Billag Festival 2021 fortsetter

Apichaya Wanthiang tømmer pulver på platen mens Øyvind Brantsegg registrerer lyden vibtasjonene lager
Apichaya Wanthiang tømmer pulver på platen mens Øyvind Brantsegg registrerer lyden vibtasjonene lager

Vibrasjoner, lyd og lys på Billaget

Denne gangen er det ikke bilder eller annen konkret kunst som blir utstilt på Billaget på Øra. Lørdag og søndag viser en knippe kunstnere en multimediaperformance der de utforsker vibrasjoner, toner og lys.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan er det ulike elementer vibrerer og hvordan vil lydene vibrasjonene lager kommunisere med spilleren og publikum? Det er spørsmålet kunstnerne Øyvind Brantsegg og Tjis Ham spør seg. Sammen med Apichaya Wanthiang, Jeremy Welch og Trond Lossius viser de en multimediaperformance på Surnadal Billag lørdag og søndag

Fra venstre Tjis Ham, Øyvind Brandtsegg. Jeremy Welsh i bakgrunnen
Fra venstre Tjis Ham, Øyvind Brandtsegg. Jeremy Welsh i bakgrunnen

En utforsking av tid og sted, lyd, lys og bilder i ulike kombinasjoner. Digital film og elektronisk musikk, selvbygd instrumenter, og animerte "malerier" i ulike materialer skapt av lydbølger, sier introduksjonen til happeningen.

Øyvnd Brantsegg har bakgrunn som jazzmusikker, men har etter hvert beveget seg bort fra de tradisjonelle instrumentene og jobber nå med plater i polykarbonat og vibrasjoner i stoffet sammen med ulike pulver.

Kunstneren fester en mikrofon på fingeren, deretter tømmes ulike pulver på plastplaten. Dermed oppstår ulike lyder som han «spiller på». Salt, mel og kanel og pigment beveger seg ulikt og endrer klangbildet.

Bygger instrumenter

-Jeg kommer ikke med et ferdig verk der innholdet allerede er bestemt av meg, sier Tjis Ham. Det jeg presenteres kan sammenlignes med et abstrakt bilde, lytterne får sine egne assosiasjoner. Jeg har et bredt spekter, og gjør forskjellige ting hver dag.

Ham bygger sine egne elektroniske instrumenter og utforsker lyder. Dette har han drevet med på Grieg-akademiet i Bergen.

Tjis Ham bygger egne elektroniske instrumenter
Tjis Ham bygger egne elektroniske instrumenter

Den som tar turen innom bilaget søndag får også oppleve film i 2. etasje og i første etasje er Trond Lossius å finne.

Du kan lese mer om eventen her Pixels / Frames / Beats / Drones | Facebook