Sara Nicole Andersen

Gjentar Pride-suksessen

Etter supersuksessen med pridemarkeringen i Surnadal i fjor, kjører gjengen igjen i Surnadal Pride i gang med arrangement igjen førstkommende lørdag. Denne gangen blir arrangementet utvidet, og arrangørene lover folkefest.

Publisert Sist oppdatert

-Kjærlighet for alle, og gjensidig respekt, sier ildsjel Sara Nicole Andersen kontant da vi spør hva pridebevegelsen egentlig handler om. Alle skal få være den de er og elske den de vil, uten å måtte tenke på konsekvensene. Pride startet som en markering av de skeive, men jeg mener at det i dag handler om så mye mer. Målet er at alle skal bli godtatt.

For Sara Nicole er dette en hjertesak. Hun kommer opprinnelig fra Iran, der å vise romantisk kjærlighet mellom samme kjønn fortsatt er ulovlig, og blir straffet med døden.

Etter å ha funnet kjæreste og etter hvert samboer fra Surnadal, flyttet familien til bygda for tre år siden.

-Jeg hadde lyst til å være med og vise Surnadal at tiden der en fordømmer skeive er forbi, smier hun. Likevel vil det alltid være noen..

Folkefest

Sara kom imidlertid ganske sent inn i prosessen i fjor.

-Det begynte med at Lilly Gunn (Nyheim) ringte og spurte om de kunne få henge opp flagg i stengene på altisentreret. Da sa jeg kontant nei, for jeg ville ikke at noen skulle skade seg der oppe på taket. Men etter å ha tenkt meg om, kom jeg på at senterlederen jo kunne ta på seg oppgaven. Etter det spurte jeg om jeg kunne få bli med, og siden har vi bare kjørt på.

Det lokale næringslivet har hun bare godt å si om. De bedriftene i miljøgata sa ja til å henge opp flagg. I år er d blitt kontaktet av deler av næringslivet som vil sponse. Likevel sliter de økonomisk, og håper flere i næringslivet får opp øynene. Sara Nicole lover nemlig folkefest lørdag.

-Toget vil gå fra Alti til kulturhuset, som i fjor, men vil deretter returnere til butikksenteret, der det vil bli tale ved ordfører Margrethe Svinvik, appeller og andre aktiviteter, som konsert med Jo Sverre, opptreden av Svarrabærje Teaterlag, fotoboks og ansiktsmaling og ponniridning for barna. Senterbamsene Ellie og Timba vil også være på plass.

Sara Nicole berømmer kulturhuset for imøtekommenheten.

-Vi visste jo at vi måtte ha lydutstyr, og satt og telte på kronene. Det viste seg imidlertid at vi fikk låne utstyret gratis av kulturhuset, det er vi veldig takknemlige for. Det det betyr mye for oss, jeg ble skikkelig varm om hjertet da.

Plan B

Dessuten vil hotellet åpne klokken fire, og by på både mat, pride-drinker og andre drinker. Det er med andre ord duket for et skikkelig afterparty.

Hun innrømmer at de var veldig spente på hvor mange som ville dukke opp i fjor. Kanskje ville det bare bli 20 stykker? Da de så folkehavet, ble de nesten målløse.

Været er ikke meldt det beste lørdag, men Sara Nicole og gjengen har fremdeles et håp om at været vil snu. De har også en plan B. Da vil arrangementet foregå inne på Alti-senteret. Der har de en scene som de kan utvide etter behov. Hun berømmer senterleder Lorentz Sæter.

-Han er profesjonell, sier aldri nei, og vet hvordan en skal drive et senter. Dette hadde ikke gått uten ham, forteller Sara Nicole.

-Det kommer til å bli fullt, men det blir plass, forsikrer hun.

-Vær lykkelig

Pride i fjor gjorde inntrykk. Både oppmøte og reaksjoner gledet arrangørene. Da folk sto og gråt, visste de at de hadde rørt noe i noen.

-Tenk deg å ikke få elske den du vil, og ikke få være sammen med den du elsker, filosoferer Sara Nicole. Hva har det å si for andre? Hvem kan det såre? Jeg unner ingen det helvetet det er å leve med en slik krig i seg selv. Det er den psykiske helsen jeg er mest redd for. Selvmordsstatistikken er høy.

Selv har hun hatt en liberal oppvekst i så måte. Det er hun takknemlig for

-Mamma sa alltid: - Vær lykkelig. Uansett hva du velger å gjøre i livet, bare vær lykkelig.

Sara er klar over at enkelte griner på nesen av at de blander barna inn i dette. Det er hun fullstendig uenig i.

-Det er tvert imot viktig at vi utdanner barna. De er framtida vår og med dem kan de negative holdningene forsvinne. Vi må vise vei slik at folk forstår at hets er noe som hører fortiden til.

Powered by Labrador CMS