Brødrene Hampus og Felix Hoem har etablert Trollheimen Jiu Jitsu
Brødrene Hampus og Felix Hoem har etablert Trollheimen Jiu Jitsu

Brødrene Hoem gleder seg til å lære bort kampsporten Jiu Jitsu

Publisert Sist oppdatert

Jiu Jitsu er en kampsport som særlig fokuserer på grep og kamp på bakken. Teknikkene omfatter både kast og ulike holde- og låsegrep. Kampen blir vunnet når den ene overgir seg. Sporten deles i to ulike klasser; Gi og NoGi, hvor forskjellen er trening med og uten kampdrakt.

Trollheimen Jiu Jitsu vil tilby trening i begge klassene.

- Jiu Jitsu kan best beskrives som en blanding mellom judo og bryting, sier Hampus Hoem.

Trener fra Brasil

Brødrene Felix og Hampus Hoem har utøvet sporten i fire år, og er nå klare for å tilby kamsporten for store og små i Surnadal og omegn. Sammen har de etablert Trollheimen Jiu Jitsu, og er i full gang med oppussing av lokaler i Svartvassvegen - nærmere bestemt i lagerlokalene til Møbel-Fiske.

- Det er fortsatt mye som gjenstår, men vi håper vi skal få lokalene klare til 1. januar. Covid-19 gjør det vanskelig for oss å bestemme dato for oppstart av trening, men vi krysser fingrene for at det blir en løsning om ikke så alt for lang tid, sier brødreparet.

Felix har konkurrert i Jiu Jitsu på flere steder i Skandinavia, og deltatt på treninger rundt omkring i Europa. Han har også erfaring som trener i både Jiu Jitsu og Mixed Martial Arts (mma) i Kristiansund. Felix vil ha ansvaret for Gi-klassen i Surnadal, som betyr trening med kampdrakt.

Hampus vil ha ansvaret for NoGi-klassen, som altså trener og konkurrer uten kampdrakt. Han har erfaring som Jiu Jitsu-trener i Levanger, og har tatt to gull i lokale turneringer. Hampus er utdannet innen idrettsvitenskap, og studerer for øyeblikket pedagogikk.

Hampus og Felix har inngått en avtale med brasilianske Victor Aduato Silva som blir hovedtrener for Trollheimen Jiu Jitsu. Han har vært aktiv i sporten siden 1995, og vært trener siden 2013. Han har 2. plass fra Brazilian Championship Nogi i 2016, som betyr at han er blant verdens beste i sporten.

- Planen er å opprette både konkurranseklasse og mosjonsklasse i Trollheimen Jiu Jitsu. Klubbene i Kristiansund, Trondheim og Levanger er veldig positive til et samarbeid for de som ønsker å prøve seg i konkurranse, sier de.

Jiu Jitsu passer for alle

Trollheimen Jiu Jitsu har som mål å kunne tilby trening for alle fra 14 år og oppover.

- Det er viktig for oss å påpeke at dette er en treningsform som passer for alle, uansett fysisk form. Det er ikke nødvendig å være i toppform før du starter. Det er vårt ansvar å lage et treningsopplegg som alle har utbytte av. Vi har sett at Jiu Jitsu fenger både barn og godt voksne. Vi ønsker spesielt å oppfordre damer til å prøve sporten. Kanskje klarer vi å starte eget dameparti? Det hadde vært veldig gøy, sier Felix.

Brødreparet har vært aktive idrettsutøvere i mange år, og har hevdet seg i både rulleski, langrenn og fotball. Likevel er det kampsport som står deres hjerte nærmest.

- Vi oppdaget fort at Jiu Jitsu ga oss utfordringer på et helt annet nivå. Sporten gir mestringsfølelse og selvtillit, og du trener både kroppsbeherskelse, utholdenhet og koordinasjon. I tillegg til at det selvsagt er veldig artig. Nå syntes vi det var på tide at kampsporten inntok Surnadal, smiler Hampus og Felix.

Når lokalene i Svartvassvegen er ferdig oppusset, vil 65 kvadratmeter bestå av spesialtilpasset gulvmatter for å trene på. I tillegg vil det bli toalett, garderober og resepsjon med mulighet for å kjøpe diverse treningsprodukter.

- Går det riktig bra, så har vi mulighet til å utvide lokalene. Det er lov å drømme, smiler brødrene Hoem.

Hampus og Felix ønsker å takke viktige støttespillere på veien mot realisering av Trollheimen Jiu Jitsu.

- Først og fremst ønsker vi å takke vår hovedsponsor Surnadal Sparebank. Uten dem hadde ikke dette blitt en realitet. I tillegg ønsker vi å takke Jarle Fiske ved Møbel-Fiske for leie av lokaler, smiler de.

Trollheimen Jiu Jitsu har egen profil på Intagram: @trollheimen_jj

Oppussingen er i full gang. Dekorasjonen på veggen er det Felix Hoem som har laget.
Oppussingen er i full gang. Dekorasjonen på veggen er det Felix Hoem som har laget.