Feiret 10 år med Trøndersk Matmanifest

Onsdag feiret 1500 ungdommer i Trøndelag matglede, trønderske råvarer, matopplevelser og matprodusenter. Trøndersk matmanifest fyller 10 år, og Rindal kommune markerte dette med å signere manifestet.

Som første region i verden fikk Trøndelag et eget matmanifest i 2011. I dag er Trøndelag en matregion i verdensklasse. Onsdag 10. februar ble dette feiret ved at mer enn 50 ungdomsskoler i mer enn 30 kommuner i Trøndelag laget en to-retters lunsj av trønderske råvarer. Ungdomsskoleelevene laget lunsjen med veiledning og hjelp fra elever og kokker fra restaurant- og matfag på videregående skole.

I Rindal ble lunsjen laget av elever på 10. trinn, som fikk veiledning fra restaurant- og matfag-linja på Meldal videregående skole.

Ordfører Vibeke Langli signerte matmanifestet sammen med Ola T Heggem, som for anledningen representerte Oi! Heggem er tidligere styreleder i Oi! Lars Mikkelsen deltok som representant fra Meldal videregående skole, restaurant og matfag. De tre var invitert til lunsjen på Rindal skole.

Ola T Heggem, Vibeke Langli og Lars Mikkelsen fikk servert en utmerket lunsj med trønderske råvarer på kantina til Rindal skole.

– Vi er stolte av mattradisjonen vår

Vibeke Langli forteller at Rindal kommune har vært kjent med Oi! Trøndersk Mat og Drikke gjennom at Ola T Heggem har vært styreleder.

– Vi vil gjerne løfte fram den gode maten. Også i Rindal er vi stolte av den maten vi produserer, og stolte av mattradisjonen vår, som sildball, for eksempel. Sildballfestivalen er jo veldig stor. Vi ønsker nye mattradisjoner velkommen her i Rindal også, gjerne ved å ta i bruk nye råvarer, sier hun.

Dette handler også om lokalmat, et marked som har vokst mye de de siste ti åra, og det handler om kortreist mat, påpeker Langli.

– Når vi signerer dette så viser vi at vi tar det på alvor, og vi forplikter oss til å synliggjøre trønderske råvarer, matmangfold, gode smaker og det trønderske særpreget.

– Visjonen er mersmak og merverdi

Ola T Heggem forteller at Oi! ble stiftet som et aksjeselskap i 2005, etter initiativ fra de to trønderske fylkeskommunene, som også var de første aksjeeierne. Etter hvert har kommet med flere aktører innen landbruksnæringa og sjømatnæringa. Det er også noen banker inne, og noen private aksjonærer. Selskapet har vokst, og har nå 6-7 ansatte. De arbeider for å stimulere og videreutvikle lokal matproduksjon i Trøndelag.

Oi! er mest kjent for Trøndersk Matfestival og bryggerifestivalen. Dette er store arrangementer, og i tillegg til offentlig støtte er disse arrangementene inntektskildene til drifta av selskapet. Oi! har også vært med på planlegging av en mathall i Trondheim. Trøndersk matmanifest kom i 2011, og de trønderske kommunene har stort sett slutta seg til det.

Flere kommuner undertegnet manifestet på 10-årsdagen til Trøndersk matmanifest. Styret og de ansatte i Oi! hadde ikke mulighet til å være med over alt, og det var bakgrunnen for at Ola T Heggem, som tidligere styreleder, ble bedt om å representere selskapet ved denne anledningen i Rindal.

– Det er kjempespennende arbeid. Visjonen er mersmak og merverdi, å skape interesse, gode produkter og lokal matproduksjon, sier Heggem.

Fakta om Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Oi! Trøndersk Mat og Drikke er et non-profitselskap med 102 eiere, fordelt på 460 aksjer. Selskapet ble etablert i 2005, som også var det første året Trøndersk Matfestival ble gjennomført. De største eierne er Trøndelag fylkeskommune, deretter følger NTNU, Tine SA, Nortura SA, Trondheim kommune, Grilstad AS, Stiftelsen Sparebank 1 SMN Utvikling, Sør-Trøndelag landbruksselskap og Felleskjøpet Agri. I tillegg eies Oi! av mange små aksjonærer, som representerer lokalematprodusenter, serveringssted, hoteller, organisasjoner med tilknytning til trøndersk mat- og drikkeproduksjon.

Powered by Labrador CMS