Slettneset Steinovnsbakeri åpner dørene for sesongen:

Inger Aa, Rita Danielsen og Karin Åsbø serverer steinovnsbakt bakst
Inger Aa, Rita Danielsen og Karin Åsbø serverer steinovnsbakt bakst

Solskinnsboller og atmosfære i Slettneset

Siden høsten 2018 har Karin Åsbø og medhjelpere servert steinovnsbakte herligheter i Slettneset på Nordvik. Etter en rolig vinter åpnet Slettneset Steinovnsbakeri dørene igjen søndag.

Publisert Sist oppdatert

Et stort smil og en munter stemme ønsker oss velkommen inn. Karin Åsbø er en energisk dame. Til daglig driver hun Til Bords-butikken på Sunndalsøra, og er aktiv i flere prosjekter, blant annet som frivillig i Vårsøghelga og i organisering av rekoringen i Surnadal. I tillegg startet hun altså for tre år siden kafè hjemme på gården, med egenproduserte bakervarer stekt på gamlemåten.

-Jeg måtte jo ha noe å finne på på søndager òg, ler Åsbø når vi spør hvordan hun kom på å starte steinovnsbakeriet. Neida, jeg hadde lyst til å bake, og jeg hadde lyst til å ha en slik gammel bakerovn, men vi lurte på hvor vi skulle plassere den.

-Velkommen inn! Blid kafèvert Karin Åsbø ønsker velkommen
-Velkommen inn! Blid kafèvert Karin Åsbø ønsker velkommen

Løsningen ble å hente hjem en gammel laftestue fra Folldal i Østerdalen. Der ble den plukka ned og møysommelig satt opp igjen på tunet på Nordvik.

-Hun turde ikke å fortelle meg hva det var. Jeg fikk se en diger haug med tømmer som lå på tunet, ler Inger Aa. Hun er mor til Karin, og medhjelper i bakeriet. Hun bemerker lett ironisk at det jammen var greit å få en grunn til å stå opp tidlig på søndag morgen.

Karin og mannen Nils Håvar Øyås synes det er gøy å være vertskap når folk tydelig setter pris på det de driver med, setter seg ned og koser seg og kommer tilbake gang på gang. Slettneset er blitt et populært sted å ta søndagskaffen. Og det er slett ikke bare nordvikgardinger som kommer. Gjester kommer fra hele Surnadal. Noen kommer også over med båt fra sunndalssida av fjorden.

-Det e` gøytt at nå skjer, og så er dette den fineste plassen da, synes vi, smiler Åsbø.

Da stua ble satt opp, ble den i starten brukt som restaurantlokale av Svinvik Gard, mens de satte i stand fjøset som huset restauranten i dag. Da var det restaurant på lørdager og kafe på søndag.

I den gamle laftastua ligger bakeriet. På tunet er det plass til mange gjester på godværsdager
I den gamle laftastua ligger bakeriet. På tunet er det plass til mange gjester på godværsdager
Signe Stenberg, Ingeborg Åsbø og Svea Nes Kvande koser seg på tunet
Signe Stenberg, Ingeborg Åsbø og Svea Nes Kvande koser seg på tunet

Etter hvert har Slettnesingene innredet andre etasje også, der er det nå to rom for kafègjester. I tillegg er det plass i eldhuset. Til sammen mener Karin Åsbø det skal være rom for mellom 50 og 60 gjester, samt at det er plass til mange på tunet på finværsdager.

Atmosfære og trivelig vertskap

Slettneset Steinovnsbakeri åpner dørene omtrent en gang om måneden. Det første året, før koronaen, hadde de åpent hele året. Det og det satser de på å ha framover også. Åsbø forteller at det er veldig koselig på vinteren også, når det brenner i peisen. Åpningsdagene annonserer de på Facebook og Instagram. I tillegg setter de en plakat ved hovedveien når bakeriet er åpent.

-Det er mange fine turer i nærområdet, sier Karin Åsbø. Så det er kjempefint å kunne kombinere trimtur i nærheten med en tur hit på en søndag. I nærheten ligger for eksempel Stikkut-turen Svinvikrunden, stien opp til Snytå og turstien til Mulneset.

Tre som benytter seg av muligheten for å kombinere kafèbesøk med trimtur er Sølvi Strand, Anne Lise Gravvold og Inger Merethe Mogstad. Sølvi har akkurat vært på Mulneset, mens Anne Lise og Inger Merete planlegger Svinvikrunde etter kaffebesøket.

Sølvi Strand, Anne Lise Gravvold og Inger Merethe Mogstad kombinerer trimtur og kafèbesøk
Sølvi Strand, Anne Lise Gravvold og Inger Merethe Mogstad kombinerer trimtur og kafèbesøk

For Anne Lise og Sølvi er det første gang på Slettneset, men de kommer gjerne igjen. Inger Merethe har vært her flere ganger.

-Det er veldig koselig her, det er en helt spesiell atmosfære. Og jeg synes det er så artig at de baker i steinovn. At de får til så gode bakervarer på den måten, sier Inger Merete. Og så er det så trivelig vertskap.

I det samme stikker kafèvert Lars Håvar hodet inn og spør om vi har nok kaffe og alt er ok. Han er i full gang med å rydde stoler. Klokka er straks 16, og Steinovnsbakeriet har vært åpent sine fire timer denne søndagen. Neste åpningssøndag blir annonsert på Facebook og Instagram, så her er det bare å følge med for den som vil ta turen. Både atmosfære, vertskap og bakst er å anbefale.