Surnadal Taekwon-Do klubb

Denne uken var i underkant av 50 utøvere i aldersgruppen 60+ samlet til Taekwon-Do leir i Surnadal

Veteraner på treningsleir i Surnadal

Fra onsdag 29. til 31. mai kom i underkant av 50 motiverte og spreke Taekwon Do-utøvere på 60+ til Surnadal for å trene.

Publisert Sist oppdatert

Det var andre gang en slik treningsleir ble arrangert og deltakere fra mange ulike klubber stilte. Treningsleiren er rettet mot utøvere over 60 år, og i år var  antall deltagere økt med nesten 70% i forhold til fjorårets arrangement.

Fra åpningen av leiren

60+ som konsept og forskningsprosjekt

Trondheim Taekwon-Do klubb var første klubb i Norge til å starte et 60+ parti. Klubben inngikk ett samarbeid med Trondheim Kommune, og i startfasen hadde de regnet med og tilrettelagt for at 4-6 deltakere kom til å møte opp. Overrasket ble de da 33 utøvere møtte opp. Nå er det omtrent 100 utøvere som trener på 60+, to ganger i uken.

Gunnar Rugsveen, avdelingsleder ved Trondheim Taekwon-Do Klubb og instruktøren som startet prosjektet, sier at den eneste tilbakemeldingen leiren i fjor fikk var at det var for lite trening.

- De er veldig spreke , sier Gunnar Rugsveen

Gunner Rugsveen, avdelingsleder ved Trondheim Taekwon-Do klubb

På spørsmål om han selv ser en forskjell på utøverne fra da de startet og til nå, svarer Gunnar at det gjør han. Han ser at balanseøvelsene de gjør blir mindre utfordrende, og at det stadig kommer medlemmer som forteller om progresjon.

Trondheim Taekwon-Do Klubb har gjennomført en spørreundersøkelse blant medlemmene  med rundt 50 spørsmål om kognitive funksjoner, fysiske forhold og andre relevante spørsmål, og det er tydelig at sporten gir mye positive endringer.

Både humør og balanse er på topp.

I Bergen skal de også starte et 60+ parti, og på dette partiet skal Høgskolen i Bergen gjennomføre en forskningsstudie på utøverne for å vitenskapelig dokumentere endringene og hvilke fordeler ITF Taekwon-Do kan gi for eldre. Så det er ikke umulig at denne leiren blir mer populær med årene.

Videregående skolen stiller opp

I år ble det bestemt at det skal legges matter på gulvet i idrettshallen til bruk under leiren. Hundrevis av matter  ble fraktet fra Trondheim til Surnadal. For å få lagt de ut, ble tre klasser fra Surnadal Videregående Skole spurt om de kunne hjelpe. De stilte og la mattene ut effektivt.

Elever fra Surnadal Vidergående Skole hjelper til med å bære matter

Kjell Gunnar Polden, hovedinstruktør i Surnadal Taekwon-Do Klubb, sier at han er svært takknemlig for hjelpen.

He di det bra? - Ja!  - Ber ska det bli!

Leiren åpnet med mye energi og spente utøvere onsdag kveld.

Utøverne gikk rundt og hilste på hverandre, instruktørene var optimistiske og alt så ut til å bli en fin trening.

Grandmaster Andresen satte de i gang med en god og lang oppvarming. Med de eldste utøverne på over 80 år, er det viktig å ta seg god tid til å varme opp.

Denne gjengen er både myke, sterke og utholdende

Resten av treningen gikk ut på litt grunnteknikk og spark.

Torsdag hadde de to økter. En økt der de delte seg i de ulike beltegradene og gikk mønstrene de selv skulle lære seg. Fokus på teknikk her.

Mønstertrening

Økt to ble ledet av Master Polden hvor det var fokus på selvforsvar. Her fikk de lære både hvordan man slår og biter andre i selvforsvar.

Det er mye god hjelp å få

Fredagsøkten var den avsluttende økten og etter det var det hjemreise for de fleste. Meget fornøyde utøvere som drar hjem med mye ny og nyttig kunnskap!

Stort fokus på det sosiale

Igjennom hele leiren har det sosiale vært viktig. 

Grilling

På onsdag møttes de på hotellet, mens på torsdag ble det en lengre tur, en guidet tur til gamle Talgø i Todalen. Etter turen ble det grilling, kor og god stemning.

Her ble det kor

Det sosiale er en viktig faktor for at folk skal trives både på trening og på leirer. Etter hver 60+ Taekwon-Do trening i Trondheim blir det servert noe enkelt i regi av Trondheim Kommune, og utøverne sitter gjerne en god stund etter trening for å snakke og bare ha det fint i lag. Dette viser bare hvor viktig det er med et godt fellesskap for at folk skal møte opp på trening.

Det var en vellykket leir med godt engasjement og mye god lærdom.

Kvinnelig Taekwon-Do utøver
ITF Taekwondo har blitt en populær sport blant eldre
Ryggen til en Taekwon-Do utøver
Taekwon-Do utøvere på matte
Blide elever og instruktører er viktig
Ryggen til en Taekwon-DO utøver
Ryggen til en Taekwon-Do utøver
Powered by Labrador CMS