Elin Bøklepp Kvande
Elin Bøklepp Kvande

Strikker og leier ut dåpskjoler

Elin Bøklepp Kvande er en lidenskapelig strikker. Ofte har hun snakket med folk som er usikre på hvor de skal få tak i dåpskjoler. Dermed fikk Elin en idè. Snart så Elins dåpskjoleutleie dagens lys.

Publisert Sist oppdatert

-Jeg snakker mye med folk, sier Elin Bøklepp Kvande. Flere ganger har folk nevnt at de er usikre på hvor de kan få tak i dåpskjoler. Mange har gamle dåpskjoler liggende, men problemet for mange er at de er så gamle og skjøre at de tør ikke bruke dem. «Når ikke en gang oldemor tør å vaske dem», som Elin uttrykker det.

Det er heller ikke alle som har lyst til å kjøpe en dyr kjole for å bruke den en gang eller to.

I godstolen strikkes og filosoferes det.
I godstolen strikkes og filosoferes det.

-Jeg er en lidenskapelig strikker. Når jeg strikker kverner det mye rundt i hodet, og en dag kom jeg på idèen: Kanskje jeg kunne gjøre noe med mangelen på dåpskjoler, strikke og leie dem ut; det må prøves, tekte jeg.

Dermed var jakten på mønster til kjoler i gang. Siden har hun brukt koronatida til dåpskjoleproduksjon.

-Det er ikke noe som blir av seg sjøl. Jeg er helt klart utenom komfortsonen min med å være på tilbudssida, men en mister noen sperrer på at ting er skummelt og farlig. Det er bare å hoppe i det.

-Lenge leve trosset

Selv om Elin har strikket mye, har hun aldri strikket dåpskjoler før.

-Før jeg startet var jeg ikke helt klar over hvor mye arbeid det egentlig er. Mange timer med pinnene ligger bak. Èn cm er ikke gjort på en time, sier Elin. Men lenge leve trosset, legger hun leende til.

Til nå har hun strikket to kjoler, men selv om det er mye arbeid, gruer hun seg ikke til å sette i gang med en til. Dersom det viser seg å være et marked, vil hun ha flere kjoler.

-Og så er det veldig artig når en ser det ferdige resultatet.

De to kjolene hun har er i to forskjellige stiler, den ene er enkel og klassisk mens den andre har mer mønster. Det skal være noe for enhver smak.

Mye tid og omsorg går inn arbeidet. Det er mange deltaljer som skal på plass
Mye tid og omsorg går inn arbeidet. Det er mange deltaljer som skal på plass

For 900 kroner helga, eller ønsket periode, leverer hun kjoler som er nyvasket og dampet. Elin tar seg av stell og vask av kjolene sjøl, men hun blir glad om kundene skyller av ferske flekker så, slik at de ikke setter seg for godt. Kjolene er strikket i bomullsgarn, slik at de kan vaskes på 60 grader.

Terapi i hver maske

-Strikking er min medisin, sier Elin Bøklepp Kvande. Det er terapi i hver maske. Når jeg får et strikketøy mellom hendene, kobler jeg ut alt annet i verden. Jeg tror strikking er terapi for mange.

Elin drar ofte til hytta i Skålvikfjorden, der er det godt å være, enten med familien eller helt alene med strikkinga. Da er det spesielt èn ting som er viktig å ha med: Nok garn.

-Det er det eneste jeg dobbeltsjekker når jeg pakker. Å gå tom for garn er faktisk helt krise!

Elin har solgt mye strikkearbeid opp gjennom årene. I mange år har hun vært med på messer, og hun har sin faste kundekrets. I fjor var det lite messer, men i år er hun optimist, og har hun tro på at vaksineringen gjør at det blir julemesser igjen. Hun har allerede begynt å forberede seg. Nå er det messeproduksjon det går i. Dessuten er hun i gang med julegavene, og ligger allerede godt an i så henseende.

Elin er snart klar til jul. Produksjonen av julegaver og til messesalg er godt i gang.
Elin er snart klar til jul. Produksjonen av julegaver og til messesalg er godt i gang.

Enkle regler

Elin kommer til å gi det hele et til et og helt halvt år. Dersom det ikke lykkes trøster hun seg med at hun kan legge ut kjolene på finn.no for salg. På den måten er ikke arbeidet forgjeves. Hun er innstilt på å prøve og feile.

-Jeg leier ut kjolene og tar betaling på vipps når kunden overtar kjolen. Etter dåpen vasker jeg den og gjør den klar til nestemann. Utover det har jeg ikke laget meg så mange regler. Jeg vil gjøre det så enkelt som mulig. Dersom jeg kommer med en lang liste over hva som er lov og ikke lov, er det ikke noe artig å skulle være den som leier heller. Det går på gjensidig tillit.

Foreløpig har hun bare markedsført seg på Facebook og på egen konto på Instagram. https://www.instagram.com/elins_daapskjoleutleie/?hl=en

Der kan en finne kontaktopplysninger, som mail og telefonnummer. Eller en kan legge igjen en kommentar på innleggene hennes på sosiale medier.

Elin understreker at dette ikke bare er et tilbud i Surnadal. Dåpskjolene kan godt sendes også.

-Kjolene henger klare til bruk, så det er bare å ta kontakt.