Dirigent og kunstnerisk leder Elin Persson og leder Per Ivar Østbø i Tordenskjold Songlag
Dirigent og kunstnerisk leder Elin Persson og leder Per Ivar Østbø i Tordenskjold Songlag

Bli med på prosjektkor!

I anledning at det i 2023 er 125 år siden hans Hyldbakk ble født, slår Tordenskjold Songlag på stortromma og inviterer kor og sangere på hele Nordmøre til å delta i et prosjekt som skal kuliminere i tre konserter i april.

Publisert Sist oppdatert

-Sommeren 2020 var det lite som skjedde, og jeg hadde god tid til å tenke, sier Elin Persson, kormester i operaen i Kristiansund og dirigent i Tordenskjold Songlag og Kristiansund Koriosa. Og jeg tenker jo stort sett på musikk, smiler hun.

Dermed ble ideen om et stort korsprosjekt i anledning Hans Hyldbakks 125-års jubileum født. Og sangerne stilte seg positive til prosjektet.

-Hyldbakk har jo satt Surnadal på kartet, og han er et kjent navn langt utover bygda, sier Persson. Han har skrevet flere bygdesanger, og ikke minst Nordmørsminne. Hyldbakk forfattet også Gard- og ættesoger for flere bygder i distriktet.

Skatter gjennom 70 år

-Når vi tenker på toner til Hyldbakks tekster, går tanken ofte til Henning Sommerro, men det er flere som har laget musikk til Hyldbakks diktning. Vi kommer selvsagt ikke utom Vårsøg, i Slåttatæja og Nordmørsminne i en slik sammenheng, men Hyldbakks diktergjerning, og tonesetting av denne, er så mye mer.

Korprosjektets repertoar omfatter perler fra de første arrangementene fra tidlig 50-tall og fram til nå. Det er altså 70 års musikkhistorie vi får utdrag av i konserten, som vil bestå av 10-12 sanger. Publikum i Surnadal får også oppleve en uroppsetning. Det er nemlig bestilt et eget verk av Eva Holm Fossnæs spesielt til prosjektet.

Det vil bli tre konserter, en i Surnadal, en i Sunndal og en i Kristiansund, henholdsvis 28. , 29. og 30. april.

I tillegg til koret, vil Sigrid Vetleseter Bøe og Nils Goldberg Mulvik være solister. Dessuten vil det bli band med tre musikere fra Nordmøre. Tanken er også å ta med et barnekor.

-Dette kan for eksempel være et fint prosjekt for musikktimene i skolen, mener Persson.

Svein Sæter vil binde det hele sammen og guide publikum gjennom konserten.

Stort løft

For tiden jobbes det med å skaffe sponsorer.

-Dette er et stort løft for et såpass lite kor som Tordenskjold, sier leder, Per Ivar Østbø. Koristene betaler selv noter, der har vi satt til 400 kroner per person. Originalnoter er dyrt, så dette er i realiteten en symbolsk sum.

Til må teller prosjektkoret 60 sangere, derav Kristiansund Koriosa og Tordenskjold Songlag.

-Men det er plass til mange flere! Vi håper på å kunne få med mellom 80 og 100 sangere, sier Persson. Både kor og enkeltpersoner kan melde seg på. Persson ber de som vil være med å ta kontakt på forhånd, blant tannet med tanke på innkjøp av noter.

Det er lagt opp til at deltakerne skal øve på egen hånd eller i egne kor. I tillegg er det planlagt to felles samlinger før jul og to etter jul. Den første blir lørdag 8. oktober på Surnadal kulturhus.

-Vi oppfordrer alle som har lyst til å synge om å bli med, alle er velkomne, sier Elin Persson og Per Ivar Østbø.

Tordenskjold Songlag ønsker alle som har lyst til å synge velkommen til Hyldbakk-prosjekt
Tordenskjold Songlag ønsker alle som har lyst til å synge velkommen til Hyldbakk-prosjekt
Powered by Labrador CMS