ReMidt IKS med ny renovasjonordning

ReMidt IKS melder at det snart blir store endringer i renovasjonstilbudet. Abonnentene får flere dunker og mer kildesortering.

Publisert Sist oppdatert

– På den måten tar vi bedre vare på ressursene som er i avfallet, sier Erik Prytz Reitan, som er kommunikasjonsleder i ReMidt IKS.

Resultatet av dette er mindre restavfall, som innebærer mindre avfall som sendes til energigjenvinning, altså brenning som gir varme til fjernvarmeanlegg, forklarer han.

Surnadal i 2021 - Rindal i 2022

Den nye renovasjonsordningen skal innføres i 17 kommuner. Først ut er Oppdal, deretter kommer Kristiansund. Målsettingen er at også Smøla, Aure, Averøy, Tingvoll, Sunndal og Surnadal får ny ordning i løpet av 2021. Øvrige kommuner får utvidet kildesortering i 2022.

ReMidt har ulike ordninger innen for sitt område i dag. Dette skal nå harmoniseres, og abonnentene i alle ReMidt-kommunene vil få like ordninger med fire dunker og en sekk til plastemballasje. Det blir delt ut biologisk nedbrytbare poser for matavfall. Går det tomt for poser, kan man få flere uten ekstra kostnad.

Mer sortering betyr at man sitter igjen med mindre restavfall. Vanligvis er minst 40 % av restavfallet mulig å sortere ut. Når maten sorteres ut, blir det mindre utfordringer med lukt, selv om restavfallsdunken står lenger mellom hver tømming. ReMidt har hentet erfaringer fra hele landet, og tror derfor dette blir en god ordning.

– Alt gjøres til selvkost. Det vil si at innbyggerne kun betaler for det tjenesten koster, verken mer eller mindre, påpeker Reitan.

Det er fortsatt fri levering på gjenvinningsstasjonene.

Vedtatt i alle kommunestyrene

Grunnlaget for endringene i renovasjonsordningen er innføring av ny renovasjonsforskrift, som er vedtatt i alle kommunestyrene. Renovasjonsforskriften trer i kraft når ordningen innføres. Kort fortalt bestemmer forskriften hvilket tjenestetilbud ReMidt IKS skal ha til innbyggerne. Forskriften og ordningen med mer kildesortering er også et resultat av nasjonale miljøkrav, som stiller krav til mer materialgjenvinning, det vil si at avfall skal benyttes som ressurs og råstoff i ny produksjon.

– Vi har lagt opp til at innbyggerne i større grad selv kan tilpasse sitt abonnement etter husstanden sitt behov, sier Erik Prytz Reitan.

Den nye forskriften finner du på remidt.no

Powered by Labrador CMS