Ragnhild Brønstad hedres etter 41 års tjeneste hos Surnadal Transport

Dame på en kontorstol. Blant annet en dataskjerm og et tastatur på en kontorpult.
Bildet ble tatt en uke før Ragnhild Brønstad hadde sin siste arbeidsdag hos Surnadal Transport, da hun sammen med 18 kollegaer var på tur til sammenkomst på Hammerstuene.

–Jeg går inn med liv og lyst til jobben som kårkjerring

Ragnhild Brønstad fra Rindal startet som trafikkassistent i januar 1983. Hun syntes det var vanskelig å forstå seg på alt ved jobben, og det var mye å sette seg inn i. Derfor tenkte hun å være der til sommeren samme år. Læringskurven var bratt, og trivselen stor. Nå slutter hun etter hele 41 år ved Surnadal Transport.

Publisert Sist oppdatert

Tilbake til hjemtrakter

Ragnhild Brønstad er oppvokst i Rindal. Hun flyttet derfra da hun fikk seg mann fra Kvanne og jobb i Surnadal. Hun og mannen stiftet bo, og fikk barna Yngve og Ida som nå er blitt voksne.

For noen år siden bestemte Ragnhild og Arnt Magne seg for å bygge hus på gården til sønnen Yngve som hadde kjøpt gård av onkelen sin i Rindal.

Det var en lang prosess med å søke om å få lov til å bygge. Og da det holdt på å gå i orden, og de hadde igjen bare å skrive under kontrakt med de som skulle levere huset, ble hun plutselig enke.

På gården var det et gammelt hus som trengte mye pleie. I stedet for å restaurere det, bestemte de seg for å rive det gamle og bygge et nytt hus med to boenheter istedet.

Dermed kunne Ragnhild og Ida flytte inn i kårenden like før julen 2020.

–Når det først skulle være ille, ble dette en god løsning, sier hun og fortsetter:

–Til nå har jeg vært med i fjøset på helg og fridager, men nå er det mulighet til å bidra mer.

Ny jobb

Ragnhild startet som trafikkassistent og har senere gått over til stillingen som kontormedarbeider. Hun har hatt mange forskjellige arbeidsoppgaver opp gjennom tiden.

Hun hadde tatt økonomisk utdannelse gjennom tre år på handelsskolen.

–Det var en utdanning på den tiden, smiler hun.

Hun hadde ikke hatt sommerjobb utenom hjemme på gården, så det var første gang hun skulle ut på arbeid.

–Hun ante ikke hva hun gikk til, forteller hun, og legger ikke skjul på at det var veldig spennende for den unge damen som hadde takket ja til jobben.

Mangedoblet arbeidstiden

Det var mange nye mennesker å bli kjent med - bileiere, sjåfører, kunder og ansatte, mimrer hun.

Den nyansatte prøvde å sette seg inn i hva transport egentlig er da hun begynte. Det var vanskelig i starten.

–Jeg syntes det var ganske vidløftig og komplekst sammensatt da, for det ER jo transport. Så jeg bestemte meg for det etter å ha vært her en liten stund, at jeg skulle være bare til den første sommeren.

Men det viste seg at det ble enklere etterhvert. Så det ene halvåret måtte ganges med hele 82, før hun skulle forlate plassen.

3. januar 2024 har det nemlig gått 41 år siden hun startet. Ragnhild har fått lang fartstid som kontormedarbeider med varierende arbeidsoppgaver innen transportnæringen. Og det skinner godt igjennom det smilende ansiktet at noe av det som står høyest er det sosiale; samholdet mellom ansatte og andre hun møter i jobben.

Varierte oppgaver og godt arbeidsmiljø

Hun forteller at hun i løpet av tiden har blitt kjent med mange sjåfører av både langtransport, tippbiler, tømmerbiler og containerbiler.

På spørsmål om hva som er best med å ha jobbe der, er svaret enkelt:

Hun har treft mange trivelige mennesker som hun har blitt kjent med, og hun har hatt mange varierte arbeidsoppgaver.

–Jeg har slett ikke holdt på med det samme opp gjennom tidene. Det jeg har holdt på mest med er vel tømmertransporten egentlig. Men jeg har også holdt på med mye annet. Jeg har vært befrakter, hatt ulike regnskapsoppgaver og vært borti veldig mye og har slett ikke holdt på med det samme hele tiden. Det er bare innkvart som har fulgt meg hele veien.

Surnadal Transport har 19 ansatte. På samme bygg holder Surnadal Lastebilverksted til. Ragnhild rekner de alle som sine kollegaer, og det er tydelig hun er svært glad for at de har felles kantine og spiser sammen med Surnadal Lastebilverksted og at det er godt arbeidsmiljø på huset.

Da Trollheimsporten besøkte henne på jobb en uke før siste arbeidsdag, var det tydelig det var både en lettet, men vemodig dame som satt på kontorstolen bak dataskjermen.

–Det blir rart å gå fra arbeid siste dagen. Det er en bolk i livet ditt som er ferdig da.

Kårkjerring

Fredag før jul slo Ragnhild av datamaskinen og låste kontordøren for siste gang på arbeidsplassen sin som hun har blitt så glad i. Hun har stortrivdes på jobben, men ser nå frem til livet i Rindal i kårenden av det nybygde huset sammen med familien.

Hun er ikke redd for at det skal bli ensomt. 

–Det blir ikke kjedelig til meg, den følelsen har jeg ikke prøvd egentlig.

Nå gleder hun seg til å få hjelpe til mer på gården og til å få bedre tid sammen med barnebarna.

–Jeg gleder meg til å få lov til å være hjemme. Etter et langt yrkesliv så gjør man jo det. Da blir det helt andre arbeidsoppgaver etterhvert. Jeg bestemmer jo selv, jeg går ikke til en ny jobb, for å si det slik, men jeg skal hjelpe til på gården. Det skal jeg gjøre, sier Ragnhild og smiler:

–Jeg har to barnabarn som bor i samme hus, og jeg rekner med å få besøk av de. Så jeg tror slett ikke det skal bli noe kjedelig. Jeg går inn med liv og lysst til jobben som kårkjerring. Og med tre fjøs fulle av dyr, kan det umulig bli kjedelig, sier den blide og dyreglade damen.

Dame og to kyr.
Ragnhild er veldig glad i dyr. Her i et av fjøsene sammen med dyra.
Powered by Labrador CMS