen 5 poeng, sier han.

Totalt fikk Åsmund 59 poeng, noe som foreløpig holder til 2. plass etter Brage og Ola Magnar som ligger på delt førsteplass med 62 poeng.

- Det er jeg godt fornøyd med. Jeg kan ikke komme på noe jeg ville gjort annerledes. Det er egentlig ikke så viktig hvem som vinner. Det viktigste er at vi har det gøy, smiler Åsmund.

En skål med brus før desserten
En skål med brus før desserten