Stavganggruppa

Nauståfossen med sol og skyfri himmel

Publisert

Stavgang 01.07.21

38 stavgangere fikk en fin tur til Nauståfossen i dag, med sol fra en skyfri himmel. På tur innover gjekk alle samme vei over myra, men på retur var det valgfritt om en gjekk stien lengre opp, eller samme vei tilbake. Det virket som om gruppen delte seg i to med ganske likt antall hver vei.

Vel framme var det tatt mange bilder av fossen fra ulike vinkler. Vassføringen var kanskje ikke så imponerende i dag, men gjekk en nære nok kunne en merke gufsen fra vannet i fritt fall. Det er nok mange turister og folk fra nærmiljøet som har gleden av å studere denne fossen i løpet av sommeren.

Kaffepausen var lagt til Kokkhuset, og det ble så fullt på balkongen at noen måtte rigge seg opp utenfor. Kokkhuset ble bygd av Talgø gård (Taløyan) på 1800-tallet, og formålet var at arbeidsfolk som jobbet på gården hadde tilhold der. Kokkhuset har vært renovert og påbygd flere ganger, og står fram som en flott hytte i dag. Det er tydelig at omgivelsene rundt hytta ber preg av slåttemark i tidligere tider, men nå holder skogen på å trenge seg innpå.

Talgø gård ble kjøpt av Finn Talgø i 1986. Han dyrka opp att jorda som nesten låg brakk. Tidligere var det husdyr og grasproduksjon, men Finn la om driften og satset på kornproduksjon på hele eiendommen. Finn brukte også Kokkhuset til møter og overnatting for personer han hadde samarbeid med gjennom Talgø møbelfabrikker.

Datteren Anita Talgø overtok gården i 2006, og nå er eiendommen leid ut til Pestua gård i Todalen som driver med husdyr og grasproduksjon.

Imidlertid ble det et hastig oppbrudd fra kaffepausen, da noen hadde observert en hoggorm i nærheten av hytta. Det er merkelig hvor ormen virker avskrekkende blant mange av oss, selv om ormen skyr mennesker, og angriper bare når den føler seg truet.

Stavgangkomiteen takker alle for laget i vår, og ønsker alle en FIN SOMMER!

Den 5. august møtes vi på nytt på tur til Ranessetra.

Powered by Labrador CMS